Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APCE > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei
Comunicat de presa din 29 ianuarie 2020
COMUNICAT DE PRESĂ ^
primit de la Secretariatul Delegației Parlamentului României la APCE

Marți, 28 ianuarie 2020, cu ocazia primei părți a Sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg, domnul deputat Dinu Socotar, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a intervenit în plenul Adunării în cadrul dezbaterii pe tema „Amenințări împotriva libertății presei și securității jurnaliștilor în Europa”.

^
Parlamentarul român și-a exprimat surprinderea dar și îngrijorarea față de numărul mare de cazuri, precum și față de diversitatea infracțiunilor și hărțuirilor suferite de jurnaliști. A subliniat climatul de nesiguranță în care trăiesc jurnaliștii pe continentul european - hărțuiri, acte de agresiune, abuzuri și chiar crime, autorii faptelor rămânând de cele mai multe ori nepedepsiți - un loc în care libertatea presei ar trebui să fie garantată și protejată, a adăugat domnia sa.
A subliniat, de asemenea, faptul că lista țărilor în care s-au întâmplat toate aceste infracțiuni este una impresionantă. Un număr de 34 de țări din cele 47 de state membre, aproape 75% (trei sferturi): Danemarca, Rusia, Malta, Marea Britanie, Republica Slovacă, Turcia, Albania, Germania, Armenia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Spania, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, Olanda, Serbia, Ucraina, Azerbaidjan, Austria, Belgia, România, Republica Cehă, Elveția, Lituania, Luxemburg și Cipru.
Parlamentarul român consideră că nu există un loc sigur pentru jurnaliștii din Europa și că Adunarea Parlamentară, un sanctuar al libertății, nu numai că trebuie să ia notă față de toate aceste acte condamnabile, dar și să reacționeze, pentru a preveni repetarea lor.
La finalul intervenției sale, domnul deputat Socotar și-a exprimat susținerea pentru recomandările cuprinse în rezoluția Adunării și în proiectul de recomandare precizând că „libertatea de exprimare și libertatea mass-media reprezintă piatra de temelie a drepturilor omului, a oricărei democrații și a statului de drept”.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 5:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro