Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
Veșnicia satului românesc trebuie perpetuată de tineri!

Doamnelor și domnilor deputați,

„Veșnicia s-a născut la sat”, spunea marele Lucian Blaga, ca un testament nerostit lăsat generațiilor următoare. Transpusă în prezent „veșnicia” la care se referea ilustrul nostru filosof reprezintă însăși preocuparea noastră, a tuturor, pentru bogata moștenire a satelor românești.

România are un patrimoniu rural unic în Europa! Evoluția societății moderne și plecarea masiva din ultimii ani a tinerilor spre alte zări, au dus însă la apariția fenomenului depopulării satelor. Din această perspectivă, statului român îi revine sarcina de a identifica și aplica măsuri concrete pentru salvarea zonei rurale.
Guvernul PSD a lansat deja o serie de programe specifice pentru revitalizarea satelor românești. Cel mai important dintre ele este Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), care reprezintă sursa principală de finanțare pentru infrastructura locală și are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice. Numai anul trecut, acest program a finanțat peste 5.000 de obiective în zona rurală, în valoare de aproximativ 20,6 miliarde de lei.
Un alt program guvernamental destinat satului românesc este Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). În cadrul acestui program sunt sprijiniți tinerii fermieri, care primesc astfel facilități de dezvoltare a unor ferme în mediul rural. Spre exemplu, până în decembrie 2017 acest program a finanțat peste 9.000 de planuri de afaceri, cu o valoare de peste 400 milioane euro.
Stimați colegi,
După cum bine știți, unul dintre obiectivele noastre principale este să reducem decalajele existente în prezent dintre mediul urban și mediul rural, cu cel puțin 15% până în anul 2020. În vederea reușitei acestui demers este imperios necesar să punem cu toții umărul la realizarea acestor obiective prioritare pentru satul romanesc.
Mai mult, reconstituirea zestrei populare românești trebuie să fie o prioritate absolută! România deține un patrimoniu cultural și tradițional uriaș, care, în ciuda greutăților vieții sătenilor, a fost menținut și perpetuat din moși-strămoși!
Vin în fața dumneavoastră cu un exemplu elocvent, pe care cu toții îl știm, cel al Prințului Charles de Wales al Marii Britanii, care ne-a oferit un model de urmat în ceea ce înseamnă implicarea în salvarea satelor noastre, prin cointeresarea comunităților locale în promovarea agriculturii ecologice, a produselor tradiționale și a conservării zestrei arhitectonice a bogățiilor rurale.
În concluzie, pentru că tot suntem în Săptămâna Mare, îmi exprim încrederea că peste ani și ani, atât noi, cât și viitoarele generații, vom contribui la păstrarea și perpetuarea satelor românești, la promovarea tradițiilor și obiceiurilor, a folclorului și culturii populare, prin îmbinarea armonioasă a moștenirilor preluate din vechime cu tehnologiile avansate.
Le doresc tuturor românilor sărbători pascale luminate, cu sănătate, bucurii și împliniri!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 1:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro