Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe nov. 2006 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 1 noiembrie 2006 ora 10:00

14. Memorandum intern: Solicitarea avizului Biroului permanent pentru eliberarea din funcție și numirea în funcție a unor persoane
consultă

Memorandum intern: Solicitarea avizului Biroului permanent pentru eliberarea din funcție și numirea în funcție a unor persoane Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Se solicită avizul Biroului permanent pentru eliberarea din funcție a domnului Traian Vasile Chebeleu din funcția de director general și a domnului Dragoș Constantin Conovaru din funcția de șef de departament și avizul conform pentru numirea în funcțiile de șef de departament și director general a domnului Mugur Buje și Istvan Jakab. Avem curriculum-vitae.

Vă ascult, doamna secretar general.

Doamna Georgeta Ionescu :

Dacă îmi permiteți, domnule președinte, în final aș vrea să revin și la materialul anterior, dar referitor la acest punct în primul rând aș dori să exprim caldele mele și sincerele mulțumiri pentru întreaga colaborare pe care am avut-o în acest an cu domnul director Chebeleu. Dacă există aceste recomandări, ele sunt justificate prin faptul că se dorește ca activitatea de relații externe a Camerei Deputaților să fie impulsionată și să aibă o abordare mai modernă și din perspectiva integrării. Domnul Buje a fost recomandat ca un specialist în afaceri externe. Este în momentul de față angajat la Ministerul Afacerilor Externe și are o îndelungă experiență acolo.

În ceea ce privește a doua recomandare pentru Departamentul economic, domnul Conovaru, care a fost numit tot de către Biroul permanent în luna iulie, atunci când s-a constituit acest departament prin reunirea tuturor structurilor din cadrul serviciilor care au activități cu profil economic, a fost o propunere temporară, dacă vreți, pentru că trebuia ca această structură să fie coordonată.

În acest moment avem propunerea ca domnul Istvan Jakab, care a fost secretar de stat la Ministerul de Finanțe să preia acest post și cred că experiența pe care dânsul a avut-o inclusiv la Ministerul de Finanțe ne va fi de mare folos și din perspectiva relaționării instituției noastre cu Ministerul de Finanțe, a coordonării întregii politici economice a serviciilor Camerei.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Și această încetare de activitate pe ce temei se va face?

Doamna Georgeta Ionescu :

Pe cel pe care vi l-am precizat, este vorba de prevederea care se regăsește și în Regulamentul de funcționare a Camerei Deputaților: șefii direcțiilor generale și departamentelor sunt numiți și eliberați din funcție la propunerea secretarului general, cu avizul conform al Biroului permanent.

Domnul Ioan Munteanu:

Sigur că explicația este de bun simț și o înțelegem, dar cred că nu dinamizarea activității... Trebuiau schimbați cei doi și cu aceasta trebuie închis subiectul. (Domnul Traian Chebeleu intenționează să părăsească sala de ședințe)

Doamna Aura Vasile:

Văd în acest moment un gest... Voiam să știu dacă domnul Chebeleu a cunoscut acest memorandum pe care dumneavoastră l-ați înaintat Biroului permanent.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

V-aș ruga, domnule ambasador, să rămâneți.

Doamna Aura Vasile:

Pentru că acest gest îmi induce faptul că dânsului nu i s-a spus nimic și nu cred că mulțumirile dumneavoastră de la începutul prezentării materialului cu faptul că nu ați adus la cunoaștere... Sunt emoționată pentru că este vorba, totuși, de o carieră de om și de o activitate care a fost făcută totdeauna în sprijinul României și cred eu că ar fi trebuit să se discute cu dânsul înainte și dânsul să-și fi exprimat o opțiune și pe urmă dumneavoastră să faceți un material către Biroul permanent.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Nu știu ce proceduri trebuiau urmate sau au fost urmate, dar pentru mine este o surpriză. Ni se prezintă la Biroul permanent ca un material suplimentar.

Vă rog.

Domnul Miron Ignat:

Domnule președinte, stimați colegi, eu am primit acest material, l-am studiat și aș dori să adresez o întrebare doamnei secretar general: dacă domnul ambasador Traian Vasile Chebeleu va primi o altă însărcinare în cadrul Parlamentului sau pur și simplu va fi eliberat.

Doamna Georgeta Ionescu :

Pot să răspund, domnule președinte? La ambele chestiuni ridicate, am ținut să-l informez pe domnul ambasador Chebeleu cu circa o lună în urmă că există o propunere susținută de către Grupul parlamentar al Partidului Democrat în acest sens, pentru numirea unei persoane care să preia conducerea acestei direcții generale de afaceri externe.

De asemenea, i-am propus domnului ambasador Chebeleu să nu se pensioneze încă, deși dânsul are vârsta necesară pentru pensionare, și să continuăm colaborarea în cadrul structurilor serviciilor Camerei Deputaților. Noi am fi încântați ca dânsul să colaboreze fie la cabinetul secretarului general, în calitate de consilier, fie în cadrul unui serviciu nou înființat de formare profesională, pe care dânsul ar putea să-l gestioneze alături de alți consilieri ai noștri, în educarea și formarea profesională a staff-ului din Parlament în materie de diplomație și relații externe.

Domnul Miron Ignat:

Domnule președinte, vă rog să-mi permiteți să continui, pentru că întâi am pus o întrebare. În calitate de chestor, printre atribuțiile mele mi-a fost repartizată și Direcția de protocol. Țin să menționez că am colaborat nu bine, ci excepțional cu domnul ambasador Chebeleu și îmi exprim o insatisfacție că domnia sa este înlocuit din acest post. Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Nu este înlocuit, este o propunere de înlocuire.

Eu vă fac o propunere absolut formală, pentru a vedea care este situația acestor eliberări din funcție și mai ales pentru a-i cunoaște pe cei doi propuși, să le citim curriculum-vitae: să amânăm pentru luni acest memorandum. Nu comportă urgență. Și să vă mărturisesc cu microfonul deschis, să se consemneze în stenogramă: nu aș vrea să se ia o asemenea hotărâre sub președinția mea. Mi-ar fi rușine. Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, dacă îmi permiteți. Eu v-aș ruga să supuneți la vot, domnule președinte, memorandumul respectiv. Nu cred că sunt niște elemente care să justifice o amânare. Am citit fiecare cele două CV-uri și din punctul meu de vedere astăzi ne putem pronunța și v-aș ruga să supuneți la vot acest lucru.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Eu sunt de acord cu dumneavoastră, dacă nu ați vedea că este vorba despre două probleme (acum vorbesc liniștit, ca președinte de ședință; nu este vorba de o dedublare, ci de o limitare a posibilităților de exprimare).

Sunt două probleme legate, o problemă de eliberare din funcție și o problemă de aviz conform pentru două persoane pe care nu le cunoaștem. Poate ar trebui să le și vedem, nu?

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, noi am mai dat asemenea avize și asemenea hotărâri fără ca persoanele respective să fie prezente și nici nu cred că trebuie să fie, pentru că raportul contractual nu se realizează cu Biroul permanent, se realizează cu secretarul general. Noi luăm act doar de propunerea respectivă. Dacă sunt chestiuni de fond luăm o decizie sau alta, dar nu cred, în temeiul unei practici instalate la nivelul Biroul permanent, ca aceste propuneri trebuie să vină aici, să le "pipăim" noi, să le luăm dimensiunile dacă corespund sau nu. Avem un CV, avem o propunere a Secretariatului general, în consecință procedural sunt îndeplinite toate condițiile pentru ca noi să ne pronunțăm astăzi.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Corect. În aceste condiții, propunerea mea de amânare, deși aș fi putut să o fac discreționar, o supun votului Biroului permanent.

Cine este pentru amânarea luării unei decizii? Nu s-a aprobat.

Vă supun la vot atunci memorandumul intern.

Cine este pentru? 5 voturi pentru. Cine este împotrivă? Un vot împotrivă (Domnul Ioan Munteanu). Abțineri? 2 abțineri (Domnul Lucian Bolcaș și doamna Daniela Popa). Prin votul majorității, s-a aprobat.

Mai este vreo problemă?

Domnul Cristian Rădulescu:

Dacă îmi permiteți, domnule președinte, o intervenție aici.

Aș vrea chiar în mod sincer să am toată aprecierea pentru activitatea din cadrul Camerei și toată activitatea din urmă a domnului ambasador Chebeleu și vreau să nu se rămână cu impresia de către colegi sau de către dânsul că aceasta este o chestiune pusă în operă așa, prin spate și foarte rapid, fiindcă nu este așa, dar așa a fost prezentată de unele intervenții ale colegilor.

A existat o înțelegere a faptului (eu așa cel puțin știu) că în cele din urmă tot va fi o schimbare și la departamentul respectiv, chiar amânată. Celelalte schimbări au avut loc în urmă cu vreo 5 luni de zile, dacă țin eu bine minte, în măsura în care, sigur, va fi găsită o persoană care să poată înlocui în mod corespunzător o persoană de talia domnului ambasador Chebeleu. Să sperăm că noua persoană va face față aproape la fel de bine, este o persoană care a ajuns la maturitate în domeniul relațiilor externe. Dar încă o dată vreau să subliniez faptul că apreciez activitatea dânsului și (doi) că a existat într-un fel o înțelegere tacită a faptului că o dată vom ajunge la acest moment. Aceasta este sublinierea mea.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc. Eu nu am dreptul, în calitate de președinte de ședință, să fac vreun comentariu asupra votului exprimat de Biroul permanent. Vreau să spun numai că am fost onorat să colaborez și să lucrez împreună cu domnul ambasador Chebeleu.

Cu aceasta, dacă nu mai sunt probleme, ridicăm ședința Biroului permanent.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 1 octombrie 2020, 2:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro