Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Ionel Palăr > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO

În perioada 9-11 mai 2018, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a efectuat o vizită de lucru în Parcul Natural „Porțile de Fier”, ca urmare a clarificărilor solicitate de UNESCO privind completarea documentației de înscriere a Parcului Natural “Porțile de Fier” în Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei UNESCO.

În ultimii ani, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a urmărit cu mare interes situația Parcurilor Naturale și Naționale și și-a propus printre obiectivele sale prioritare să se implice activ în identificarea modalităților de susținere a finalizării dosarelor privind constituirea Rezervațiilor Biosferei.
La nivelul Parlamentului României s-a constituit un grup de lucru format din specialiști din Ministerul Mediului, Romsilva, Comitetul Român MAB, membri ai Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, care își dorește găsirea de modalități optime de abordare pentru elaborarea și finalizarea dosarului Rezervației Biosferei „Porțile de Fier”. Membrii Comisiei și specialiștii din Grupul de lucru au considerat că ar fi oportună o abordare comună, aceasta reprezentând, în opinia acestora, stabilirea unui plan de acțiuni, schimbul de informații în teren, consultări cu autoritățile locale și cu reprezentanții Guvernului în teritoriu, specialiștii în domeniu și cu toți factorii implicați în gestionarea Parcului Natural „Porțile de Fier”, toate acestea oferind o imagine mult mai exactă a situației existente.
„Parcul Natural Porțile de Fier este, în acest moment, un obiectiv de interes național, dar transformarea lui în Rezervație a Biosferei UNESCO poate contribui la sporirea vizibilității pe plan internațional, la prosperitatea economică a comunităților prin valorificarea și promovarea produselor tradiționale sub sigla UNESCO. În cazul în care Parcul Natural „Porțile de Fier” ar deveni Rezervație a Biosferei nu vor apărea restricții suplimentare față de actualul statut, ci dimpotrivă, se va pune accentul pe dezvoltarea durabilă locală și regională, pe promovarea și păstrarea tradițiilor culturale și sociale. Ne dorim ca toți factorii interesați să fie pe deplin implicați în administrare Parcului și în deciziile referitoare la gestionarea lui .
Vreau să subliniez ca aceasta este doar o primă întâlnire cu comunitățile locale și specialiștii din domeniu și că este importantă și vitală implicarea cetățenilor în deciziile care vor avea un impact asupra viitorului lor pe termen lung. Problemele ridicate de comunitățile locale sunt specifice zonei și considerăm că prezența comisiei noastre aici este benefică, având în vedere că parlamentarii reprezintă puntea de legătură între cetățeni, autorități locale și factorii centrali de decizie.
Din discuțiile avute a reieșit necesitatea transmiterii cu celeritate a clarificărilor către UNESCO, în vederea remedierii problemelor semnalate, cât și reglementarea unor lacune din legislația națională prin inițiative legislative ale comisiei.
Avem toată disponibilitatea pentru a susține acest proiect, mai ales că situația parcurilor naturale și naționale a reprezentat o prioritate a ultimilor ani pentru Comisia parlamentară UNESCO. Încercăm să identificăm toate modalitățile practice de susținere a finalizării dosarelor privind constituirea Rezervațiilor Biosferei din România, cu atât mai mult cu cât Programul UNESCO «Omul și Biosfera» (MAB) propune promovarea și dezvoltarea rețelei mondiale a rezervațiilor biosferei.
Ca membri ai Comisiei parlamentare UNESCO, vom promova importanța patrimoniului național de valoare universală la nivelul publicului prin toate mijloacele posibile și, de asemenea, prin acțiuni de diplomație parlamentară vom încerca să avansăm dosarele curente aflate pe Lista tentativă UNESCO în vederea finalizării cât mai urgente a acestora’’, a declarat deputatul Ionel Palăr, președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 14 august 2020, 22:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro