Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
catalin.predoiu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Marian-Cătălin Predoiu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Cătălin Predoiu (Grupul parlamentar al PNL)
Proiect de lege pentru salvarea primăriilor de la faliment

Doresc să vă informez că am depus un nou proiect legislativ de modificare a OG 15/2013 și a Legii nr.334/10 decembrie 2013.

Am elaborat acest proiect în urma discuțiilor cu mai mulți primari care mi-au semnalat următoarea stare de fapt: există cazuri în care s-au aplicat corecții financiare importante în aplicarea Programului SAPARD, ca urmare a constatării unor nereguli în desfășurarea procedurilor de achiziții publice.
Subliniez că este vorba de neconformități și nereguli formale, nu de ilegalități.
În urma acestor corecții financiare, administrațiile locale sunt obligate să returneze sume importante, la care se adaugă penalități, soluție rigidă și excesivă în opinia mea.
Sumele rezultate din corecțiile financiare și sumele de recuperat ca urmare a stabilirii corecțiilor provoacă disfuncționalități grave în administrarea bugetelor comunităților locale, conducând, de cele mai multe ori, la imposibilitatea desfășurării activităților curente.
Unele dintre aceste corecții financiare conduc chiar la situații limită, mergându-se până la executarea silită a primăriilor și a popririi conturilor (Conform Codului de procedură fiscală).
De aceea, găsesc oportun și benefic să rectificăm această legislație, astfel încât măsura excesivă a corecției și penalităților să nu mai fie aplicată pentru neregularități minore și formale, iar corecțiile să fie preluate la Bugetul de Stat.
De altfel, această soluție este prevăzută pentru Programul de Mediu de către Ordonanța Guvernului 15/2013, nu însă și pentru Programul SAPARD, discriminare neîntemeiată.
În concluzie, propun modificarea sus menționatei Ordonanțe a Guvernului nr.15/2013 în sensul includerii și a Programului SAPARD în soluția preluării corecțiilor pentru neregularități minore formale la Bugetul de Stat.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 15 august 2020, 8:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro