Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Ionel Palăr > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, domnul deputat Ionel Palăr (Grupul parlamentar al PNL)
Amatorismul decidenților politici lasă România fără patrimoniu mondial UNESCO

Am atras atenția de mai multe ori asupra faptului că România se află într-o postură greu de înțeles și de acceptat pentru orice om responsabil și pentru orice țară civilizată. De aproape trei ani, de când conduc Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, am constatat o serie de anomalii care m-au umplut de revoltă și de indignare și care m-au făcut să înțeleg că, dincolo de orice bună-intenție trebuie să stea responsabilitatea și decizia politică.

De fiecare dată când am văzut lucruri strâmbe, am încercat să le îndrept, chiar din postura mea, de parlamentar al opoziției.
Nu m-am dat înapoi și am invitat la dialog miniștri sau am bătut la ușile ministerelor, singur sau alături de colegii din comisie, am făcut interpelări și am adresat întrebări, am organizat dezbateri și grupuri de lucru. Pentru că am fost mereu convins că nimeni, dar absolut nimeni, nu are dreptul să-și bată joc de patrimoniul românesc, recunoscut la nivel mondial. Pentru că am înțeles că bisericile pictate din Nordul Moldovei sau Delta Dunării stau alături de vestigiile din centrul istoric al Romei, de Machu Pichu sau de marea barieră de corali. În orice țară și pe orice continent, dragi colegi, și știți bine că este așa, primul traseu al unui turist începe cu monumentele UNESCO. Ele sunt principala carte de vizită a oricărei țări.
Diplomația este necesară, dar, uneori, se dovedește inutilă, când ai de-a face cu politicieni care par să nu-și înțeleagă misiunea și menirea sau care, pur și simplu, se dovedesc incapabili să-și îndeplinească mandatul. De data aceasta, am decis să las diplomația deoparte și să spun lucrurilor pe nume! România riscă să piardă două dintre monumentele sale de patrimoniu UNESCO, Parcurile Naționale Pietrosul Mare - Rodna și Retezat, în urma numeroaselor ezitări și amânări ale autorităților implicate. Situația se cunoaște din 2017, de când România a fost avertizată că cele două parcuri nu mai îndeplinesc criteriile pentru a rămâne în rețeaua rezervațiilor biosferei, parte a UNESCO. Am invitat la comisie specialiști și reprezentanți ai ministerelor și am forțat, deși nu asta este misiunea unei comisii parlamentare, constituirea unor grupuri de lucru. Am văzut planuri de conformare și termene, făcute parcă, să fie încălcate. Am constatat că avem instituții, agenții cu nume pompoase, pline de politruci, dar și de specialiști, dar care, în ansamblu, se dovedesc incapabile să funcționeze eficient.
În ciuda asigurărilor pe care le-am primit mereu, Ministerul Mediului, Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate, Ministerul Apelor și Pădurilor, Romsilva, administrațiile celor două parcuri, Rodna și Retezat, nu și-au făcut treaba! Nu s-a întâmplat mai nimic! Pașii din planurile de conformare, stabiliți încă de acum doi ani, au rămas pe hârtie, iar la sfârșitul lunii august, Consiliul UNESCO ”Omul și Biosfera” (MAB) a avertizat România că, până la 30 septembrie 2019, adică, peste două săptămâni, trebuie să trimită documente care să ateste că cele două rezervații îndeplinesc criteriile solicitate sau ni se recomandă să solicităm singuri declasificarea din UNESCO. Plătește cineva pentru asta? Este cineva tras la răspundere? Vom asista la vreo demisie răsunătoare? Mă îndoiesc. Pentru că, din păcate, este un caz clasic în care totul a depins de o decizie politică. Da, colegii de la PSD și ALDE se fac vinovați că România va fi declasificată din patrimoniul UNESCO, pentru că au cocoțat în fruntea unor instituții oameni incapabili să înțeleagă, să ia decizii și să acționeze.
Da, liderii PSD și ALDE sunt vinovați că am fost la un pas ca un alt simbol al nostru, mărțișorul, să nu intre în Patrimoniul mondial UNESCO și s-au agățat cu disperare de un dosar realizat de Bulgaria și Macedonia, care putea fi dosarul nostru și al Republicii Moldova! Da, sunt vinovați pentru că, de doi ani, sub umbrela unui Minister al Culturii și Identității Naționale condus de PSD, dosarul ”IA – cămașa cu altiță” se împotmolește la fiecare câteva luni, ba din lipsă de fonduri, ba din lipsă de specialiști, ba din cine știe ce alte lipsuri, care dovedesc, de fapt, un minister anchilozat și nefuncțional. Cine va răspunde, cine își va da demisia când ne vom trezi că alte țări din spațiul balcanic își vor înscrie în patrimoniul UNESCO propriile cămăși tradiționale?
Putem să ne batem pe bugete, pe autostrăzi, dar niciunul dintre noi nu are voie să își bată joc de zestrea poporului român, de sufletul și de moștenirea lui culturală. Patrimoniul mondial UNESCO al României nu trebuie să aibă culoare politică, dar salvarea lui depinde de decizii politice! Iar cea mai bună dovadă este că membrii Comisiei UNESCO, de la toate partidele au înțeles acest lucru și, împreună, am reușit să obținem bani pentru realizarea planurilor urbanistice la cetățile dacice, care încă sunt ale nimănui! Numai că, atât timp cât cei care conduc ministere și agenții vor ajunge acolo pe alte criterii decât cele de competență, românii vor asista neputincioși și indignați cum, în loc să mai așezăm ceva în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, pierdem și puținul pe care îl avem.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 15 august 2020, 12:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro