Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Dumitru-Verginel Gireadă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Potrivit parlamentarului liberal, "cum puțini agricultori au contracte ferme de livrare a recoltele, intermediarii români și cei străini au prăbușit piața de desfacere, ca să le poată cumpăra producțiile pe te miri ce din cauza monopolului format pe piața de depozitare de către cei patru-cinci mari agricultori. Iar în situația în care oamenii plătesc, anual, cu 10 procente mai mult ca să înființeze un hectar de cultură, devalorizările recoltelor îi duc direct în sapă de lemn!".
"Anul trecut a dat seceta! Oamenii au recoltat puțin și au reușit să-și scoată, din vânzarea produselor, doar o parte din banii pe care-i dăduseră pe brazdă, în timpul campaniilor agricole. Cu chiu, cu vai și mai ales pe datorie, oamenii și-au înființat în toamna lui 2012 culturi noi pe care le-au tratat, le-au udat și le-au îngrijit cum au știut ei mai bine. Muncă multă și grea, de pe urma căreia scot acum, în 2013, recolte bogate. Din păcate însă, nici în acest an nu le este dat să se bucure de munca lor.
Cum puțini agricultori au contracte ferme de livrare a recoltele, intermediarii români și cei străini au prăbușit piața de desfacere, ca să le poată cumpăra producțiile pe te miri ce din cauza monopolului format pe piața de depozitare de către cei patru-cinci mari agricultori. Iar în situația în care oamenii plătesc, anual, cu 10 procente mai mult ca să înființeze un hectar de cultură, devalorizările recoltelor îi duc direct în sapă de lemn! Nu se poate să investești în fiecare an mai mult și să încasezi mai puțin!
Fără bani în conturi și deci, fără puterea financiară să cultive mai mult pământ, fermierul care altădată aduna bani buni de pe câmpuri a rămas acum la mâna celor care vor să-l strângă cât pot de tare, cu ușa! Cine n-are siloz sau depozit frigorific și nici nu-și permite să închirieze, trebuie să-și vândă recoltele repede, indiferent cât de puțin oferă cumpărătorul. Va merge fermierul în pagubă astăzi, va merge tot în pagubă și mâine, până când își va trage utilajele pe dreapta și își va agăța știința și meșteșugul în cui! Nu de alta, dar de muncă multă pe bani puțini e lesne să te saturi!
Și atunci, mă întreb: Cum de greutățile fermierilor noștri sunt mai acute decât ale agricultorilor europeni? Ei bine, în România, interesul producătorului din agricultură pare să fi ajuns pe ultimele locuri în agenda de lucru a actualului Guvern. Tonul în politică, inclusiv în cea agricolă, este dat de oameni ale căror interese nu pot fi decât bănuite, în acest moment. Cu toții ar trebui să ne dăm seama că, oricât de deasă ar fi plasa intereselor din agricultura anului 2013, în acest moment, de bunăstarea fermierului nu-i prea pasă nimănui!
Ne amintim cu toții de cazurile de firme din alte județe care au venit și au cumpărat cereale sau alte produse agricole, plătind cu cecuri fără acoperire, iar fermierii nici până în ziua de azi nu și-au mai recuperat banii! Iar ulterior, când s-au efectuat controale la aceste firme, s-a descoperit că pur si simplu dispăruseră, că adresele lor erau de fapt false și că firmele erau de fapt fictive! Rugămintea mea către agricultori este să nu-și vândă recoltele pe câțiva "arginți"! Deci, foarte mare atenție, oameni buni, la cei care dau târcoale muncii voastre!
Și mă întorc acum la problemele fermierilor noștri. Producătorii agricoli vin după un an la fel ca anul trecut, în care seceta i-a decapitalizat. Iar anul acesta, când situația producțiilor este ceva mai bună, prețurile practicate pe piață acoperă cheltuielile de producție doar în proporție de 70-80%. Și, bineînțeles, angrosiștii profită din nou de faptul că producătorii agricoli nu au spații de depozitare sau sunt decapitalizați. Așadar, rugăm Guvernul României să intervină cu programe viabile pe piață, după modelul celorlalte state europene, atunci când angrosiștii dețin monopolul în achiziția de produse agricole! Cea mai mare parte a fermierilor români nu dispun deloc de spații de depozitare.
Se muncește pe câmpurile României tot cu tractoarele "cârpite". Micii fermieri au rămas în urmă cu dotarea fermelor, pentru că nu au capacitatea financiară și nici administrativă pentru a contracta credite sau a aplica pentru fonduri europene. Iar programul Rabla pentru tractoare este într-adevar... o rablă! Consumă tone de hârtii birocratice și are o primă eventual pentru un Logan, nu pentru un tractor! Cu 4.000 de euro primă, fermierii pot doar să-și facă alți nervi, nu să-și cumpere tractor. Un voucher la programul "Rabla pentru tractoare" înseamnă 4.000 de euro, însă un tractor bun, de 90-100 de cai putere, costă, știm bine, chiar și de 7-8 ori mai mult!", a declarat liberalul Gireadă în plenul Camerei Deputaților.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 20 septembrie 2020, 2:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro