Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Alexandra Presură (Grup PSD)
Asigurarea instituțională a egalității de șanse între femei și bărbați, un pas uriaș în eliminarea discriminării femeilor

Deputatul PSD Alexandra Presură a susținut miercuri, 18 aprilie, de la tribuna parlamentară, o declarație politică pe tema egalității de șanse între femei și bărbați în contextul Guvernării PSD. “Conducerea Guvernului și-a fixat ca prioritate asigurarea efectivă a egalității de șanse între femei și bărbați. În acest sens, a fost înaintat un proiect legislativ, aflat în dezbaterea parlamentară, care stipulează că instituțiile și societățile de stat și private cu peste 50 de salariați vor putea desemna un angajat propriu sau să angajeze un expert, cu rol specific de a se ocupa de egalitatea de șanse între femei și bărbați.

Mai concret, este vorba despre inițiativa legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, emisă de către Guvern și adoptată deja de Senat, ca primă cameră parlamentară sesizată”, a declarat deputatul social-democrat.
Potrivit acestui act normativ, instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, civile și militare, precum și companiile private cu un număr de peste 50 de angajați, au posibilitatea să identifice un angajat căruia să-i repartizeze, prin fișa postului, atribuții în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați. Acesta va avea o serie de atribuții, între care:
- monitorizarea eventualelor apariții și cazuri de discriminare de gen;
- urmărirea nerespectării egalității de șanse între femei și bărbați;
- prezentarea soluțiilor de rezolvare a disfuncționalităților constatate;
- luarea măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă, precum și asigurarea egalității de tratament între femei și bărbați.
“Având în vedere faptul că femeile sunt de multe ori principalele victime ale nedreptății sociale, fie că vorbim de recompensa materială a muncii, de riscul șomajului sau despre agresiunile fizice și de discriminare, consider că inițiativa este extrem de benefică și importantă pentru evoluția societății românești. În concluzie, o schimbare de mentalitate și de atitudine ce ar putea fi conferită de acești experți în egalitatea de șanse este perfect justificată. Pentru că indiferent de schimbarea inerentă a mentalităților, discriminarea femeilor în raport cu bărbații constituie încă o crudă realitate socială. Îndemnul meu este să privim femeia la același nivel cu bărbatul, iar prin acțiunile noastre de fiecare zi să transmitem mesajul că egalitatea de șanse reprezintă o normalitate într-o societate modernă și echilibrată”, a încheiat deputatul PSD Alexandra Presură.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 2:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro