Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > ICE-DP > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Inițiativa Central-Europeană - Dimensiunea Parlamentară
Comunicat de presa din 29 mai 2019
COMUNICAT DE PRESĂ ^
privind participarea la reuniunea Comitetului Parlamentar al Inițiativei Central Europene – Dimensiunea Parlamentară (ICE-DP), desfășurată la Trieste, Italia, în perioada 27-28 mai 2019, în marja Președinției-în-exercițiu italiene a organizației

Camera Deputaților a fost reprezentată la acest eveniment de doamna deputat Rozália Ibolya BIRÓ, președinta Comisiei pentru politică externă și șefa Delegației Parlamentului României la ICE-DP.

Lucrările Comisei s-au concentrat în jurul temei generale ”Consolidarea dimensiunii locale a Inițiativei Central Europene”, în cadrul dezbaterilor fiind puse bazele unei noi dimensiuni de cooperare ce va implica autoritățile locale în atingerea obiectivelor organizației.
Printre oficialii ce au susținut alocuțiuni pe durata lucrărilor se numără: domnul Marco Maggioni, Președintele Delegației italiene la ICE–DP, domnul Roberto Antonione, Secretarul General al ICE-DP, domnul Massimiliano Fedriga, Guvernatorul regiunii Friuli Venezia Giulia, alături de reprezentanți ai autorităților locale din orașul Trieste și ai altor formate de cooperare interparlamentară.
În intervenția sa, doamna Președinte BIRÓ a apreciat organizația ICE ca o excelentă platformă pentru dezvoltarea dialogului politic între state, în contextul multitudinii de instrumente pe care le are la dispoziție atât din punct de vedere politic cât și financiar. Totodată, Președinta delegației Parlamentului României a apreciat faptul că parlamentarii din statele membre au un rol esențial în dezvoltarea dialogului dintre autoritățile locale și alți actori ai societății precum: ONG-uri, reprezentanți ai opiniei publice, sindicate și organizații profesionale. În cadrul dezbaterilor plenare domnia sa a prezentat două propuneri care vin în întâmpinarea discuțiilor legate de relansarea acestui format de cooperare: prima propunere este ca pe decursul vizitelor Secretariatului General al ICE în statele membre să fie invitați la dezbateri și președinții asociațiilor orașelor și municipiilor, iar cea de-a doua propunere prevede înființarea unei platforme online – intranet în cadrul căreia parlamentarii să împărtășească bune practici și evoluții legislative din statele membre pe teme din portofoliul ICE-DP.
Parlamentarii din nouă state membre ale ICE-DP au dezbătut și adoptat o Declarație finală ce prezintă, în sinteză, noile linii directoare ale organizației, cu accent pe întărirea dimensiunii locale și a sprijinului acordat cetățenilor din statele membre.
Cu ocazia reuniunii plenare de la Trieste, doamna Președinte BIRÓ a lansat către Secretariatul General al organizației invitația de a efectua o vizită de lucru în România în vederea unor discuții aprofundate atât la nivel legislativ cât și executiv. Secretarul General al organizației a acceptat cu plăcere invitația, vizita urmând a avea loc în luna septembrie a acestui an.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 22 septembrie 2020, 14:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro