Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Ionel Palăr > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, domnul deputat Ionel Palăr (Grupul parlamentar al PNL)
Guvernul Dăncilă a transformat Roșia Montană dintr-un obiectiv de patrimoniu UNESCO într-un veșnic subiect de dispută

Retragerea dosarului „Peisajul minier Roșia Montană”, obiectiv ce urma să fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, ca urmare a deciziei Guvernului Dăncilă, a creat o situație incalificabilă la cea de a 42-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO de la Bahrein. Guvernul României a călcat în picioare întreaga muncă a specialiștilor care au realizat un dosar impecabil, apreciat de experții ICOMOS, organism ce analizează dosarele pentru UNESCO și care au recomandat includerea Roșia Montană atât în Lista Patrimoniului Mondial, cât și în lista monumentelor de patrimoniu aflate în pericol.

Într-o acțiune fără precedent, îndreptată practic împotriva intereselor României, Guvernul Dăncilă a propus retragerea dosarului „Peisajul minier Roșia Montană”, decizie care a pus Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO într-o situație extrem de delicată, în condițiile în care organismul funcționează cu respectarea principiului suveranității statelor semnatare.
”Atât PNL, cât și eu personal, am susținut ca dosarul „Peisajul minier Roșia Montană” să fie inclus în patrimoniul mondial. Este inimaginabil cum un guvern poate lucra împotriva intereselor propriei țări. Guvernul Dăncilă a sfidat expertiza specialiștilor români și străini, iar solicitarea de amânare a introducerii dosarului pe lista Patrimoniului UNESCO, până la finalizarea litigiului internațional, este o desconsiderare a valorilor naționale unice în lume, recunoscute și apreciate la nivel mondial. Discuțiile pe acest subiect au fost lungi și au arătat inclusiv surprinderea față de o situație greu de înțeles”, a declarat deputatul Ionel Palăr, președintele Comisiei Permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.
Din fericire, Comisia UNESCO a recomandat monitorizarea sitului și cooperarea statului român cu organismele internaționale. România va avea obligativitatea conservării sitului de la Roșia Montană, mai ales că există temeri serioase că neimplicarea statului va duce la degradarea minelor romane, așa cum au avertizat și specialiștii ICOMOS.
”O revenire a României cu solicitarea de includere pe lista UNESCO se va putea face și înainte de finalizarea litigiului internațional. Cert este că România a pierdut o oportunitate pentru care alții se luptă, iar românii trebuie să știe că Guvernul Dăncilă acționează împotriva lor și acasă, în România, și în afara granițelor țării. Mai mulți delegați ai țărilor participante și-au manifestat surprinderea față de această poziție contrară a guvernului ce contravine intereselor patrimoniului românesc cu o certă valoare internațională”, a mai declarat deputatul Ionel Palăr.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 15 august 2020, 0:33
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro