Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe nov. 2006 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 1 noiembrie 2006 ora 10:00

Ședința a început la ora 11,10.

Lucrările au fost conduse de domnul Lucian Augustin Bolcaș, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Au participat: doamna Daniela Popa - vicepreședinte; domnii Ioan Munteanu, Gheorghe Albu - secretari; Dan Ștefan Motreanu, Ioan Oltean, Kelemen Hunor, Miron Ignat - chestori; doamna Aura Vasile - PSD, Cristian Rădulescu - PD, Horea Dorin Uioreanu- PNL,Márton Árpád-Francisc - UDMR, Constantin Tudor - Partidul Conservator, Ibram Iusein - Grupul parlamentar al Minorităților Naționale și doamna Georgeta Ionescu, secretar general al Camerei Deputaților.

Invitați: doamna Cristina Pocora - secretar de stat la Departamentul pentru relația cu Parlamentul; domnii Mihai Unghianu și Nicolae Sfăcăreanu - secretari generali adjuncți; Mihai Șaptefrați - Cancelaria Președintelui Camerei Deputaților; domnul Cristian Ionescu - Departamentul Legislativ; Georgică Tobă, Gabriel Stecoza - Departamentul Secretariatului tehnic; Gheorghe Popescu - Direcția pentru organizarea lucrărilor în plen; Constantin Bantaș - Serviciul pentru lucrări în comisii; Traian Chebeleu - Direcția generală Afaceri externe; doamna Gabriela Enea - Direcția pentru relații publice.

*

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Stimați colegi, din însărcinarea domnului președinte Bogdan Olteanu, care își cere scuze pentru absență, o să conduc eu lucrările Biroului permanent și Comitetului liderilor. Sper că avem cvorum. Da, suntem în cvorum.

Cu privire la ordinea de zi a ședinței Biroului permanent sunt probleme? Dacă nu sunt, trecem mai departe.

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților

Programul de lucru al Camerei Deputaților

PUNCTUL 2

Programul de lucru al Camerei Deputaților

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Dați-mi voie să fac o inversare și să mă refer mai întâi la programul de lucru și pe urmă la ordinea de zi.

Observații cu privire la programul de lucru? Vă rog.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

În fond nu aș avea observații față de programul de lucru, fac numai o constatare. În acest program de lucru este un punct care se pare că în mod deliberat se ignoră săptămână de săptămână de birourile celor trei comisii care ar trebui să dezbată proiectul de Lege a Statutului minorităților naționale și care pur și simplu nu au ședință, deși în program apare acest punct. De două săptămâni aceste trei comisii, deși este scris în program acest punct, nu au avut ședință. Pur și simplu birourile își permit să nici nu pună pe ordinea de zi acest proiect de lege. Este ceva ieșit din comun. Este obligatoriu acest program pentru toți deputații, pentru toate birourile comisiilor permanente ale Camerei Deputaților sau este ceva așa, facultativ, dacă vor țin, dacă nu vor nu țin. Eu acum nu vorbesc de comportamentul unor grupuri sau altora de a participa sau a nu participa, este dreptul lor. Eu vorbesc de comportamentul deliberat al birourilor celor trei comisii.

Sper ca săptămâna viitoare să nu se mai repete, pentru că ar fi a treia săptămână la rând în care nu se va ține această ședință după care, probabil, dacă se va întâmpla acest eveniment, va trebui să propunem din nou punerea pe ordinea de zi fără raport, pentru că se pare că nu se dorește să se facă raportul. Și, dacă nu se dorește, atunci îl punem pe ordinea de zi fără raport, încă o dată, pentru că termenele sunt depășite, toate termenele posibile și non-posibile; batem recordul.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Este corect. Ideea este următoarea: ați bătut la uși deschise. Chiar eu am susținut să fie înscris în programul de lucru ca punct separat. Biroul permanent a hotărât în acest mod și, în aceste condiții, comisiile au obligatoriu a trece pe ordinea lor de zi acest punct, care este aprobat de către Biroul permanent; dacă se pot ține. Dacă nu se pot ține, acestea sunt alte probleme. Problema este că, fiind pe ordinea de zi, trebuie să facă un act din care să rezulte că s-a ținut sau nu s-a ținut.

O să o rog pe doamna vicepreședinte Daniela Popa, care răspunde de Comisia juridică, să informeze pe cei trei președinți cu privire la această problemă și în mod obligatoriu programul nostru de lucru să fie transpus în ordinea de zi a ședinței comisiilor. Corect?

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Corect. Vă mulțumesc.

Doamna Aura Vasile:

Domnule președinte de ședință, cred că pentru joi, ținând cont că suntem în perioada de susținere a amendamentelor deputaților la Comisiile reunite de buget și finanțe și este un du-te - vino acolo, v-aș propune ca joi să rămână comisii și nu plen.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Iertați-mă, joi, 9 noiembrie, este ședință comună.

Doamna Aura Vasile:

Vă rog să rețineți propunerea pentru mâine.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

La ordinea de zi sunt probleme?

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Eu cred că a fost propunerea de a avea mâine comisii, deci nu plen.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Mâine, da. Alte opinii? Față de modul în care s-a dat votul final ș.a.m.d., vă supun la vot propunerea ca mâine să fie comisii. Membrii Biroului permanent? Unanimitate. Comitetul liderilor? Unanimitate. Deci, comisii.

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților

Cu privire la ordinea de zi sunt probleme? Vă rog, doamna Popa.

Doamna Daniela Popa:

Domnule președinte, stimați colegi, într-o ședință trecută a Birourilor permanente, dacă nu mă înșel acum două sau trei săptămâni, la sugestia liderilor grupurilor parlamentare au fost proiecte de legi cu rapoarte de respingere a căror dezbatere a fost amânată. Solicităm ca poziția 32 să nu mai figureze cu amânarea dezbaterii și să fie inclusă pe ordinea de zi de luni sau marți.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Privind Codul fiscal, da?

Doamna Daniela Popa:

Da. Deci, să nu mai figureze cu amânarea dezbaterii, ci să fie inclus pe ordinea de zi luni-marți.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

A fost amânată dezbaterea pentru că a fost retrimis la comisie?

Domnul Constantin Tudor:

Nu. La solicitarea Grupului parlamentar al Partidului Conservator.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Bun. Este solicitarea grupului parlamentar. Vă rog, domnule Popescu, vreo observație tehnică?

Domnul Gheorghe Popescu:

Să-l trecem la adoptări, înainte de respingeri?

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Nu. Rămâne la pct.32 și se înlătură mențiunea "amânat dezbaterea". Obiecții? Nu sunt.

La anexe? Nu avem.

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților

PUNCTUL 3

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Să vedem procedurile de urgență. Cele de drept nu ne interesează.

Modificarea și completarea Legii nr.215. Inițiatori sunt membri ai Grupului PNL.

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte, cred că ar trebui să procedăm așa cum am făcut și până astăzi, în sensul că nu se impune procedură de urgență la o asemenea lege și, dacă vreți, nu vreau să fac detalii cu privire la motivul acestei inițiative legislative, pentru că s-ar transforma într-o discuție politică. Dar nu se impune. Atunci, dacă până acum am avut un mod de lucru, trebuie să-l păstrăm și pentru această inițiativă, așa că să meargă în procedură normală.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Un astfel de lucru a fost cel regulamentar de până acum. Nu am făcut nici o cutumă din aceasta. Am apreciat asupra conținutului și am supus la vot.

Vă rog.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Eu cred - și ca atare voi și vota împotriva tuturor acestor proceduri de urgență - că nici unul nu are o urgență atât de mare; aceasta pe de o parte. Pe de altă parte, suntem în perioada în care probabil vom dezbate bugetul. Deci, acele proceduri, acei timpi minimi pe care îi avem în acele lucrări în comisii va trebui să elaborăm și rapoarte și să adoptăm proiecte de legi care sunt în pericolul de a depăși limita maximă, să treacă cu aprobare tacită. Deci, nu propun să se aprobe astfel de proceduri de urgență, pentru că nu are nici o susținere logică nici una dintre cele enumerate.

Din sală:

Două! La pag.10...

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Stați! Până la pag.10... Vă rog, doamna Vasile.

Doamna Aura Vasile:

Mulțumesc. Susțin ce a spus colegul Marton. Cred că ar fi bine ca să luăm în considerare ceea ce este în procedură de urgență privind integrarea, iar pe toate celelalte, în general, să le lăsăm să meargă în mod normal în activitatea comisiilor parlamentare.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Susține cineva procedura de urgență la acest proiect? Comitetul liderilor, dacă sunteți pentru procedură de urgență. Cine este pentru? Nimeni.

V-aș ruga să modificați termenele de depunere a raportului și a amendamentelor pentru această propunere legislativă, conform procedurii de drept comun.

Mi-ați semnalat direct pag.10, da? Nu este obligatoriu să menținem aceeași procedură. Este dreptul fiecărei Camere ca să decidă. Putea să fie numai un argument dedus din modul în care s-a dezbătut și conținutul dezbaterilor, dar nu ni se impune ca fiind obligatoriu.

Cererea inițiatorilor... Eu cred că aceasta nu poate fi votată în procedură de urgență, pentru că are un titlu prea lung și nu se poate citi: Modificarea art.79 din Legea nr.76 privind sistemul de asigurări pentru șomaj și stimularea forței de muncă... Justificarea urgenței?

Comitetul liderilor, cine este pentru procedură de urgență? Nimeni. Vă rog să modificați și aici. Pct. II lit.B pct.1. Modificați termenele de depunere a raportului și a amendamentelor.

A doua propunere legislativă pentru abrogarea lit.b) a alin.1) al art.92 din Legea nr.19 privind sistemul public... Inițiatorul este de acord să treacă în procedură de drept comun. Comitetul liderilor? De acord. Deci, și aici procedură de drept comun.

Trei: propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar. Dacă se susține procedura de urgență? Nu. Procedură de drept comun.

De celelalte inițiative legislative am luat act.

Retragerea unei propuneri legislative

PUNCTUL 4

Retragerea unei propuneri legislative

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

A fost înscrisă pe ordinea de zi?

Domnul Márton Árpád-Francisc:

A retras-o tocmai pentru că este în pericol de a trece tacit și nu are referendumul. Deci, acesta este proiectul de lege.

Doamna Georgeta Ionescu :

Îmi cer scuze. Este proiectul care a fost menționat și luni și pentru care s-a solicitat Comisiei pentru administrație publică, fiindcă pe data de 2 noiembrie se împlinește termenul constituțional de adoptare tacită, fie să întocmească raport, fie să solicite inițiatorilor, așa cum se angajaseră anterior, să retragă propunerea. Ei și-au retras-o.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Nu prea e procedural...

Domnul Kelemen Hunor:

Domnule președinte, este, pentru că nu a fost depus raportul, nu a fost înscris pe ordinea de zi.

Domnul Ioan Oltean:

A intrat numai în dezbaterea comisiei.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Deci, nu a fost înscris pe ordinea de zi.

Domnul Ioan Oltean:

Nu, nu a fost înscris pe ordinea de zi.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Atunci este procedural, este corect. Am înțeles greșit că s-a înscris pe ordinea de zi. Acesta este momentul decisiv: înscrierea pe ordinea de zi.

Memorandum intern: Avizarea Regulamentului de organizare și funcționare al serviciilor Camerei deputaților și a Statului de funcții

PUNCTUL 5

Avizarea Regulamentului de organizare și funcționare a serviciilor Camerei Deputaților și a Statului de funcții

Proiect de Hotărâre pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a serviciilor Camerei Deputaților, precum și a Statului de funcții (material suplimentar)

Domnul Ioan Munteanu:

Dacă îmi permiteți, domnule președinte.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă rog.

Domnul Ioan Munteanu:

Știu că l-am amânat de două ori, dacă nu mă înșel. Totuși, v-aș solicita o păsuire, pentru că la statul de funcții mai este de discutat. Vă rog să mă credeți, chiar pentru toate grupurile este necesar să-l mai revedem.

Atunci, v-aș ruga, dacă s-ar putea să fiți de acord cu amânarea.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Cine se mai pronunță pentru amânare? Vă rog.

Doamna Aura Vasile:

Domnule președinte, de-a lungul ședințelor noastre au fost depuse la Biroul permanent tot felul de solicitări la diverse comisii sau grupuri parlamentare. Îmi aduc aminte că la Comisia de industrii a fost depusă o cerere pentru încă un post de consilier și că inițial a fost aprobată această chestiune. Nu se regăsește în statul de funcțiuni, motiv pentru care eu aș ruga ca tot ce a trecut ca solicitări de la grupuri parlamentare sau de la comisii să le facem pachețel și să stea alături de statul de funcțiuni pentru a analiza și din acest punct de vedere.

În condițiile în care secretarul general analizează fără să țină cont și de ceea ce a fost solicitat de comisii sau de grupuri, cred că nu este întotdeauna oportun și că dorim să fim participanți la această analiză. Cer și eu amânarea, domnule președinte.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Ideea este următoarea: vă pot garanta, pentru că am urmărit cu atenție lucrările Secretariatului general din acest punct de vedere, că au fost centralizate toate propunerile care au fost aprobate de către Biroul permanent. Nu vă pot garanta însă că nu au fost și scăpări. Așa că o reverificare din partea fiecărui grup parlamentar este posibilă.

Vă rog, doamna secretar general.

Doamna Georgeta Ionescu :

Domnule președinte, toate solicitările de la comisii și grupuri au fost prezentate Biroului permanent. Cele care au fost aprobate de Biroul permanent se regăsesc și în statul de funcții. Există o serie de solicitări care nu au fost aprobate de Biroul permanent pentru că, așa cum s-au purtat discuții, cel puțin în ultimele trei ședințe de Biroul permanent, acest stat de funcții este unul provizoriu sau, mă rog, care va funcționa pe durata a circa o lună și jumătate, maxim două luni, dacă veți accepta ca în luna decembrie să adoptăm statul de funcții pe 2007, în care avem posibilitatea să avem cu 94 de posturi noi, bugetate în structura fondului de salarii pe 2007, cele 94 fiind alocate în mod special comisiilor și grupurilor parlamentare. Ele au structura diferențiată pe consilier, expert, șofer, secretare... Acolo se regăsesc absolut toate solicitările, în toată diversitatea lor și vor putea fi satisfăcute absolut toate doleanțele. Cel puțin așa apreciază Secretariatul general.

De aceea, dacă îmi dați voie, pentru că noi suntem, totuși, rămași în urmă față de prevederile Legii nr.7, care ne solicita ca în termen de 90 de zile să se depună jurământul de către funcționarii parlamentari, termenul fiind scadent la începutul lunii noiembrie, v-aș ruga, totuși, să binevoiți a aproba atât Regulamentul, cât și Statul de funcții, pentru că este necesar să ne aliniem și la procedura care deja a fost parcursă de către Senat, cu amendamentul că acest stat de funcții poate fi mult îmbunătățit în luna decembrie.

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte, dacă îmi permiteți. Ținând cont de precizările pe care le-a făcut doamna secretar general, îmi retrag propunerea pe care am făcut-o și sunt de acord să procedăm așa cum a spus dânsa.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă întreb dacă din punct de vedere tehnic acest stat de funcții se poate intitula "Stat de funcții pe anul 2006", ca să existe garanția că la 1 ianuarie 2007 vom fi obligați...

Doamna Georgeta Ionescu :

Bineînțeles.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă rog.

Domnul Nicolae Sfăcăreanu :

Domnule președinte, trebuie să fie o corelare corectă între structura organizatorică, care a fost aprobată de plen și Statul de funcții. În acest sens, trebuie neapărat să se aprobe. De ce? Pentru că el nu depășește limita. Noi avem o prevedere bugetară care nu ne dă voie să modificăm Statul de funcții pe acest an. Deci, este corect. Avem structura organizatorică și imediat Statul de funcții pe acest an.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Deci, "Stat de funcții pentru anul 2006" și cu aceasta am rezolvat problema Statului de funcții. Atunci, avem timp până la sfârșitul anului să colaționăm și să vedem dacă au intrat toate propunerile sau nu, dacă s-a scăpat ceva... Este posibil, pentru că a fost un volum mare de activitate.

În ceea ce privește Regulamentul de organizare și funcționare, probleme? Nu sunt. Este aprobat.

Urmează ca să le supunem - este un proiect de hotărâre la materialele suplimentare - proiect de hotărâre, se aprobă Regulamentul de organizare .... Se aprobă statul de funcții prevăzut... "pentru anul 2006", să se adauge aici.

Este corect redactată, propunerea mea este să o punem pentru luni, pe poziția a doua pe ordinea de zi, după informare. Este vot deschis, așa că nu este o problemă.

Vă rog să o treceți pe ordinea de zi.

Solicitare din partea Grupului parlamentar al PNL privind înființarea unei comisii de anchetă parlamentară

PUNCTUL 6

Solicitare din partea Grupului parlamentar al PNL privind înființarea unei comisii de anchetă parlamentară

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL privind înființarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru analizarea modului în care Comisia mixtă SRI-CNSAS a hotărât secretizarea unor dosare ce intră sub incidența Legii 187.

Acum, problema este următoarea, despre ce Comisie mixtă SRI-CNSAS este vorba? S-a constituit o comisie specială SRI-CNSAS?

Domnul Kelemen Hunor:

Domnule președinte, dacă-mi permiteți, a existat această comisie și cred că există și acum, dintre membrii Consiliului CNSAS și dintre membrii conducerii SRI, ei au negociat și au discutat predarea și preluarea dosarelor din arhiva fostei securități, asta era comisia mixtă SRI-CNSAS, care există și acum, și există și o comisie mixtă CNSAS-SIE.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Grupul PNL, susține solicitarea?

Domnul Horea Dorin Uioreanu:

Grupul este de acord, de aceea am și depus solicitarea și o susținem.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Rugămintea mea este, pentru Grupul PNL ca să facă și un proiect de hotărâre și să ne facă o structură a acestei comisii, dacă este vorba de o alcătuire conform algoritmului sau alcătuirea cu câte un reprezentant din fiecare partid, sunt sistemele obișnuite de lucru ale Camerei Deputaților și, atunci, am putea amâna discuția pentru luni. De principiu, este corectă și conformă regulamentului, sunt, din trei grupuri parlamentare, peste 50 de semnături, dar ne trebuie această precizare, obiectul competențelor și al competenței.

Eu v-aș propune, ca sistem de lucru, câte un reprezentant din partea fiecărui grup parlamentar și atunci, se alcătuiește și mai repede, și mai operativ.

Doamna Georgeta Ionescu :

Dacă-mi permiteți, domnule președinte, solicitarea inițiatorilor a fost de a se prezenta și Birourilor reunite, întrucât este vorba de o comisie comună Cameră-Senat.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Da, Comisia de control a SRI este o comisie comună.

Vă mulțumesc pentru observație, nu am fost atent.

Atunci, o vom transmite pentru ședința Birourilor permanente reunite.

Domnul Horea Dorin Uioreanu:

Oricum, noi vom face proiectul și îl vom trimite.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Da, să faceți și proiectul, ca să meargă o lucrare bună de la Cameră, să vadă toată lumea că o facem cum trebuie.

Punct de vedere al Comisiei juridice, de disciplină și imunități

PUNCTUL 7

Punct de vedere al Comisiei juridice, de disciplină și imunități

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Punct de vedere al Comisiei juridice.

Nu am luat cunoștință de acest punct de vedere, este o problemă și eu zic că este o problemă a Biroului permanent de a stabili, totuși - mă rog, dacă vreți - măcar niște norme deontologice în activitatea noastră.

Vă propun ca să luăm cunoștință de acest punct de vedere și să îl reînscriem, luni, pe ordinea de zi al Biroului permanent.

Comunicare din partea doamnei deputat Monica-Mihaela Știrbu

PUNCTUL 8

Comunicare din partea doamnei deputat Monica-Mihaela Știrbu

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Doamna deputat Monica-Mihaela Știrbu ne pre-avizează cu privire la o demisie.

Am luat cunoștință.

Memorandum intern: Punctul de vedere al Secretariatului general al Camerei Deputaților cu privire la solicitarea Senatului de transmitere în administrarea acestuia a unor părți din imobilul Palatul Parlamentului aflate în administrarea Camerei Deputaților

PUNCTUL 9

Punctul de vedere al Secretariatului General al Camerei Deputaților cu privire la solicitarea Senatului de transmitere în administrarea acestuia a unor părți din imobilul Palatul Parlamentului aflate în administrarea Camerei Deputaților

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Domnii chestori, ați văzut acest punct de vedere?

Doamna Georgeta Ionescu :

Dacă-mi permiteți, domnule președinte, să fac o scurtă prezentare a subiectului.

Am primit de la Guvern, în urmă cu circa trei săptămâni, două proiecte de hotărâri elaborate de către Senat, unul prin care se solicita Guvernului restituirea la Parlament a întregului corp de clădire care este ocupat de către SPP și trecerea acestuia în administrarea directă a Senatului, iar al doilea proiect de hotărâre urmărea trecerea în administrarea directă a Senatului a întregului areal pe care îl folosește în momentul de față Senatul.

Față de cele două solicitări, Guvernul a reiterat solicitarea unui punct de vedere de la Camera Deputaților, care are, prin secretarul general, calitatea de administrator al imobilului și, față de cele două propuneri, Secretariatul General face următoarea sugestie Biroului permanent, de a admite, dintre cele două proiecte de hotărâri, pe cel prin care se solicită restituirea către Parlament a corpului de clădire pe care îl utilizează în momentul de față SPP-ul, cu intrarea acestuia în administrarea, ca și restul clădirii, a Camerei Deputaților, pentru că, a fragmenta administrarea acestui imobil presupune o serie de costuri suplimentare, are mari implicații bugetare, fiindcă sunt foarte multe echipamente, utilaje și instalații comune, așa cum am mai prezentat și anterior.

Față de propunerea prin care Senatul solicită trecerea în administrare a întregii suprafețe pe care dânșii o utilizează în prezent, suntem de părere că solicitarea, care, de fapt, excede, în multe privințe, protocolul inițial de predare-primire dintre Cameră și Senat, așa cum, de altfel, specifică Senatul în adresa de înaintare la Guvern și în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre, nu este oportună.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc pentru lămuriri, dar aș dori următorul lucru, aici. Tot ceea ce mi-ați spus aici să fie cuprins și în memorandum.

Memorandumul acesta a fost scris, categoric, de domnul Cristian Ionescu, care este un diplomat și, prin omisiune, încearcă să fie politicos! Iertați-mi gluma!

Pentru că, memorandumul numai concluzionează - în folosință numai spațiile identificate - ori, Guvernul ne cere un punct de vedere.

V-aș ruga pe domnii chestori, împreună cu Secretariatul general, să faceți un proiect de răspuns Guvernului, pe care Biroul permanent să și-l însușească, cu toate motivația pe care judicios ne-ați împărtășit-o astăzi.

Se poate pentru luni sau pentru miercurea viitoare?

Pentru miercurea viitoare, un proiect de răspuns din partea Camerei Deputaților, asta ni se cere, asta trebuie să dăm.

Deci pentru ședința de miercuri, vă rog, pe ordinea de zi.

Cererea Asociației Pro Democrația

PUNCTUL 10

Cererea Asociației Pro Democrația

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Cererea Asociației Pro Democrația.

Doamna secretar general, ce dorește Asociația Pro Democrația?

Doamna Georgeta Ionescu :

Asociația solicită un spațiu în care să facă lansarea Cărții albastre a democrației pe care am semnalat-o și în ședința anterioară a Biroului permanent. Este, în fapt, o prezentare a tuturor membrilor Parlamentului din Cameră și Senat, utilizând informațiile care se regăsesc pe site-ul celor două Camere.

Ei solicită Camerei Deputaților atribuirea unei săli, în folosință gratuită, pentru lansarea cărții, făcând apel și la președintele Camerei, care va face oficiile de coeditor a acestei publicații.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Ce sală solicită sau ce sală le veți da?

Doamna Georgeta Ionescu :

Urmează să verificăm care dintre săli este disponibilă în ziua și la ora solicitată, pentru că, avem destul de multe evenimente în paralel cu această acțiune.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Deci ei doresc numai o conferință de presă.

Doamna Georgeta Ionescu :

Da!

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

De acord!

Solicitare a Transparency International România

PUNCTUL 11

Solicitare a Transparency International România

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Și asociația Transparency International are o solicitare.

Domnul Kelemen Hunor:

Domnule vicepreședinte, dacă-mi permiteți, în prima scrisoare spun ce vor, după aceea, au aflat de la cineva că, dacă merg în parteneriat cu domnul președinte Bogdan Olteanu, atunci primesc sala gratuită. Este OK, hai să zicem, această șmecherie, dar ....abordarea interdisciplinară a fenomenelor antisociale complexe, cu privire specială asupra cămătăriei ... ar trebui să meargă la domnul Blaga. Bănuiesc că este mai interesat Ministerul de Interne, decât Parlamentul!

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Eu v-aș propune următorul lucru, cred că este politicos din partea noastră, pentru că este un parteneriat cu domnul Bogdan Olteanu, președintele Camerei Deputaților, să o amânăm pe luni, când va fi prezent și domnia sa, da? Vă mulțumesc.

Trebuie să vedem dacă există acest parteneriat, dacă parteneriatul s-a făcut în calitate de președintele al Camerei Deputaților sau personal, sunt o serie de probleme și e normal să așteptăm.

Se amână pentru ședința Biroului permanent de luni

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe

PUNCTUL 12

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern: Deplasarea în Turcia a domnilor deputați Petru Movilă și Amet Aledin, 30 octombrie - 5 noiembrie 2006

1. Deplasarea în Turcia a domnilor deputați Petru Movilă și Amet Aledin, 30 octombrie - 5 noiembrie 2006

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Deplasarea în Turcia a domnilor deputați Pentru Movilă și Amet Aledin.

Obiecții? Nu sunt. Se aprobă.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern: Deplasarea la Moscova a domnului deputat Miron Ignat, chestor al Camerei Deputaților, 3-5 noiembrie 2006

2. Deplasarea la Moscova a domnului deputat Miron Ignat, chestor al Camerei Deputaților, 3-5 noiembrie 2006

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Deplasarea la Moscova a domnului chestor Miron Ignat.

Obiecții? Nu sunt. Se aprobă.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern: Reuniunea Comisiei prezidențiale lărgite a Adunării Uniunii Europei Occidentale (AUEO), Berlin, 6 noiembrie 2006

3. Reuniunea Comisiei prezidențiale lărgite a Adunării Uniunii Europei Occidentale (AUEO), Berlin, 6 noiembrie 2006

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Comisia prezidențială lărgită a Adunării Uniunii Europei Occidentale, merge doamna Jipa și domnul consilier Dulca.

Obiecții, comentarii?

Problema este una singură, domnul Daniel Dulca este secretarul delegației. Noi am hotărât că un parlamentar singur....

Rămâne așa? Bun! Nu-i nici o problemă.

S-a aprobat.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern: Vizita în România a doamnei Szily Katalin, președintele Adunării Naționale Ungare, Baia Mare, 10 noiembrie 2006

4. Vizita în România a doamnei Szily Katalin, președintele Adunării Naționale Ungare, Baia Mare, 10 noiembrie 2006

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Doamna Szily Katalin, președinta Adunării Naționale Ungare, Baia Mare, 10 noiembrie 2006.

De ce la Baia Mare? Este, totuși, o întrebare.

Vă rog, domnule ministru.

Domnul Traian Chebeleu::

Vă mulțumesc, domnule președinte, asta a fost propunere domnului președinte Bogdan Olteanu, ca întâlnirea să aibă loc la Baia Mare.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Perfect, nici o obiecție, am întrebat, suntem lămuriți!

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Este răspunsul în alineatul doi, această acțiune are caracter de reciprocitate, ca răspuns la întâlnirea care a avut loc în orașul Niregrad.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Deci se face la același nivel, este și diplomatic.

De acord.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern: Vizita oficială în România a delegației parlamentare macedonene, conduse de E.S. domnul Ljubia Georgievski, președintele Adunării Republicii Macedonia, 12-14 noiembrie 2006

5. Vizita oficială în România a delegației parlamentare macedonene, conduse de E.S. domnul Ljubia Georgievski, președintele Adunării Republicii Macedonia, 12-14 noiembrie 2006

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vizita oficială în România a delegației parlamentare macedonene.

Cine-i primește pe domnii parlamentari?

Să se aprobe perioada vizitei, 12-14 noiembrie. Programul nu s-a făcut încă, când va fi programul vom decide și cine din Biroul permanent îi va primi.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern: Suplimentarea cheltuielilor de deplasare pentru domnul deputat Adrian Severin la reuniunile Biroului și Comisiei Permanente ale APCE (San Marino, 16-17 noiembrie a.c.)

6. Suplimentarea cheltuielilor de deplasare pentru domnul deputat Adrian Severin la reuniunile Biroului și Comisiei Permanente ale APCE (San Marino, 16-17 noiembrie a.c.)

Se aprobă.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Informare privind Conferința Președinților Comisiilor de agricultură din parlamentele statelor membre ale UE și din Parlamentul European (Helsinki, 11-13 octombrie 2006)

7. Informare privind Conferința Președinților Comisiilor de agricultură din parlamentele statelor membre ale UE și din Parlamentul European (Helsinki, 11-13 octombrie 2006)

S-a luat act.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Informare privind Reuniunea Consiliului Director European al Parlamentarilor Lumii pentru Habitat (Bruxelles, 20 octombrie 2006)

8. Informare privind Reuniunea Consiliului Director European al Parlamentarilor Lumii pentru Habitat (Bruxelles, 20 octombrie 2006)

S-a luat act.

Notă GRUI privind solicitările de modificare a componenței nominale a Grupurilor parlamentare de prietenie

Materiale suplimentare

Notă din partea GRUI

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Am luat act.

Domnul Cristian Rădulescu:

Dacă îmi permiteți, domnule președinte. Aici pro forma este necesară o intervenție și o hotărâre. Grupul PD ceruse schimbarea unui membru al grupului dintr-un grup de prietenie într-altul; o rocadă făcută. După aceea, s-a văzut că trebuia să respectăm sesizarea inițială a GRUI-ului. Avem noi o hotărâre că așa trebuie să facem și domnul Solcanu să ne spună dacă totul este în ordine și iată că nu era în ordine, fiindcă unul dintre membri nu mai avea poziția respectivă. El era plecat de la PRM, PRM ocupase poziția de vicepreședinte al Grupului de prietenie cu Thailanda, așa că practic noi am făcut o rocadă aprobată de Cameră dar neregulamentară.

Atunci, ideea este să suplimentăm cu un loc - tot în cadrul unei ședințe comune - componența Grupului de prietenie cu Thailanda, ca și omul respectiv să activeze într-un grup și după aceea să facem din nou rocada, deci să revenim.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Eu v-aș ruga ca aceste probleme tehnice să le discutați în prealabil direct cu domnul Solcanu.

Domnul Cristian Rădulescu:

Deci, să hotărâm că retrimitem la GRUI.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Da și se va trimite la primul Birou permanent comun.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern: Suplimentare de cheltuieli de cazare privind participarea delegației parlamentare la Audierile Parlamentare cu ocazia celei de-a 61-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite (New York, 13-14 noiembrie 2006)

Suplimentare cheltuieli de cazare

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Sunt obiecții? Nu sunt.

Am o scrisoare personală: "Avem onoarea de a vă prezenta instalații multimedia pentru noul Centru de informare și vizită a Parlamentului austriac"... Vă rog să vă uitați la poze. Domnii chestori de specialitate să aprecieze.

Mai avem ceva?

Memorandum intern: Solicitarea avizului Biroului permanent pentru eliberarea din funcție și numirea în funcție a unor persoane

Memorandum-intern de la Secretariatul general

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Se solicită avizul Biroului permanent pentru eliberarea din funcție a domnului Traian Vasile Chebeleu din funcția de director general și a domnului Dragoș Constantin Conovaru din funcția de șef de departament și avizul conform pentru numirea în funcțiile de șef de departament și director general a domnului Mugur Buje și Istvan Jakab. Avem curriculum-vitae.

Vă ascult, doamna secretar general.

Doamna Georgeta Ionescu :

Dacă îmi permiteți, domnule președinte, în final aș vrea să revin și la materialul anterior, dar referitor la acest punct în primul rând aș dori să exprim caldele mele și sincerele mulțumiri pentru întreaga colaborare pe care am avut-o în acest an cu domnul director Chebeleu. Dacă există aceste recomandări, ele sunt justificate prin faptul că se dorește ca activitatea de relații externe a Camerei Deputaților să fie impulsionată și să aibă o abordare mai modernă și din perspectiva integrării. Domnul Buje a fost recomandat ca un specialist în afaceri externe. Este în momentul de față angajat la Ministerul Afacerilor Externe și are o îndelungă experiență acolo.

În ceea ce privește a doua recomandare pentru Departamentul economic, domnul Conovaru, care a fost numit tot de către Biroul permanent în luna iulie, atunci când s-a constituit acest departament prin reunirea tuturor structurilor din cadrul serviciilor care au activități cu profil economic, a fost o propunere temporară, dacă vreți, pentru că trebuia ca această structură să fie coordonată.

În acest moment avem propunerea ca domnul Istvan Jakab, care a fost secretar de stat la Ministerul de Finanțe să preia acest post și cred că experiența pe care dânsul a avut-o inclusiv la Ministerul de Finanțe ne va fi de mare folos și din perspectiva relaționării instituției noastre cu Ministerul de Finanțe, a coordonării întregii politici economice a serviciilor Camerei.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Și această încetare de activitate pe ce temei se va face?

Doamna Georgeta Ionescu :

Pe cel pe care vi l-am precizat, este vorba de prevederea care se regăsește și în Regulamentul de funcționare a Camerei Deputaților: șefii direcțiilor generale și departamentelor sunt numiți și eliberați din funcție la propunerea secretarului general, cu avizul conform al Biroului permanent.

Domnul Ioan Munteanu:

Sigur că explicația este de bun simț și o înțelegem, dar cred că nu dinamizarea activității... Trebuiau schimbați cei doi și cu aceasta trebuie închis subiectul. (Domnul Traian Chebeleu intenționează să părăsească sala de ședințe)

Doamna Aura Vasile:

Văd în acest moment un gest... Voiam să știu dacă domnul Chebeleu a cunoscut acest memorandum pe care dumneavoastră l-ați înaintat Biroului permanent.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

V-aș ruga, domnule ambasador, să rămâneți.

Doamna Aura Vasile:

Pentru că acest gest îmi induce faptul că dânsului nu i s-a spus nimic și nu cred că mulțumirile dumneavoastră de la începutul prezentării materialului cu faptul că nu ați adus la cunoaștere... Sunt emoționată pentru că este vorba, totuși, de o carieră de om și de o activitate care a fost făcută totdeauna în sprijinul României și cred eu că ar fi trebuit să se discute cu dânsul înainte și dânsul să-și fi exprimat o opțiune și pe urmă dumneavoastră să faceți un material către Biroul permanent.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Nu știu ce proceduri trebuiau urmate sau au fost urmate, dar pentru mine este o surpriză. Ni se prezintă la Biroul permanent ca un material suplimentar.

Vă rog.

Domnul Miron Ignat:

Domnule președinte, stimați colegi, eu am primit acest material, l-am studiat și aș dori să adresez o întrebare doamnei secretar general: dacă domnul ambasador Traian Vasile Chebeleu va primi o altă însărcinare în cadrul Parlamentului sau pur și simplu va fi eliberat.

Doamna Georgeta Ionescu :

Pot să răspund, domnule președinte? La ambele chestiuni ridicate, am ținut să-l informez pe domnul ambasador Chebeleu cu circa o lună în urmă că există o propunere susținută de către Grupul parlamentar al Partidului Democrat în acest sens, pentru numirea unei persoane care să preia conducerea acestei direcții generale de afaceri externe.

De asemenea, i-am propus domnului ambasador Chebeleu să nu se pensioneze încă, deși dânsul are vârsta necesară pentru pensionare, și să continuăm colaborarea în cadrul structurilor serviciilor Camerei Deputaților. Noi am fi încântați ca dânsul să colaboreze fie la cabinetul secretarului general, în calitate de consilier, fie în cadrul unui serviciu nou înființat de formare profesională, pe care dânsul ar putea să-l gestioneze alături de alți consilieri ai noștri, în educarea și formarea profesională a staff-ului din Parlament în materie de diplomație și relații externe.

Domnul Miron Ignat:

Domnule președinte, vă rog să-mi permiteți să continui, pentru că întâi am pus o întrebare. În calitate de chestor, printre atribuțiile mele mi-a fost repartizată și Direcția de protocol. Țin să menționez că am colaborat nu bine, ci excepțional cu domnul ambasador Chebeleu și îmi exprim o insatisfacție că domnia sa este înlocuit din acest post. Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Nu este înlocuit, este o propunere de înlocuire.

Eu vă fac o propunere absolut formală, pentru a vedea care este situația acestor eliberări din funcție și mai ales pentru a-i cunoaște pe cei doi propuși, să le citim curriculum-vitae: să amânăm pentru luni acest memorandum. Nu comportă urgență. Și să vă mărturisesc cu microfonul deschis, să se consemneze în stenogramă: nu aș vrea să se ia o asemenea hotărâre sub președinția mea. Mi-ar fi rușine. Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, dacă îmi permiteți. Eu v-aș ruga să supuneți la vot, domnule președinte, memorandumul respectiv. Nu cred că sunt niște elemente care să justifice o amânare. Am citit fiecare cele două CV-uri și din punctul meu de vedere astăzi ne putem pronunța și v-aș ruga să supuneți la vot acest lucru.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Eu sunt de acord cu dumneavoastră, dacă nu ați vedea că este vorba despre două probleme (acum vorbesc liniștit, ca președinte de ședință; nu este vorba de o dedublare, ci de o limitare a posibilităților de exprimare).

Sunt două probleme legate, o problemă de eliberare din funcție și o problemă de aviz conform pentru două persoane pe care nu le cunoaștem. Poate ar trebui să le și vedem, nu?

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, noi am mai dat asemenea avize și asemenea hotărâri fără ca persoanele respective să fie prezente și nici nu cred că trebuie să fie, pentru că raportul contractual nu se realizează cu Biroul permanent, se realizează cu secretarul general. Noi luăm act doar de propunerea respectivă. Dacă sunt chestiuni de fond luăm o decizie sau alta, dar nu cred, în temeiul unei practici instalate la nivelul Biroul permanent, ca aceste propuneri trebuie să vină aici, să le "pipăim" noi, să le luăm dimensiunile dacă corespund sau nu. Avem un CV, avem o propunere a Secretariatului general, în consecință procedural sunt îndeplinite toate condițiile pentru ca noi să ne pronunțăm astăzi.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Corect. În aceste condiții, propunerea mea de amânare, deși aș fi putut să o fac discreționar, o supun votului Biroului permanent.

Cine este pentru amânarea luării unei decizii? Nu s-a aprobat.

Vă supun la vot atunci memorandumul intern.

Cine este pentru? 5 voturi pentru. Cine este împotrivă? Un vot împotrivă (Domnul Ioan Munteanu). Abțineri? 2 abțineri (Domnul Lucian Bolcaș și doamna Daniela Popa). Prin votul majorității, s-a aprobat.

Mai este vreo problemă?

Domnul Cristian Rădulescu:

Dacă îmi permiteți, domnule președinte, o intervenție aici.

Aș vrea chiar în mod sincer să am toată aprecierea pentru activitatea din cadrul Camerei și toată activitatea din urmă a domnului ambasador Chebeleu și vreau să nu se rămână cu impresia de către colegi sau de către dânsul că aceasta este o chestiune pusă în operă așa, prin spate și foarte rapid, fiindcă nu este așa, dar așa a fost prezentată de unele intervenții ale colegilor.

A existat o înțelegere a faptului (eu așa cel puțin știu) că în cele din urmă tot va fi o schimbare și la departamentul respectiv, chiar amânată. Celelalte schimbări au avut loc în urmă cu vreo 5 luni de zile, dacă țin eu bine minte, în măsura în care, sigur, va fi găsită o persoană care să poată înlocui în mod corespunzător o persoană de talia domnului ambasador Chebeleu. Să sperăm că noua persoană va face față aproape la fel de bine, este o persoană care a ajuns la maturitate în domeniul relațiilor externe. Dar încă o dată vreau să subliniez faptul că apreciez activitatea dânsului și (doi) că a existat într-un fel o înțelegere tacită a faptului că o dată vom ajunge la acest moment. Aceasta este sublinierea mea.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc. Eu nu am dreptul, în calitate de președinte de ședință, să fac vreun comentariu asupra votului exprimat de Biroul permanent. Vreau să spun numai că am fost onorat să colaborez și să lucrez împreună cu domnul ambasador Chebeleu.

Cu aceasta, dacă nu mai sunt probleme, ridicăm ședința Biroului permanent.

*

Ședința s-a încheiat la ora 11,30.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 28 februarie 2021, 21:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro