Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APCE > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei
Comunicat de presa din 14 decembrie 2017
COMUNICAT DE PRESĂ

În cadrul Comisiei pentru afaceri politice și democrație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a avut loc joi, 14 decembrie 2017, la Paris, a fost organizată o audiere pe marginea raportului Viitorul Libiei: între amenințările de terorism și o perspectivă democratică, al cărui raportor este domnul deputat Attila Korodi.

Cu această ocazie, parlamentarul român a subliniat faptul că prioritatea pentru Libia este de a pune în practică structuri minime de stat și administrative unificate: „construirea unui stat va fi foarte dificilă având în vedere că, deși există un sentiment național puternic în Libia, aceasta nu a cunoscut experiența statului modern: fie din cauza faptului că era o creație străină, fie pentru că personalizarea puterii nu a permis stabilirea structurilor de stat. Libia a fost, de fapt, o țară fără instituții”.
Construirea unui stat într-o țară fără tradiție de stat și fără a se putea baza pe o forță militară multinațională, așa cum se întâmplă în general cu misiunile ONU de construire a statului, reprezintă o adevărată provocare, a precizat domnul deputat Korodi.
Totodată, domnia sa și-a exprimat convingerea că Consiliul Europei ar putea juca un rol important în domeniul instituțional și al celor direct legate de acesta, în cooperare cu Uniunea Europeană și cu Misiunea ONU în Libia: „acțiunile noastre ar trebui să se ghideze pe baza a două principii: să nu împiedice eforturile ONU de revigorare a procesului de pace și oferirea de asistență numai dacă autoritățile libiene o solicită în mod expres”.
De asemenea, experții invitați să ia cuvântul în cadrul audierii pe marginea acestui raport, respectiv domnii Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, Arturo Varvelli, președintele Centrului pentru Africa de nord și Orientul Mijlociu, Lorenzi Kluzer, reprezentantul Serviciului european de acțiune externă din cadrul Comisiei Europene, precum și doamna Matilda Bogner, reprezentantul Misiunii Națunilor Unite în Libia, au precizat următoarele: zeci de mii de oameni sunt deținuți pe termen nedefinit în centre de detenție de pe teritoriul Libiei unde suferă abuzuri sistematice; cei care controlează și administrează centrele de detenție ale migranților ilegali nu sunt străini de practici ca munca forțată, tortura, abuzurile sexuale și extorcarea. Este important ca autoritățile libiene să pună capăt arestărilor arbitrare și detenției de refugiați și migranți cât mai curând posibil, au precizat aceștia.
Potrivit experților, lipsa autorităților au facilitat într-o mare măsură proliferarea și traficul de arme, precum și libera circulație a unor grupări armate. Necesitatea de a reinstala pacea și stabilitatea în țară, precum și sustenabilitatea dialogului politic din Libia, se bazează pe normalizarea economiei și pe funcționarea serviciilor sociale.
De asemenea, aceștia au precizat că cele două guverne libiene și-au asumat încetarea confruntărilor armate și organizarea de alegeri în primăvara anului 2018. Totodată, aceștia au adăugat faptul că Parlamentul trebuie să-și întărească rolul și să acorde un mandat de susținere Guvernului de Uniune Națională: „politica pe termen mediu trebuie să se bazeze pe decizii consensuale până la adoptarea noii constituții si a alegerilor viitoare”.
În elaborarea raportului, deputatul Attila Korodi a efectuat o vizită de documentare, în luna noiembrie, unde a avut mai multe schimburi de vederi cu membri ai partidelor politice, ai Guvernului de Uniune Națională și ai Consiliului Prezidențial, în vederea găsirii de soluții pentru sprijinirea de către APCE a Libiei în procesul de reconstrucție.
La finalul dezbaterilor, parlamentarul român a propus membrilor Comisiei APCE modificarea titlului raportului și anume „Situația din Libia – perspectivele și rolul Consiliului Europei”. Aceasta a fost prima prezentare, în cadrul Comisiei pentru afaceri politice și democrație a APCE, a proiectului preliminar de raport, iar în luna ianuarie a anului 2018 urmează dezbaterea pe marginea proiectului de raport final și a proiectului de rezoluție pe această temă, urmând ca dezbaterea și adoptarea finală să aibă loc în cadrul Sesiunii APCE din luna aprilie 2018.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 19 septembrie 2020, 2:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro