Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Ionel Palăr > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO
”Autoritățile române au dat dovadă de nepăsare față de monumentele UNESCO”

Activitatea Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a fost apreciată la Gala Comisiei Naționale a României (CNR) pentru UNESCO, pentru implicare în salvarea valorilor românești înscrise pe Lista patrimoniului mondial.

La eveniment au participat Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO, Ani Matei, secretar-general al CNR UNESCO, istorici, oameni de cultură, reprezentanți ai ministerelor, mediului academic și organizațiilor neguvernamentale preocupate de problematica UNESCO.
”Din păcate, în România, există încă probleme nerezolvate, legate de patrimoniu, inclusiv de bunurile materiale și imateriale înscrise în Lista patrimoniului mondial. Situația cetăților dacice, care nu au un administrator de 20 de ani, de la acceptarea lor în UNESCO, cu excepția Sarmizegetusa Regia, va fi rezolvată odată cu aprobarea legii privind cetățile dacice, care a trecut deja de Senatul României. Problema rămâne, însă, una deschisă, cât timp cetățile sunt nepăzite, victime ale traficanților de artefacte și aflate într-un real pericol de degradare”, a avertizat deputatul Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente pentru UNESCO. Parlamentarul a amintit și despre întârzierea nepermisă a Dosarului ”Cămașa cu altiță – IA”, care trebuia trimis la UNESCO încă din acest an, dar care nu este nici acum finalizat sau despre faptul că Rezervațiile Rodna și Retezat sunt pe punctul de a fi excluse din lista rezervațiilor biosferei.
Autoritățile române nu respectă întotdeauna rigorile impuse de forul internațional și au dat dovadă de o nepăsare greu de înțeles, în condițiile în care se știe că, în toată lumea, obiectivele UNESCO atrag și pot fi considerate factori de dezvoltare. Dincolo de acest aspect, rămâne unicitatea lor, valoarea lor inegalabilă. Fără o abordare responsabilă și implicarea tuturor instituțiilor abilitate, mă tem că vom fi judecați de copiii noștri pentru că nu am știut să păstrăm ceea ce am moștenit”, a concluzionat deputatul Ionel Palăr.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 15 august 2020, 11:37
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro