Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > ICE-DP > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Inițiativa Central-Europeană - Dimensiunea Parlamentară
Comunicat de presa din 31 mai 2017
COMUNICAT DE PRESĂ ^
privind participarea României la reuniunea Comitetului Parlamentar în cadrul dimensiunii parlamentare a Inițiativei Central Europene (Minsk, 29-31 mai 2017)

Delegația Parlamentului României, compusă din deputata Rozália-Ibolya Biró, în calitate de șef al delegației, și senatorul George-Edward Dircă, a participat la reuniunea Comitetului Parlamentar în cadrul dimensiunii parlamentare a Inițiativei Central Europene (ICE), care a avut loc la Minsk, în perioada 29 - 31 mai 2017. Reuniunea a avut ca temă „Intelectualizarea economiei în regiunea ICE: inovație, producție, guvernare și capital uman”, la eveniment fiind prezenți parlamentari din mai multe state-membre ICE: Austria, Belarus, Cehia, Croația, Italia, Republica Moldova, Polonia, România, Slovenia, Ucraina, Ungaria.

Doamna deputat Biró a subliniat poziția României referitoare la necesitatea adâncirii legăturilor de colaborare între membrii ICE pe termen mediu și lung, precum și angajamentul ferm de a dezvolta economii naționale bazate pe cercetare, inovare și aprecierea resursei umane.
Senatorul George-Edward Dircă s-a referit, în intervenția sa, la modificările survenite în structura și condiția socială a muncii în perioada contemporană, declanșate de o serie de factori tehnici, științifici și sociali. Acesta a reliefat relația de interdependență a eficienței muncii și calității educației orientate către un orizont de timp îndelungat, susținută direct de formarea profesională a tinerei generații.
La încheierea lucrărilor, participanții au dezbătut și adoptat o Declarație finală.
Inițiativa Central Europeană (ICE) este o structură de cooperare regională care reunește 18 state membre: 9 state membre UE – Austria, Bulgaria, Cehia, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria – și 9 state ne-membre UE – Albania, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Croația, R. Macedonia, R. Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina. Președinția rotativă a organizației este deținută în anul 2017 de către Belarus. În marja reuniunii, parlamentarii români au avut o întrevedere cu președintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Camerei Reprezentanților din cadrul Adunării Naționale a Republicii Belarus, Valeri Voronietski. Cu această ocazie, interlocutorii au realizat o scurtă analiză a stadiului actual al cooperării bilaterale pe linie parlamentară și au identificat posibilele linii de dezvoltare a relației în plan bilateral și multilateral. Deputata Rozália-Ibolya Biró, în calitate de președinte al Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, și interlocutorul belarus au exprimat disponibilitatea de a stabili viitoare contacte de colaborare la nivelul Comisiilor de politică externă din parlamentele de la București și Minsk. Totodată, au fost trecute în revistă principalele evenimente în format multilateral, care pot oferi celor două părți posibilitatea aprofundării cooperării: Conferința Regională pentru Europa Centrală și de Est cu tema „Promovarea legilor eficiente, care să pună capăt violenței împotriva femeilor”, eveniment organizat de Parlamentul României și Uniunea Interparlamentară la București, în perioada 12-14 iunie 2017 și la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a OSCE, care va avea loc la Minsk în perioada 5-9 iulie 2017. Reprezentanții celor două parlamente și-au exprimat disponibilitatea de a facilita dezvoltarea altor domenii de interes ale cooperării bilaterale, o atenție deosebită fiind acordată dimensiunii economico-comerciale.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 22 septembrie 2020, 13:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro