Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APCE > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei
Comunicat de presa din 11 octombrie 2017
COMUNICAT DE PRESĂ

Marți, 10 octombrie 2017, cu ocazia celei de-a patra părți a Sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg, domnul deputat Attila Korodi, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a intervenit în plenul Adunării, formulând o interpelare, în numele grupului PPE, adresată Secretarului General al Consiliului Europei, domnul Thorbjørn Jagland.

^
În interpelarea sa, deputatul român a precizat că reacția Consiliului Europei cu privire la promulgarea de către Ucraina a noii legi privind educația, care limitează drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale de a studia în limba lor maternă, a fost defazată față de dezbaterile din cadrul Parlamentului Ucrainei. Totodată, mai multe ONG-uri au semnalat, de câteva luni și în mod activ, aceste încălcări ale dreptului la educație ale minoritățile naționale de pe teritoriul ucrainean. În acest context, domnul deputat Korodi a adresat Secretarului general Jagland întrebarea „Ce va face Consiliul Europei pentru a asigura respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale de a învăța în limba lor?”
În răspunsul său, Secretarul general al Consiliului Europei a declarat că tratează acest subiect cu o atenție deosebită. În acest sens a avut întâlniri cu autoritățile ucrainene, precum și cu Ministrul educației ucrainean și se află în strânsă legătură cu Comisia de la Veneția, căreia i-a fost deja trimisă legea pentru a fi examinată.
De asemenea, domnul Jagland a reamintit de existența unor instrumente juridice care oferă cadru juridic clar pentru respectarea drepturilor minorităților: Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare și Convenția-cadru a Consiliului Europei pentru protecția minorităților naționale.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 4:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro