Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presura (Grup PSD)
Noile prevederi privind protejarea victimelor violenței în familie, un pas uriaș în diminuarea acestui fenomen alarmant

Introducerea Ordinului de protecție provizoriu (OPP) în prevederile Legii nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie reprezintă un pas uriaș în scopul diminuării fenomenului îngrijorător al violenței domestice, și, totodată, o formă concretă de protejare a victimelor. Modificarea acestui act normativ este salutară și imperios necesară, iar intrarea în vigoare a noilor reglementări va avea efectele scontate de Executiv, dar și de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, ca inițiator al proiectului.

Potrivit legii aflate până acum în vigoare, Ordinul de Protecție era un instrument mult mai dificil de obținut de victimele violenței în familie, acesta fiind emis de către judecători, uneori la câteva zile după comiterea agresiunii. În acest timp, marea majoritate a femeilor traumatizate ori renunțau la acest demers, ori se împăcau cu partenerii violenți, pentru a nu mai aminti situațiile în care sufereau în tăcere, fără a apela la instituțiile abilitate.
Acum însă, se va introduce Ordinul de protecție provizoriu, complementar Ordinului de protecție, care va fi emis de polițist imediat după comiterea faptei, cu caracter executoriu, fără termen, fără somație, și cu o valabilitate de cinci zile, cu posibilitate de prelungire până la emiterea Ordinului de protecție. Modificarea permite practic intervenția promptă și directă a polițistului, pentru a înlătura agresorul din domiciliul în care s-a petrecut fapta, în cazurile de pericol iminent la adresa sănătății și securității victimei violenței domestice.
Sunt convinsă că proiectul de modificare și completare a Legii 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie va avea drept efect imediat diminuarea acestui fenomen agravant. Nicio femeie nu trebuie să suporte agresiunile, de orice fel ar fi acestea, fizice, emoționale, psihice, cu atât mai puțin din partea partenerilor de viață.
Susțin cu tărie acest deziderat guvernamental și îmi exprim încrederea că intrarea în vigoare a noilor reglementări va constitui o prioritate a Legislativului în perioada imediat următoare.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 1:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro