Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
antoneta.ionita@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Antoneta Ioniță > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Antoneta Ioniță (Grupul parlamentar al PNL)
Copiii cu dizabilități și persoanele cu handicap au dreptul să trăiască!
Deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniță a avut o intervenție în această dimineață în Parlamentul României, în care a atras atenția că Legea Bugetului pentru 2019 pune într-un real pericol traiul copiilor cu dizabilități, a persoanelor cu handicap și a familiilor acestora.


Parlamentarul brăilean a amintit de un caz petrecut zilele trecute, când un primar dintr-o comună i-a interzis unei tinere paralizate, aflată în scaun cu rotile, să se mute în localitatea pe care o conduce, pe motiv că nu știe dacă va avea fondurile necesare pentru plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap și a însoțitorilor acestora.

”Mă tem că acesta este doar începutul și că s-ar putea generaliza poziția primarilor, mai ales a celor din mediul rural, care nu vor mai dori ca pe raza comunităților lor să se stabilească oameni cu probleme. O situație fără precedent, cauzată de decizia Guvernului Dăncilă de a se spăla pe mâini de aceste categorii defavorizate. Trecerea, din responsabilitatea guvernului, în grija autorităților locale, a plății indemnizațiilor lasă copiii și adulții cu dizabilități și pe însoțitorii acestora fără garanția că își vor încasa banii, și așa insuficienți, pe care îi primeau lună de lună. Riscul ca aceștia să nu-și mai poată acoperi cheltuielile de supraviețuire sunt dintre cele mai serioase”, explică deputatul Antoneta Ioniță.
Potrivit parlamentarului brăilean, decizia guvernului de a nu aloca niciun leu de la stat pentru salariile asistenților personali, pentru indemnizațiile de creștere a copilului cu dizabilități sau pentru serviciile de protecția copilului și centrele pentru adulți îi pune pe primari în imposibilitatea de a face orice fel de previziuni asupra modului în care vor cheltui banii comunităților. ”Nici nu contează culoarea politică a primarilor, toți vor avea de înfruntat aceeași situație complicată, creată de un partid așa-zis social-democrat, dar care, în fond, nu vrea să aibă de a face cu oamenii aflați și așa în suferință. Dacă în orașe se vor mai găsi, poate, fonduri, situația din mediul rural va fi una dramatică. Mă tem că nu toate primăriile de comune vor avea banii necesari pentru ca acești năpăstuiți să nu rămână fără îngrijire. Copiii cu dizabilități și persoanele cu handicap au dreptul să trăiască!”, este semnalul tras de Antoneta Ioniță, care le-a cerut colegilor deputați, în special celor de la PSD, să analizeze acest aspect înainte de a-și da, vineri, votul final la buget.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 3 iunie 2020, 3:14
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro