Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe dec. 2013 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 19 decembrie 2013 ora 11:00

1. Proiectul Ordinii de zi și al Programului de lucru pentru ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din ziua de vineri, 20.12.2013
Aprobat: Ședință comună a celor două Camere vineri, 20.12.2013 - ora 12.00 consultă

Proiectul Ordinii de zi și al Programului de lucru pentru ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din ziua de vineri, 20.12.2013 Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Deci, avem numirea directorului general interimar. O să rog liderii grupurilor politice parlamentare să-și invite colegii. Bugetul a fost promulgat, nu ne mai vedem pe 30 decembrie.

Comisiile se convoacă mâine la ora 11.00. Îi rog pe domnul secretar general și domnul secretar general adjunct, mâine la ora 11.00 se convoacă Comisiile de cultură, le dați sms. Ordinea de zi: nominalizarea propunerii pe care grupurile politice parlamentare o vor face la momentul respectiv și dezbaterea. La ora 12.00 fix ne vedem în plenul reunit.

Domnul Ioan Oltean:

Eu am o mare, mare nelămurire și poate dumneavoastră veți reuși să mă lămuriți. Suntem în prezența unei ordonanțe de urgență, care a fost adoptată, care produce efecte juridice. Guvernul a adoptat ieri ordonanța de urgență care are ca obiectiv crearea posibilității ca Birourile reunite, în ședință comună, să rezolve această problemă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dacă nu avem cvorum mâine, se publică astăzi după-amiază în Monitorul Oficial și este soluția de rezervă pentru noi. Deci, dacă la ora 12.00, mâine, după 20 de minute, constatăm că nu avem cvorum, ne retragem în această sală membrii Biroului permanent, trebuie să fim 14 din 26 - nu există cvorum jumătate-jumătate, există numărul de parlamentari adunați, trebuie să fie jumătate plus unu - și luăm această decizie, o semnăm noi doi și o trimitem imediat la Monitorul Oficial.

Domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu:

Domnule președinte, stați puțin, să clarificăm aici chestiunea, nu este nici o capcană.

Dacă ordonanța este în vigoare, noi facem plen în afara legii, ca să spun așa, pentru că, în conformitate cu legea modificată prin ordonanță, doar Birourile. Atunci, trebuie să facem mâine plenul și, dacă se întâmplă nenorocirea la care dumneavoastră vă așteptați, nu știu de ce sunteți așa pesimiști, eu nu sunt, atunci se publică ordonanța și în ziua următoare, eventual, în baza ordonanței. Corect?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Corect este cum scrie ordonanța propusă de Ministerul Culturii.

Domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu:

Nu. Nu există nici o ordonanță propusă de Ministerul Culturii și nu există nici o ordonanță în vigoare.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Domnule președinte, deocamdată suntem în situația în care suntem, convocarea celor două Camere. Dacă ordonanța va fi publicată - și probabil că va fi publicată - ea cred că scrie cam așa, n-am văzut-o: "în situația în care nu se pot convoca în timp util cele două Camere, Birourile permanente pot.", nu se substituie. Atunci, este corect.

Domnul Ioan Oltean:

Să lămurim juridic.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu, nu. Stați o secundă. Nu putem să vorbim despre utopii. Noi avem un mandat, ne uităm în lege, Legea 41, am convocat pentru art.21 mâine plen reunit, ora 12.00; la ora 11.00 vin Comisiile comune de cultură, fac raportul și propun directorul general interimar. Când nu vom avea aceste informații cu privire la ceea ce s-a discutat în spațiul public, întotdeauna Guvernul își votează propriile proiecte pe care le are și le publică în Monitor într-un interval de timp stabilit. Nu există nici o obligație din acest punct de vedere. Monitorul Oficial nu mai este la noi.

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

Dacă-mi permiteți, domnule președinte. Dacă ordonanța stipulează cum spune domnul Dumitrescu, în sensul că dacă nu se pot reuni, eu cred că suntem într-o situație interesantă, pentru că suntem în situația în care s-au reunit și nu au reușit să adopte o hotărâre. Deci, este de urmărit ce spune ordonanța, că textul este în sensul că nu se pot reuni, nu suntem într-o ipoteză în care Birourile permanente să poată să facă ceva, pentru că tocmai venim după ce s-a reunit și n-au rezolvat problema.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Din punct de vedere juridic și regulamentar, nu se reunesc dacă nu întrunesc cvorumul la începutul ședinței și, dacă există cvorum, dacă se constată la vot, când faceți votul cu bile sau cu buletine de vot, dacă constatați că numărul persoanelor care au zis "Da" sau "Nu" sau s-au abținut la bile este mai mic decât cvorumul legal. Acestea sunt procedurile noastre regulamentare votate. Râde lumea de noi dacă nu știm regulamentul pe care l-am votat acum șase luni de zile.

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

Fără îndoială, la începutul ședinței, dar nu cred că votul final are vreo legătură în ceea ce privește întrunirea sau reunirea.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Ba da. Aceleași soluții sunt. Ambele situații sunt situațiile de neîntrunire a cvorumului, pentru că Parlamentul nu poate să aibă decizii interimare, deci nu putem să luăm decizii să constatăm cvorumul la început și după aceea la sfârșit. Orice lider de grup, dacă-mi cere cvorumul la început și semnăturile nu sunt 291, constatăm că nu avem cvorum și plenul reunit nu s-a întrunit conform regulamentului comun și, în momentul respectiv, dacă există ordonanță, aplicăm ordonanța; dacă nu, îl convocăm din nou. Așa și spune: președintele de ședință constată lipsa cvorumului și anunță când se va întruni data viitoare plenul reunit într-o nouă ședință. Biroul permanent reunit se convoacă, el stabilește când se va face din nou această chestiune. Dacă există o ordonanță care schimbă sensul Legii 41, pentru că noi pe Legea 41 mergem, atunci o citim pe aceea și o interpretăm și aplicăm aceste lucruri în conformitate cu prevederile ordonanței.

Domnul Tudor Barbu și apoi încheiem, pentru că, vă rog frumos, facem o discuție utopică, o să fie stenogramă și după aceea o să dați explicații în toată perioada aceasta, în loc să rezolvăm o problemă, o să dăm explicații despre ce am vorbit aici.

Vă rog, ultimul vorbitor, domnul Tudor Barbu.

Domnul Tudor Barbu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Eu încerc să fiu și foarte scurt și concis și eu cred că voi fi în asentimentul tuturor din sală. Biroul permanent, fie el al Senatului, fie al Camerei Deputaților, fie reunite, cum este cazul nostru, mă îndoiesc că poate reprezenta altceva decât punctul de vedere și voința plenurilor. Adică nu numai că există o fractură între Birourile celor două Camere și plenurile celor două Camere, fapt pentru care eu stau foarte liniștit, căci acea propunere care va veni, indiferent care va fi ea, că trece prin mecanismul firesc al plenurilor și prin vot, că trece prin mecanismul atipic și conjunctural al unei ordonanțe care va apărea și care va avea un text, eu bănuiesc, și vreau să mă asigur de asta, pentru că altfel suntem într-o situație care depășește calmul firesc al parlamentarismului românesc, ca Birourile permanente, în baza unei ordonanțe, să decidă altceva decât s-ar fi decis. Deci spuneam și vroiam să mă asigur că Birourile permanente și plenurile reprezintă aceeași voință și aceeași înțelegere și politică și alianță, pentru că dacă este altceva înseamnă că avem chiar de dat explicații celor care ne-au votat și celor care stau la ușă, adică presei.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Vă urez o zi frumoasă.

Ne vedem la ora 12.00.

Domnul Moga, vă rog.

Domnul Nicolae Moga:

Cred că eu și domnul Hrebenciuc suntem decanii de vârstă aici și cred că suntem în asentimentul dumneavoastră, având în vedere că suntem la sfârșitul unui an plin, suntem - și în numele dumneavoastră, dacă credeți de cuviință - să îndemn președinții Camerelor la calm, la celeritate. Îi rog din tot sufletul, pentru că ne apropiem de sărbătoarea Crăciunului și vă rog din tot sufletul, dacă se poate, mai mult calm, mai multă responsabilitate.

Vă rog din sufletul. Mulțumesc.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 20 ianuarie 2022, 2:14
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro