Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > ICE-DP > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Inițiativa Central-Europeană - Dimensiunea Parlamentară
Comunicat de presa din 29 noiembrie 2017
COMUNICAT DE PRESĂ

Delegația Parlamentului României la Inițiativa Central Europeană – Dimensiunea Parlamentară a luat parte, la Minsk, în perioada 27 – 29 noiembrie 2017, la Sesiunea plenară a organizației, în contextul deținerii președinției rotative a ICE – DP de către Republica Belarus. La această acțiune, Camera Deputaților a fost reprezentată de doamna deputat Biró Rozália Ibolya, președintele Delegației și de domnii deputați Mihăiță Găină și Marilen Gabriel Pirtea, membri titulari.

^
Tema generală a reuniunii din acest an a fost „Utilizarea tehnologiilor digitale în ceea ce privește asigurarea securității geopolitice”, dezbaterile concentrându-se asupra stadiului dezvoltării tehnologiilor digitale în cadrul țărilor participante, precum și asupra aportului pe care acestea îl au la asigurarea securității și stabilității în regiunea ICE. Cu această ocazie, doamna președinte Biró a susținut o intervenție pe tema Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, a stadiului implementării acestor obiective în țara noastră, adresând totodată statelor participante o întrebare legată de indicatorii care stabilesc nivelul implementării ODD-urilor la nivel național, în vederea facilitării schimburilor de experiență.
Finalul lucrărilor a fost dedicat dezbaterii și adoptării unui proiect de Declarație finală, la care delegația Parlamentului României a contribuit activ, prin adoptarea unui număr de zece amendamente, care au subliniat, printre altele, cooperarea ICE-DP cu Uniunea Europeană, includerea în rândul priorităților a ODD-urilor, securității cibernetice și a drepturilor cetățenilor. Totodată, la propunerea Delegației române au fost înglobate referiri la autoritățile naționale ce reglementează piața digitală, dar și la seturile de reguli specifice de siguranță adoptate la nivel european.
Dezbaterile pe marginea evoluției economiei digitale în țările membre ale ICE au adus în atenție necesitatea coperării internaționale, a dezvoltării parteneriatului public-privat, precum și a adoptării unei legislații care să permită păstrarea și atragerea specialiștilor I.T. în spațiul ICE.
În concluzie, președintele organizației, doamna Irina Starovoitova, a remarcat faptul că statele participante au perspective, strategii și viziuni comune în ceea ce privește sectorul digital, ceea ce va contribui la o sporire a cooperării și dialogului inter-parlamentar în acest domeniu atât de important pentru cetățenii noștri.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 22 septembrie 2020, 15:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro