Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APCE > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei
Comunicat de presa din 28 iunie 2017
COMUNICAT DE PRESĂ ^

Miercuri, 28 iunie 2017, cu ocazia celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) (Strasbourg, 26 – 30 iunie 2017), domnul deputat Ionuț Stroe, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a avut o intervenție în plenul Adunării, pe marginea raportului cu tema „Un răspuns umanitar și politic cuprinzător la criza migrației și a refugiaților din Europa”.

Domnia sa a început prin a-i felicita pe raportori pentru munca depusă și a continuat prin a-și exprima convingerea că toți oamenii ar trebui să aibă dreptul să locuiască în țara de origine, acolo unde își au rădăcinile culturale și sociale, având în același timp dreptul, recunoscut și garantat de acordurile internaționale, de a pleca din țara de origine și de a-și căuta adăpost în altă parte, dacă viața le este în pericol.
Parlamentarul român a subliniat faptul că recunoaște necesitatea unui angajament comun, la nivel european, pentru gestionarea provocărilor legate de migrațiune: „Deși țara mea nu este afectată în mod direct de fluxurile de migrație, ea a decis să participe, în spiritul solidarității, la toate măsurile care sunt puse în aplicare la nivelul Uniunii Europene în prezent. Dar solidaritatea nu este o stradă cu sens unic. Fiecare țară trebuie să-și asume responsabilitatea”.
În acest context, domnia sa a salutat inițiativa de lansare a unei rețele parlamentare a diasporei, și-a exprimat încrederea că aceasta va contribui la transformarea comunităților diasporei și va fi o parte a soluției pentru criza actuală, oferind noilor veniți sprijinul necesar pentru o integrare mai rapidă. „Drepturile și demnitatea a milioane de ființe umane sunt diminuate dacă acestea rămân să stea în taberele de refugiați sau la marginea orașelor, fără să aibă acces la facilitățile de bază și la oportunități de realizare a unui venit”, a adăugat domnul deputat Stroe.
Totodată, parlamentarul român a precizat că „pentru a evita suprapunerea eforturilor ce privesc politicile și procesele legate de migrație, pentru a maximiza impactul și eficacitatea ajutoarelor globale, dar și pentru a ne asigura că accentul este pus pe dezvoltare, trebuie să menținem un dialog constant cu ONG-urile locale și internaționale, cu societatea civilă, cu guvernele țărilor partenere, dar și cu ONU, asupra elaborării, implementării și evaluării politicilor ce privesc migrația, relocarea și refugiații”.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 5:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro