Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APCE > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei
Comunicat de presa din 09 noiembrie 2017
COMUNICAT DE PRESĂ

Cu ocazia vizitei de documentare în Tunisia, desfășurată în perioada 6 – 8 noiembrie, domnul deputat Attila Korodi, în calitatea sa de raportor al Comisiei pentru afaceri politice și democrație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a avut o serie de întrevederi cu înalte oficialități din regiunea nord-africană pe marginea „Viitorului Libiei: între amenințările de terorism și o perspectivă democratică”.

Principalele discuții s-au axat pe marginea recentelor evoluții din Libia și impactul asupra stabilității și securității în întreaga regiune mediteraneană și în Europa, a situației drepturilor omului în Libia, precum și pe marginea activităților ilicite desfășurate pe teritoriul Libiei de către grupările militare și milițiile locale.
Parlamentarul român a avut mai multe întrevederi cu reprezentanți ai Înaltului Consiliu de Stat din Libia, respectiv domnii Altahir M.M. Qouri și Salah H. Elbakkoush, cu reprezentanți ai autorităților tunisiene, respectiv domnii Nacer Jebira, președintele Comisiei de organizare a administrației, și Naoufal Jameli, președintele Comisiei pentru drepturi, libertate și relații publice din cadrul Adunării Reprezentanților Poporului, cu ministrul Apărării, Abdelkarim Zbidi, ministrul Afacerilor Interne, Lotfi Brahem, și ministrul Afacerilor Externe, Khemaies Jhinaoui, precum și cu doamna Muscheidt Bettina, Ambasadorul Uniunii Europene în Libia.
Totodată, domnul deputat Attila Korodi a avut discuții cu reprezentanți ai Unității pentru Libia a Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) implicați în coordonarea pe teren a activităților de ajutorare a refugiaților libieni, cu reprezentanți ai ambasadei Republici Algeriene Democratice și Populare din Tunisia, precum și cu responsabilul pentru afaceri politice și de Securitate al Misiunii Speciale a ONU în Libia.
Pe parcursul acestor întâlniri s-a avut în vedere găsirea de soluții pentru sprijinirea de către APCE a Libiei în procesul de reconstrucție.
Raportorul român și-a exprimat aprecierea pentru eforturile depuse în mod constant în ultima perioadă de părțile din Libia în urmărirea obiectivelor care se circumscriu acordului politic semnat în anul 2015.
Domnia sa a reiterat, totodată, că singura soluție pentru stabilizarea Libiei este soluția politică: „Este nevoie de eforturi considerabile din partea tuturor părților implicate în Libia de a sprijini efortul Misiunii Speciale a ONU în Libia în implementarea acordului politic semnat la Skhirat, în anul 2015, și de a crea condiții pentru ca acest proces să fie incluziv atât pentru triburi, cât și pentru comunitățile locale”.
Raportorul român a subliniat faptul că „formatul trilateral lansat de Tunisia, împreună cu Algeria și Egipt, poate să aducă un sprijin real aplicării acordului de la Skhirat”.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 4:20
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro