Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe oct. 2006 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 16 octombrie 2006 ora 13:00

3. Programul de lucru al Camerei Deputaților
consultă

Programul de lucru al Camerei Deputaților Domnul Bogdan Olteanu:

Față de ceea ce aveți în mape, vreau doar să vă fac o informare.

M-am consultat cu domnul președinte Văcăroiu, în ce privește bugetul. Și vă propunem ca joi, la ora 13.00, să aibă loc ședința Birourilor permanente reunite și a liderilor de grupuri, pentru distribuirea bugetului.

Aceasta va permite bineînțeles ca, până atunci, proiectul de buget să fie multiplicat și distribuit fizic parlamentarilor, după care, bineînțeles, calendarul va fi cel obișnuit, probabil cinci zile pentru studiu individual, termene pentru avize, dezbateri generale și dezbateri pe articole în comisii.

Alte chestiuni legate de programul de lucru?

Domnul Tabără, doamna Vasile, domnul Albu.

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte, stimați membri ai Biroului permanent, în numele grupului parlamentar vă propun și organizarea unei ședințe comune, având în vedere problema interimatului de la CNA, care trebuie să fie rezolvat.

Domnul Bogdan Olteanu:

O ședință comună nu putem organiza, câtă vreme nu avem o înțelegere a Comitetului liderilor. Înțelegerea Comitetului liderilor urma să se concretizeze într-un act legislativ, care deocamdată nu a fost adoptat.

Rog, atunci, liderii să-mi explice care este situația pe această temă. Pentru că eu, ultima dată, am fost informat de lideri că se inițiază un act legislativ. Dar el trebuie și adoptat, ca să putem să punem în aplicare chestiunea de la CNA.

Dacă este susținut sau nu este susținut, aceasta se va vedea în Parlament.

Domnul Marton.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Privind chestiunea CNA, liderii am făcut această inițiativă, au și semnat din partea tuturor grupurilor parlamentare. Inițiativa a trecut la Comisia pentru cultură. Are termen de depunere 18, dacă-mi aduc bine aminte. În ședința de marți sau miercuri, comisia ia în discuție și votează acest proiect de lege.

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu nu am o problemă chiar să punem pe ordinea de zi de joi acest proiect de lege în plen, dacă liderii de grup consideră că până atunci este finalizat în comisie.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Trebuie distribuit. Nu știu.

Domnul Bogdan Olteanu:

Luni atunci, iar votul final va fi marți, că este organică.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Situația CNA-ului este alta decât a spus colegul nostru. Nu există nici măcar interimatul. Avem un ordonator principal de credite, care semnează ca cei cinci membri, care nu pot face nimic ei cinci, să-și ia lefurile și persoanele care sunt acolo să urmărească posturile de televiziune, fără a se putea nici măcar arăta cu degetul către cineva care face ceva. Aceasta-i situația.

Domnul Bogdan Olteanu:

Deci, așteptăm atunci din partea comisiei raportul. În prima ședință, îl punem pe ordinea de zi, îi dăm votul și-l trimitem la Senat, unde sperăm că va exista aceeași solicitudine.

O putem pune pe ordinea de zi de joi și, dacă nu are raport, nu o discutăm.

Dar eu vreau să vă spun că, oricum, nu se va da noi vot final, pentru că este lege organică. Deci, că este joi sau este luni, săptămâna viitoare, este același lucru și cred că putem cădea de acord că cel mai târziu lunea viitoare ea să intre pe ordinea de zi, marți la vot final ș.a.m.d.

Doamna Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Legat de propunerea dumneavoastră privind ședința Biroului permanent - joi, ora 13.00 - joi, în sala aceasta se desfășoară ședința Comisiei de Cod electoral.

Domnul Bogdan Olteanu:

Este rândul Senatului să găzduiască ședința Birourilor reunite. M-am consultat și cu domnul președinte. Oricum, ei erau la rând să organizeze ședința. Deci, se va ține la Senat.

Doamna Aurelia Vasile:

Iar raportul privind modificările pentru Legea CNA, o să-l trecem pentru lunea viitoare pe ordinea de zi.

Domnul Bogdan Olteanu:

Sigur. Cred că s-a și consemnat.

Domnul Albu.

Domnul Gheorghe Albu:

Domnule președinte, eu știu că acea inițiativă privind CNA a fost făcută mai degrabă cu scopul de a - să nu zic forța - de a genera o ordonanță de urgență. Așa a fost înțelegerea.

Ordonanța de urgență nu a fost generată. Și nu a fost vorba niciodată de a discuta sincer pe fond. Cel puțin așa știu de la înțelegerea liderilor de grup.

Mai știu, de asemenea, cel puțin poziția noastră este să intrăm, pentru că CNA va veni cu un buget, noi aducem încă cinci luna aceasta. Deci, nu o să putem să terminăm până marți, orice am vrea, treaba cu CNA. Și, atunci, problema este să facem ședință comună și să votăm cum s-au înțeles liderii, să votăm; punem pe bilețele pe cei, nu știu, zece, nouă, unsprezece, câți sunt; cine trece - este bun trecut, cine nu - este bun rămas.

Și aceasta era propunerea noastră.

Din această cauză, solicitam Birouri comune și ședință comună, deoarece dacă facem un calcul simplu, o să vedeți că, în două-trei luni, nu o să ajungem să votăm CNA. Nu o să ajungem. Degeaba spunem noi marți.

Domnul Bogdan Olteanu:

Iertați-mă, aceasta este o propunere care trebuie făcută Birourilor permanente reunite, pentru că nu putem noi să decidem. Deci, în prima ședință a Birourilor reunite, putem eventual decide că mergem înainte sau nu, pe această chestiune.

Domnul Gheorghe Albu:

Dar poate mâine să avem această ședință. De ce ați pus-o joi, nu știu.

Domnul Bogdan Olteanu:

Pentru buget, se poate doar joi, pentru că nu se distribuie până atunci. Dar se poate ține și o altă ședință a Birourilor reunite și mai devreme, nu este o problemă.

Domnul Gheorghe Albu:

Dacă am avea noi convingerea că poate fi completată, în acest fel, inițiativa legislativă, CNA-ul ar fi în regulă. Dar mergând pe calcule, pe zile, nu o să se poată, în două-trei luni de aici înainte.

Domnul Bogdan Olteanu:

Din păcate, ordonanța de urgență nu s-a mai pus problema de a fi susținută, întrucât înțelegerea liderilor a fost valabilă doar trei zile, după care nu a mai existat consens.

Domnul Gheorghe Albu:

Exact. Și, atunci, să trecem direct la vot. Trecem la vot, acestea sunt propunerile, nu s-au înțeles liderii, cine rămâne pe liste - bine, cine nu - nu.

Domnul Bogdan Olteanu:

Aceasta continuă să fie o chestiune de resortul liderilor, dacă introducem așa ceva.

Dar eu vă propun să discutăm în Birourile reunite, pentru că vorbim degeaba aici.

Domnul Gheorghe Albu:

Și liderii se mai schimbă, cel puțin la această ședință. Deci, eu știu că a avut loc o ședință a liderilor. Acum, nu știu dacă a liderilor prezenți acum aici.

Domnul Bogdan Olteanu:

Doamna Vasile și domnul Marton.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte, ședința liderilor a avut loc. Ea a avut ca o concluzie ceea ce ați spus dumneavoastră și am spus și eu. S-a respins, în ultima ședință a liderilor, a se intra în plen cu toate propunerile. Iar ceea ce dumneavoastră ați spus este punctul de vedere al ședinței liderilor, lucru care este pus și pe hârtia pe care au semnat-o toți privind inițiativa legislativă.

Domnul Bogdan Olteanu:

Deci, înțeleg că liderii au hotărât că nu se pune pe ordinea de zi?

Doamna Aurelia Vasile:

Liderii au hotărât că nu intră, că facem modificarea la proiectul de lege, că nu intrăm cu toate propunerile, așa cum propune colegul Albu. Deci, nu intrăm cu toate propunerile de-a valma în cadrul plenului. Sunt niște cutume parlamentare, care funcționează de foarte mult timp și ar fi păcat să le dăm peste cap și reprezentarea politică să fie alta decât se realizează în acorduri.

Domnul Gheorghe Albu:

Aș vrea să completez. Nu este vorba de nici o cutumă aici. A suplimenta numărul de locuri undeva, ca să putem să dăm satisfacție celor care doresc să intre în CNA, nu înseamnă cutumă. De fapt, niciodată nu s-a mai întâmplat acest lucru.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul Marton și doamna Vasile.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Este adevărat, liderii s-au înțeles că nu punem pe ordinea de zi această variantă și această modalitate de vot, aceasta pe care dumneavoastră ați propus-o.

Există și o altă posibilitate: două grupuri parlamentare își retrag candidații și cu aceasta am rezolvat problema. Noi nu dorim să ne-o retragem pe a noastră.

Domnul Bogdan Olteanu:

Am luat act.

Discuția este extrem de interesantă și va putea să conducă și la vreo concluzie, eventual, în ședința Birourilor permanente reunite, pentru că doar acolo se poate stabili ordinea de zi a ședinței Camerelor reunite.

Vă propun ca, la prima ședință a Birourilor reunite, să reluăm această discuție. Dar, repet, câtă vreme nu există o decizie a Comitetului liderilor, oricum nu putem să introducem ceva pe ordinea de zi, drept care rugămintea este din nou ca doamnele și domnii lideri să ajungă la o concluzie despre ceea ce se dorește pe această temă.

Există o propunere legislativă. Ea-și va urma cursul, va fi adoptată sau respinsă. Dar câtă vreme nu s-a solicitat retragerea ei, ea este în curs.

Revenind la programul de lucru, dacă pe lângă chestiunile pe care le-am ridicat, respectiv ședința Birourilor reunite de joi, la ora 13.00, mai există alte observații? Nu mai există alte observații.

Eu voi lipsi, începând din această după-masă, până miercuri seara, voi în Germania, în delegație. Cine poate conduce ședințele de luni și de marți?

Domnul Mitrea - marți, inclusiv votul final. Atunci, toată ședința.

Dimineață - doamna vicepreședintă? Așa.

Și, luni? Domnul vicepreședinte Ponta.

Joi, voi conduce eu plenul.

Vă mai ridic aici o chestiune, oarecum de natura "Diverselor", dar este bine că sunt aici și liderii de grupuri și membrii Biroului permanent.

Am primit din partea Comisiei de control al activității SRI o informare referitoare la cazul Hayssam, care are marca "Strict secret". Ea este pentru Biroul permanent, fiind clasificată în acest mod.

Vă consult cu privire la procedură. Eu nu o pot transmite decât colegilor care au certificat ORNISS, conform legii.

Pe de altă parte, dacă numai dânșii primesc și acum, eu nu știu, bănuiesc că cei care au fost miniștri au certificat ORNISS, cine altcineva mai are, din Biroul permanent, nu știu în ce măsură putem discuta la nivelul Biroului permanent un asemenea document. Sunt persoane care mi-au spus că nu au certificat ORNISS. Cei care au fost miniștri evident că au certificat ORNISS.

Eu sunt convins că o parte dintre membrii Biroului permanent nu au.

Sigur că eu voi comunica spre informare membrilor Biroului permanent, care au certificat ORNISS, documentul respectiv.

Rugămintea la Secretariatul general: să facă o listă cu membrii care au certificat ORNISS, ca să le pot comunica documentul. De asemenea, și liderilor de grup.

Dar am o reținere că se poate discuta în Biroul permanent, în aceste condiții, acea informare.

Domnule vicepreședinte Mitrea, ați dorit să luați cuvântul?

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Nu știu dacă trebuie să le comunicați în acest mod. Au mai fost asemenea momente. Într-o anumită zonă, mergem și-l citim cei care au dreptul și interesul.

Domnul Bogdan Olteanu:

Este aceeași situație. Puteți să folosiți asta la mine în birou, dar trebuie să vedem exact care sunt colegii care au acces și, după aceea, trebuie să discutăm care este și procedura de a discuta după aceea.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vedem dacă trebuie discutat sau nu.

Domnul Bogdan Olteanu:

Da, este adevărat. Este o soluție.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Este varianta cea mai simplă.

Domnul Bogdan Olteanu:

Este varianta cea mai simplă, am înțeles.

Bun. Vă mulțumesc.

Domnul Albu.

Domnul Gheorghe Albu:

Aș sugera ca explicația vizavi de acest certificat să fie dată corespunzător. Trebuie să reiasă clar membrii Biroului permanent care nu au solicitat.

Domnul Bogdan Olteanu:

Rog să se consemneze și în stenogramă că este vorba de persoane care nu au solicitat acest certificat.

Domnul Gheorghe Albu:

Ar putea să apară că unii au, unii nu au sau nu li s-a dat certificatul.

Domnul Bogdan Olteanu:

Cred că unii colegi nu au fost interesați.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Eu nu știu dacă am sau nu am.

Domnul Gheorghe Albu:

Ați completat chestia aceea?

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Cred că am completat-o.

Domnul Bogdan Olteanu:

Este în regulă. Atunci, vom face la Secretariatul general o listă cu membrii Biroului permanent și ai Comitetului liderilor care pot avea acces la acest document. Și dânșii vor putea să-l studieze, în această săptămână, la cabinetul meu.

Am închis, atunci, și discuția referitoare la programul de lucru. Rămâne stabilit că avem plen inclusiv joia, cu ordinea de zi pe care am discutat-o.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 28 martie 2020, 20:57
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro