Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Ionel Palăr > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la președintele Comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO, domnul deputat Ionel Palăr (Grupul parlamentar al PNL)
Comisia parlamentară pentru relația cu UNESCO încearcă să deblocheze situația de la Cetățile dacice din Munții Orăștiei

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO își va desfășura ședința comisiei în data de 18 aprilie, cu începere de la ora 10,00, la Deva, în sala de ședințe a Consiliului Județean Hunedoara, și va avea pe Ordinea de zi „Cetățile dacice din Munții Orăștiei, 20 de ani de la recunoașterea UNESCO”.

Demersul survine în contextul în care, cetățile dacice, unul dintre cele mai importante obiective ale Patrimoniului mondial UNESCO din România, nu sunt conservate și promovate la adevărata lor valoare și sunt expuse degradării și vandalizării. Prin această ședință, Comisia, dorește găsirea de soluții la o serie de probleme stringente: neclarități privind starea juridică a terenurilor, lipsa unor administratori ai siturilor dacice, neconcordanțe legislative etc. De asemenea, se urmărește conturarea unui grup de lucru capabil să armonizeze demersurile locale și naționale, pentru ca rezolvările identificate să fie implementate.
La ședința comisiei au fost invitați toți parlamentarii din județele Hunedoara și Alba, prefecții din cele două județe, președinții Consiliului Județean Hunedoara și Consiliului Județean Alba, reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerului Mediului, Ministerului Administrației și Internelor, Ministerului Apelor și Pădurilor, Ministerul Finanțelor Publice, ai Institutului Național al Patrimoniului, Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Agenției Naționale a Ariilor Naturale Protejate, primari, reprezentanții Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei, ai Muzeului Civilizației Dacice și Romane, ai Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, alți specialiști în domeniu.
Comisia parlamentară comună pentru relația cu UNESCO a făcut demersuri parlamentare fără precedent pentru ca, prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, să se aloce sumele necesare pentru realizarea planurilor urbanistice generale și zonale ale ariilor în care se află amplasate Cetățile dacice din Munții Orăștiei și pentru zonele de protecție ale acestora. Realizarea PUZ și PUG ar permite finanțarea ulterioară a lucrărilor de întreținere, conservare și punere în valoare a acestor obiective, dar este nevoie de realizarea unor pași concreți.
Evenimentul se dorește și un omagiu adus Zilei Internaționale a Siturilor și Monumentelor, care se sărbătorește în fiecare an, pe 18 aprilie.
Accesul presei este liber pe toată durata evenimentului.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 15 august 2020, 0:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro