Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Ionel Palăr > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, domnul deputat Ionel Palăr (Grupul parlamentar al PNL)
Dosarul ”Cămașa cu altiță – IA” va fi gata până în martie 2021 și va fi depus la UNESCO

Pe 24 iunie a fiecărui an, în Ziua de Sânziene și a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorim Ziua Universală a Iei, cea mai reprezentativă piesă a costumului popular românesc, care ne conferă individualitate culturală. Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a făcut toate demersurile permise pentru ca ia să ajungă în Patrimoniul Mondial al Umanității.

Termenul inițial de realizare a dosarului ”Arta cămășii cu altiță – IA, element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, ce urmează a fi depus la UNESCO, a fost 2018. Acesta a fost depășit, în condițiile în care Comisia Națională pentru pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, aflată în subordinea Ministerului Culturii, a fost o lungă perioadă nefuncțională, din lipsă de fonduri.
Alături de colegii din Comisia parlamentară pentru relația cu UNESCO am avut mai multe intervenții pentru deblocarea dosarului și, astăzi, 24 iunie 2020, sunt bucuros că experții din Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial au demarat cercetările din teren și filmările necesare pentru depunerea documentelor la UNESCO. În paralel, în Republica Moldova, se fac aceleași demersuri pentru ca istoria și tradiția cămășii cu altiță să fie recunoscută la nivel mondial.
Dosarul ,i>”Arta cămășii cu altiță – IA, element de identitate culturală în România și Republica Moldova” va fi complet până în martie 2021, când va fi depus la UNESCO. Este un proiect comun, departe de orice orgolii și dispute inutile, pentru că nimeni nu ne-ar ierta, dacă o altă ”cămașă tradițională” din spațiul balcanic ar ajunge înaintea ”cămășii cu altiță” în Patrimoniul Mondial UNESCO. Această moștenire culturală este meritul celor care au transmis, cu dragoste și dăruire, din generație în generație, meșteșugul confecționării iei românești. Nouă ne revine obligația morală de a duce mai departe această artă, de a proteja și a promova acest tezaur unic în lume.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 14 august 2020, 23:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro