Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grup PSD)
Rolul tinerilor noștri în Anul Centenarului!

„Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri”, afirma Regele Mihai, în discursul istoric de la tribuna Parlamentului din 25 octombrie 2011.

Cuvinte extrem de actuale și astăzi, în Anul Centenarului, mai ales pentru tinerii țării noastre! Cuvinte mari la prima vedere dar foarte importante pentru a putea schimba ceva în mod real. A lua țara cu împrumut de la copiii noștri înseamnă, înainte de toate, a le oferi copiilor și tinerilor noștri o Românie demnă, în care să își dorească să studieze, să se maturizeze, iar mai apoi să rămână aici, pentru a pune umărul la dezideratul pe care îl auzim tot mai des: „Vrem o țară ca afară”!
Desigur, țara luată cu împrumut de la copiii noștri presupune și reversul medaliei! Nu le putem cere tinerilor implicare și dedicație, dacă statul nu reușește să ofere la rându-i condițiile optime și cel puțin decente pentru o dezvoltare armonioasă a tinerilor, precum și premisele rămânerii lor în țară! Din acest punct de vedere, Guvernul PSD și-a fixat ca prioritate, în programul de guvernare, o serie de măsuri și obiective pragmatice. Obiective care să permită tinerei generații atât accesul la un învățământ de calitate, cât și integrarea pe piața muncii și oferirea unor condiții pentru un început încurajator al vieții de adult!
Între măsurile Executivului referitoare la tineret amintesc implicarea în educația complementară a tinerilor, promovarea culturii și activităților vocaționale, implementarea programului național de consiliere și orientare în carieră, crearea unui program al egalității de șanse pentru tinerii proveniți din medii dezavantajate, asigurarea transportului gratuit pe calea ferată pentru toți studenții din România, precum și finanțarea unui proiect național de construcție de locuințe pentru tineri cu subvenționarea chiriei. Nu în ultimul rând, Guvernul PSD a inițiat un program complex de stimulare a revenirii tinerilor plecați din țară. Prin generarea unui set de stimulente financiare, precum: garantarea unui fond de investiții, scutirea de impozit pentru o anumită perioadă de timp și finanțări nerambursabile în scopul deschiderii unor afaceri în țară!
În ciuda evoluției tehnologice care ne-a învăluit în ultimii ani, cred cu tărie că patriotismul și iubirea de neam și țară nu sunt valori lăsate în plan secund, ci principii călăuzitoare pentru tinerii noștri. Și dați-mi voie să vă spun: tineretul din ziua de astăzi nu este deloc ignorant, așa cum ar părea la prima vedere, ci, din contră. Să cunoaștem adevărurile istorice ne face pe toți mai responsabili în a ne asuma prezentul. Mi se demonstrează pe zi ce trece că tinerii generației actuale doresc să pună în aplicare pregătirea, capacitatea și puterea de muncă, în scopul progresului general al României!
România este o țară cu resurse umane incredibile! Avem copii și tineri excepționali, care domină an de an olimpiadele mondiale la mai toate materiile. Tineri cu o inteligență sclipitoare, si cu un talent nativ înnăscut. Tineri cu o dexteritate uluitoare în tot ceea ce fac. Avem o moștenire culturală și istorică de excepție, a cărei continuitate revine în sarcina tinerilor noștri de astăzi!
Bineînțeles, statul român are încă multe de făcut pentru tineret! Sunt încredințată însă că o cointeresare reciprocă, de tip parteneriat egal, va fi extrem de pozitivă în interesul dezvoltării României! În Anul Centenarului, am convingerea că tinerii României vor da măsura adevăratei lor valori, și vor reuși, prin fapte nu vorbe, să contribuie la relansarea țării în spiritul patriotismului și al drumului nostru european!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 1:42
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro