Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Ionel Palăr > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, domnul deputat Ionel Palăr (Grupul parlamentar al PNL)
Comisia permanentă pentru UNESCO organizează dezbatere pe tema constituirii Rezervației Biosferei ”Delta Dunării – Prutul de Jos”

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO organizează dezbaterea ”Constituirea Rezervației Biosferei «Delta Dunării – Prutul de Jos», dintre România, Ucraina și Republica Moldova”, eveniment ce va avea loc pe 11 octombrie 2018, cu începere de la ora 11,00, în Sala ”Mihail Kogălniceanu” a Consiliului Județean Tulcea.

La dezbatere sunt așteptați Excelența Sa Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova la București, Excelența Sa Oleksandr Bankov, Ambasadorul Ucrainei la București, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Mediului, ai instituțiilor UNESCO din România, parlamentari, membri ai Comisiei parlamentare UNESCO, reprezentanți ai agențiilor și instituțiilor care gestionează problematica legată de Delta Dunării. De asemenea, sunt așteptați reprezentanți ai celor trei rezervații ale biosferei, aflate sub patronaj UNESCO, din România, Republica Moldova și Ucraina.
”În România, Republica Moldova și Ucraina există trei rezervații ale biosferei și, potrivit Recomandărilor UNESCO de la Pamplona, din cadrul Programului «Omul și biosfera», se dorește ca rezervațiile naturale care se regăsesc în aceeași zonă, dar în state diferite, să colaboreze, să stabilească politici comune de mediu. La Tulcea, vom discuta despre oportunitatea constituirii acestei rezervații trilaterale, despre programele comune ce pot fi dezvoltate, inclusiv despre posibilitatea atragerii de fonduri europene. Comisia permanentă comună pentru UNESCO sprijină demersurile de constituire a Rezervației Biosferei «Delta Dunării – Prutul de Jos», care ar putea duce la dezvoltarea unor programe comune de monitorizare, de pază sau de cercetare”, a declarat Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului, pentru relația cu UNESCO.
Accesul presei la eveniment este liber.
În anul 2003, între Republica Moldova, România și Ucraina a fost semnat un acord trilateral, la nivel inter-ministerial, în vederea constituirii Rezervației Biosferei ”Delta Dunării - Prutul de Jos”, aflată sub patronajul UNESCO. Una dintre cerințele esențiale pentru constituirea acesteia era, la acel moment, ca și Rezervația Științifică ”Prutul de Jos” să devină rezervație a biosferei UNESCO.
În cadrul celei de a 30-a sesiuni a Consiliului Internațional de Coordonare a Programului „Omul și Biosfera” (ICC MAB), din iulie 2018, Rezervația Științifică "Prutul de Jos" a primit statutul de Rezervație a Biosferei UNESCO, astfel că sunt întrunite toate elementele pentru realizarea acestei rezervații, cu avantajele reciproce ce decurg din asociere.
Potrivit Recomandărilor de la Pamplona, din cadrul Programului „Omul și Biosfera”, UNESCO dorește ca țările vecine care au pe teritoriul lor rezervații ale biosferei, să conlucreze în vederea implementării de politici comune de mediu, dar și a unor programe de cercetare, cu impact social și economic. Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului României pentru relația cu UNESCO a urmărit situația conservării, protejării și promovării Rezervației Biosferei ”Delta Dunării”, obiectiv înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, și susține constituirea Rezervației Biosferei ”Delta Dunării - Prutul de Jos”, sub patronajul UNESCO.
Pentru impulsionarea acestui demers, Comisia permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO organizează dezbaterea de la Tulcea, pentru găsirea unor soluții comune în rezolvarea problemelor ce țin de conservarea și protejarea naturii, dar și pentru desemnarea unor grupuri funcționale de lucru.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 15 august 2020, 0:24
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro