Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Ionel Palăr > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, domnul deputat Ionel Palăr (Grupul parlamentar al PNL)
Constantin Brâncuși, la un pas de a primi recunoașterea UNESCO

Coloana infinitului, Masa tăcerii și Poarta sărutului, care formează Ansamblul monumental Calea Eroilor de la Târgu Jiu, realizat de sculptorul Constantin Brâncuși, ar putea reintra în procedura pentru înscrierea pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, la viitoarea sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO, ce va avea loc în această vară, la Fuzhou, China.

Recunoașterea valorii excepționale a operelor sculptorului român Constantin Brâncuși, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 19 februarie, 144 de ani, ar reprezenta un omagiu adus unuia dintre cei mai însemnați reprezentanți ai artei moderne, apreciat pentru aportul său la marea cultură a umanității.
Ansamblul de la Târgu Jiu este singura lucrare de artă monumentală, de amploare, creată de Constantin Brâncuși care a fost introdusă pe Lista indicativă (de așteptare) UNESCO, încă din 1991. Dosarul de nominalizare a fost retras de România în 2015, ca urmare a recomandării de neînscriere venită din partea ICOMOS, revizuit pentru a corespunde cerințelor UNESCO și redepus în 2018.
Întreg ansamblul monumental este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial și poate fi înscris în Patrimoniul mondial al Siturilor funerare și de memorie ale Primului Război Mondial.
În 2018, Comitetul UNESCO întrunit la Bahrain a hotărât să rediscute la cea de-a 44-a sesiune, care va avea loc în acest an, includerea în Lista patrimoniului Mondial UNESCO a siturilor asociate cu conflicte istorice recente.
Am speranța că, pe fondul schimbării de optică a UNESCO, există șanse reale ca numele omului de geniu Constantin Brâncuși să ajungă acolo unde îi este locul, în patrimoniul cultural al omenirii, și că dosarul va fi rediscutat în această vară, în China.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 15 august 2020, 0:09
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro