Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Ionel Palăr > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, domnul deputat Ionel Palăr (Grupul parlamentar al PNL)
Singurul Centru Internațional pentru Pregătire Avansată și Cercetare în Fizică din Europa de Est, deschis și cu sprijinul Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO

Centrul Internațional pentru Pregătire Avansată și Cercetare în Fizică (CIFRA) de pe Platforma Măgurele, deschis în această dimineață, este unica instituție de profil din Europa de Est, care va funcționa sub patronajul UNESCO și care oferă facilități de pregătire și cercetare avansată pentru tinerii din toată zona Europei de Est și Centrale.

Ideea înființării unui astfel de centru a aparținut unui grup de cercetători și profesori de la institutele de cercetare de pe Platforma Măgurele, Academia Română și Facultatea de Fizică a Universității București și a fost sprijinită pe toată durata implementării, de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru Relația cu UNESCO. Proiectul a demarat în urma unui Acord între Guvernul României și UNESCO, care a inclus deja CIFRA în strategia de dezvoltare a Programului Internațional pentru Științe de Bază al UNESCO.
”Este un moment unic, suntem martori la recunoașterea mondială a cercetării românești. România rămâne un centru de excelență în fizică, respectat la nivel european, și un punct de reper pe harta mondială a performanțelor de necontestat, așa cum recunoaște și UNESCO. Sunt bucuros că am dat o mână de ajutor la această realizare de excepție, care, cu siguranță, va deveni un model pentru toți tinerii ingenioși și creativi, din această parte a Europei și nu numai”, a declarat deputatul Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.
De altfel, profesorul și cercetătorul Sabin Stoica, directorul CIFRA, a ținut să mulțumească pentru aportul pe care Comisia permanentă comună pentru relația cu UNESCO l-a avut la realizarea CIFRA, în cadrul evenimentului de la Măgurele, la care au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Cercetării și Inovării și Afacerilor Externe, ai Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, specialiști de la principalele institute de cercetare românești, cercetători și reprezentanți UNESCO din străinătate.
Crearea CIFRA, singurul centru sub auspiciile UNESCO din toată zona Balcanilor, va permite, așa cum precizează inițiatorii, atragerea tinerilor din toată Europa Centrală și de Est în cercetare științifică avansată, precum și desfășurarea de activități de promovare în domeniul științei și educației, în cooperare cu instituții naționale și internaționale. Prin înființarea acestui centru, România devine un important Centru regional în știință și educație.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 14 august 2020, 23:20
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro