Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
antoneta.ionita@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Antoneta Ioniță > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Antoneta Ioniță (Grupul parlamentar al PNL)
PSD continuă batjocura la adresa cadrelor medicale: gărzile nu sunt recunoscute ca vechime în muncă!

Demersul deputatului PNL Antoneta Ioniță, prin care a încercat repararea unei inechități cu care se confruntă cadrele medicale, s-a izbit de rezistența majorității PSD-ALDE din Senatul României.

Cu un scor de 62 voturi, senatorii au respins modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în condițiile în care gărzile efectuate de medici nu sunt recunoscute ca vechime în muncă și nu sunt luate în calculul pensiei, deși aceștia plătesc contribuții la asigurările sociale. Modificarea legii ar fi presupus ca medicii care efectuează gărzi să beneficieze, la cerere, și de posibilitatea de a se pensiona înaintea vârstei standard, în cuantum direct proporțional cu numărul de ore de gardă efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani, femeile și de 60 de ani, bărbații.
”Ceea ce s-a întâmplat ieri în Senat este încă o dovadă a disprețului pe care actuala guvernare PSD-ALDE îl arată față de medici. Trăim într-o țară în care ne plângem că ne confruntăm cu o criză acută de cadre medicale, pentru că acestea preferă să plece în străinătate decât să muncească în România, dar nu le recunoaștem vechimea în muncă. Și cine decide asta? Niște oameni care sunt foarte grijulii cu fiecare leu pe care îl încasează de la Parlament. Oare doamnele și domnii senatori, care au votat împotriva recunoașterii orelor de gardă ca vechime în muncă, cum ar reacționa dacă ar veni în Parlament să lucreze sâmbăta, duminica sau pe timpul nopții, iar activitatea lor să nu fie considerată vechime în muncă?”, declară deputatul PNL Antoneta Ioniță.
Parlamentarul spune că propunerea legislativă a fost avizată favorabil de mai multe comisii parlamentare, dar a primit raport negativ de la Comisia pentru muncă, familie și protecție socială din Senat. ”A fost o bătălie, scorul a fost foarte strâns, dar războiul continuă și sper că vom găsi mai multă înțelegere la colegii din Camera Deputaților, care să fie conștienți că, potrivit calculelor realizate de asociațiile profesionale, un medic care efectuează, în medie, patru gărzi pe lună, acumulează peste 2000 de gărzi în decursul activității, ceea ce echivalează cu 4.000 de zile lucrătoare, adică aproximativ 15 ani de muncă, neluați în calculul pensiei”, explică Antoneta Ioniță, care atrage atenția că stresul, munca până la epuizare au provocat moartea a 58 de medici români, chiar în timpul gărzilor. În plus, sindromul de epuizare poate duce la diagnostice greșite și la scăderea calității actului medical, cu efecte negative asupra pacienților. Posibilitatea pensionării anticipate, la cerere, ar reduce aceste riscuri și, în plus, ar permite tinerilor medici să aibă acces în sistemul medical public.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 3 iunie 2020, 7:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro