Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Ionel Palăr > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, domnul deputat Ionel Palăr (Grupul parlamentar al PNL)
”Ia în patrimonial mondial UNESCO adevărata dovadă de patriotism!”

Pe 24 iunie sărbătorim Ziua Universală a Iei, principala piesă a costumului popular românesc, care a căpătat în timp o valoare artistică și istorică. Cămașa cu altiță este un simbol al unicității noastre românești, care ne-a impus în conștiința europeană și mondială, prin frumusețea sa unică.

De aceea, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a făcut mai multe demersuri parlamentare, pentru ca Dosarul ”Arta cămășii cu altiță – Ia, element de identitate culturală în România și Republica Moldova” să fie depus la UNESCO, pentru a intra în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omenirii – UNESCO.
Dosarul realizat de Comisia Națională pentru salvgardarea patrimoniului imaterial, aflată în subordinea Ministerului Culturii, trebuia finalizat în 2018, potrivit calendarului oficial. Anul trecut, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a constatat, însă, că, în lipsa finanțării, Comisia de salvgardare nu funcționa și dosarul era blocat. În urma intervenției noastre, activitatea s-a reluat, dar nu a mai fost suficient timp. În An Centenar, România a fost incapabilă să solicite la UNESCO introducerea iei în Patrimoniul mondial al umanității!
Astăzi, pe 24 iunie 2019, de Ziua Universală a Iei, dosarul este din nou blocat. Comisia Națională pentru salvgardarea patrimoniului imaterial este din nou nefuncțională! A avut un mandat de doi ani și și-a încetat oficial activitatea, la începutul lunii iunie. Nu știm câte luni va trena situația, nici în ce stadiu se află dosarul ”Arta cămășii cu altiță - Ia”. Specialiștii cu care am discutat spun că ar fi nevoie de măcar jumătate de an, pentru ca acesta să fie unul complet. Avem toate motivele să ne temem că mai pierdem un an, iar amenințarea ca și alte țări din spațiul balcanic să înceapă propriile demersuri, pentru înscrierea la UNESCO a cămășilor tradiționale, este una serioasă și reală.
Fac apel la toți factorii de decizie, indiferent de culoarea politică, să privească acest dosar ca pe un proiect comun al românilor. Ia în patrimonial mondial UNESCO este adevărata dovadă de patriotism!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 15 august 2020, 0:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro