Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APCE > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei
Comunicat de presa din 25 ianuarie 2017
COMUNICAT DE PRESĂ

Marți, 24 ianuarie 2017, în cadrul Sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg, domnul deputat Ionuț Stroe, Șeful Delegației Parlamentului României la APCE, a susținut o intervenție în numele Grupului PPE, în cadrul dezbaterii cu tema „Atacurile asupra jurnaliștilor și libertății media în Europa".

^
Rezoluția APCE pe tema menționată atrage atenția asupra riscurilor cu care se confruntă jurnaliștii în ultimii ani, fie că le sunt violate drepturile fundamentale, sunt suspuși presiunii politice și manipulării fie că, în cel mai grav scenariu, își pierd viața în mod violent în timpul exercitării profesiei. Documentul trage un semnal de alarmă cu privire la decesele a 16 jurnaliști din Europa din ianuarie 2015 până în prezent.
Domnul deputat Ionuț Stroe și-a exprimat susținerea față de raportul întocmit de parlamentarul ucrainean Volodymyr Ariev, relevând faptul că „libertatea presei este și a fost timp de secole o libertate fundamentală însă, din păcate, Europa nu este imună față de incidente tragice ca cele menționate în raport. Consiliul Europei a pus la punct o platformă prin care se pot declanșa mecanisme de avertizare cu privire la amenințările la care sunt supuși jurnaliștii. Un instrument util la nivel european. Se ridică însă, în același timp, și întrebarea dacă jurnaliștii sunt suficient pregătiți să facă față pericolelor din zonele de conflict, iar acesta ar trebui să fie un subiect de reflecție demn de luat în seamă la nivel european”.
În continuare, domnul deputat Ionuț Stroe a subliniat că atacurile la adresa jurnaliștilor nu sunt numai de natură fizică ci, mult mai numeroase, sunt și cele care încalcă dreptul fundamental de exercitare a profesiei. Jurnaliștii europeni se confruntă cu multe presiuni care restricționează libertatea presei, exprimarea pluralismului de opinii, împiedicându-i să își exercite rolul de “câine de pază al democrației”.
„Jurnaliștii sunt vulnerabili mai ales în societăți în care statul de drept este atacat iar respectarea drepturilor omului este aleatorie. Corupția, intimidarea și represaliile, un slab sistem judiciar, favorizează aceste atacuri și, de aceea, trebuie abordate la nivel european. Este obligatoriu ca toți să ne reunim eforturile pentru a asigura independența mass-media și mediul propice pentru o presă transparentă, pluralistă, diversă, etică și profesionistă. Rolul acesteia de a atrage atenția cu privire la derapajele politice sau economice este esențial în dezvoltarea oricărei societăți europene”, a adăugat parlamentarul român.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 19 septembrie 2020, 2:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro