Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > ICE-DP > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Inițiativa Central-Europeană - Dimensiunea Parlamentară
Comunicat de presa din 27 noiembrie 2018
COMUNICAT DE PRESĂ ^
primit de la Direcția pentru relații cu organizațiile internaționale și UE

În perioada 25-26 noiembrie 2018, delegația Parlamentului României la Inițiativa Central Europeană-Dimensiunea Parlamentară (ICE-DP) a participat la Adunarea Parlamentară a ICE-DP, la Zagreb, în organizarea președinției în exercițiu croate a organizației.

^
Camera Deputaților a fost reprezentată la acest eveniment de doamnele deputat Biro Rozalia Ibolya, președintele delegației naționale și a Comisiei pentru politică externă și Florica Cherecheș, vicepreședintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport.
Dezbaterile Adunării s-au concentrat asupra dezvoltării turismului și impactul acestei dezvoltări asupra comunităților locale din statele membre.
Programul Adunării a cuprins reuniuni ale Comisiilor generale (politică și probleme interne, probleme economice și cultură), precum și dezbateri cu responsabili guvernamentali și expert locali.
Din partea Secretariatului Inițiativei Central Europene de la Trieste a participat domnul Secretar General Adjunct Antal Nicoletti, ce a prezentat pe scurt viitoarea structură a Secretariatului și a facut câteva precizări legate de viitoarea președinție italiană a organizației.
S-au mai făcut precizări cu privire la reuniunile Comisiilor generale de anul viitor și anume Comisia pentru politică și probleme interne se va reuni la Sofia, în perioada 11-12 februarie 2019, iar cea pentru probleme culturale la Budapesta.
În cadrul reuniunii, doamna președinte Biro a prezentat poziția României conform căreia turismul reprezintă o activitate generatoare de creștere economică, un element principal al dezvoltării durabile a societății.
Doamna presedinte a subliniat necesitatea promovării turismului prin operatori de servicii autohtoni, precum și importanța parteneriatului public privat în domeniu.
“România deține începând cu 1 noiembrie 2019 președinția Strategiei UE pentru regiunea Dunări și are ca scop principal relansarea colaborării țărilor membre acestei structuri, precum și accentuarea colaborării în domeniul turismului și în acest format”, a precizat domnia sa.
Totodată, a lansat către cele 11 delegații nationale prezente la reuniune invitația de a participa la evenimentele care vor fi organizate in perioada Președinției Romaniei a Consiliului Uniunii Europene incepand cu ‪1 ianuarie 2019 , care se vor focusa și pe promovarea turismului, precizând prioritățile din acest domeniu.
În Comisia de cultură, doamna deputat Florica Cherecheș a vorbit despre necesitatea de a stimula turismul transfrontalier, a promova turismul tematic (religios, gastronomic, balnear, cultural etc) și de a pune accentul pe specificul local, pe schimbul de bune practici, promovarea tradițiilor locale. A accentuat de asemenea, importanța educației în dezvoltarea turismului sustenabil, atât în ceea ce privește formarea inițială, cât și formarea pe tot parcursul vieții a lucrătorilor din turism, îmbunatățirea constantă a cunoștințelor de limbi străine, customer service, operare pe calculator.
La finalul lucrărilor a fost adoptată o Declarație comună, pe tema turismului durabil.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 22 septembrie 2020, 14:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro