Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grup PSD)
Creșterea salariilor din sănătate și educație, un pas imens în stoparea exodului tinerilor specialiști!

Sănătatea și educația reprezintă barometrele de dezvoltare ale oricărui stat civilizat! A sosit, iată, timpul ca și România să se înscrie în categoria țărilor care demonstrează respect pentru oameni și preocupare pentru viitor. O națiune cu speranțe într-o viață mai bună are nevoie de asigurarea sănătății cetățenilor ei și de o educație de calitate a copiilor noștri! Aceste două deziderate se pot realiza doar prin racordarea celor două domenii primordiale la nivelul occidental din punct de vedere salarial!

Astfel, primăvara a venit cu vești bune din partea Guvernului pentru angajații din sănătate și educație, ale căror salariile au fost majorate cu cel puțin 20%. Partidul Social Democrat dă un semnal clar și fără echivoc că își duce la îndeplinire promisiunile făcute românilor în Programul de Guvernare, iar creșterea veniturilor angajaților din sănătate și învățământ va avea, indubitabil, beneficii pozitive pe termen mediu și chiar scurt!
Extrem de important pentru tineri și viitorul acestora este majorarea veniturilor medicilor rezidenți, cei care, până acum, abia așteptau să își finalizeze studiile pentru a pleca în străinătate. Astfel, un medic rezident anul I care avea până acum un salariu brut de 2.769 lei va câștiga 5.700 lei, cei din anul II 6.100 față de 3.089, pentru cei din anul III va fi 6.700, raportat la 3.431, iar cei din anul IV vor primi 7.300 de lei, față de 3.524 în februarie. Aceeași majorare cu 20% se va aplica, începând de la 1 martie, conform Legii salarizării, și personalului care ocupă funcții didactice din unitățile de învățământ preuniversitar și universitar de stat.
Creșterile salariale din sănătate și educație constituie și o reparație morală pentru cadrele medicale și didactice, remunerate o lungă perioadă sub nivelul pregătirii lor și a valorii muncii depuse. De asemenea, aceste majorări vor avea drept efect imediat ocuparea posturilor din spitale și școli, vacante sau foarte greu ocupabile până acum, din cauza neatractivității salariale. Este de așteptat, totodată, ca mulți dintre medicii și profesorii tineri care au plecat spre alte zări pentru a câștiga mai mulți bani să se reîntoarcă în țară, deoarece acum vor putea profesa acasă fără a mai avea grija zilei de mâine, salariile fiind la nivelul țărilor dezvoltate din Uniunea Europeană.
Plecarea medicilor și a profesorilor din România, îndeosebi al tinerilor specialiști din aceste domenii, a fost o problemă nerezolvată de niciun Guvern după 1990. Este așadar remarcabil că Executivul PSD reușește atingerea acestor ținte salariale, dacă ne gândim că anul trecut procentul tinerilor medici care intenționau să plece din țară s-a redus cu 40%, după ce s-a anunțat creșterea eșalonată a salariilor acestora.
Sunt sigură că aceste mărțișoare salariale vor dinamiza educația și sănătatea, precum și gradul de implicare a tuturor celor din aceste sectoare! Sunt încrezătoare că măsurile guvernamentale vor diminua și chiar vor stopa exodul tinerilor spre alte zări! România are o nevoie uriașă de tineri bine pregătiți, iar menținerea acasă a specialiștilor din sănătate și învățământ va avea ca efecte directe atât creșterea speranței de viață a românilor, precum și îmbunătățirea calității actului educațional.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 2:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro