Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2013 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 25 iunie 2013 ora 13:00

2. Raportul Comisiei permanente a Camerei Deputaților și Senatului privind Statutul deputaților și al senatorilor, organizarea și funcționarea ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, referitor la proiectul de hotărâre a Parlamentului României cu privire la modificarea Regulamentului ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului
pe ordinea de zi a ședinței comune din data de 26.06.2013, ora 12,00 consultă

Raportul Comisiei permanente a Camerei Deputaților și Senatului privind Statutul deputaților și al senatorilor, organizarea și funcționarea ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, referitor la proiectul de hotărâre a Parlamentului României cu privire la modificarea Regulamentului ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am discutat cu liderii grupurilor parlamentare în legătură cu Comisia pentru Statutul deputaților și al senatorilor. Va face două rapoarte - Statutul - după ce Curtea a declarat neconstituționale cele două articole - fără cele două articole, și raportul pentru modificarea Regulamentului, care sunt sub semnătura tuturor liderilor grupurilor parlamentare. Am observat că există un singur amendament pe care l-a făcut domnul Marton Arpad, dar în rest a rămas ceea ce au semnat toți liderii grupurilor parlamentare.

Am discutat cu liderii grupurilor: pentru că mâine la Senat, dar și la noi, la Camera Deputaților, avem o agendă încărcată, vom face plen reunit la ora 12,00, Având numai Statutul și Regulamentul comun, în jurul orei 12,30 - 12,45 încheiem. Toate obligațiile parlamentare pe MCV noi, la Birou permanent, le-am ținut.

Statutul putem să îl facem. Fără hotărârea Curții. Dacă eliminăm cele două articole, așteptăm momentul în care se publică. Nu este nimic ilegal. Nu facem nici o ilegalitate.

Vă rog.

Domnul Mate Andras-Levente:

Domnule președinte, dacă îmi permiteți. Nu este vorba de ilegalitate sau de nelegalitate, este vorba de faptul că în Constituția României scrie forte clar: deciziile Curții sunt obligatorii pentru viitor pentru toți din țara asta. Până nu am o decizie, înseamnă că legea este în varianta finală, nu mă pot atinge de acea lege.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu nu vreau să fiu nici mai catolic decât Papa, cum sunteți dumneavoastră, dar mergem pe varianta dumneavoastră sub rezerva primirii raportului o punem pe ordinea de zi, dacă nu mergem numai pe Regulamentul care este modificat și am terminat cu chestiunea aceasta. Nu am nici o problemă. Oricum, după ce îmi vine decizia Curții, dacă în 45 de zile nu am modificat, cade sigur.

Domnul Mate Andras-Levente:

Nu cade domnule președinte, pentru că nu este o lege în vigoare, este legea adoptată de Parlament fără articolul...

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și atunci o discutăm în septembrie, care este problema? Vine la Parlament că este decizia Curții, intră în aceeași procedură și o modificăm în septembrie.

Domnule Mate, o discutăm în septembrie, nu există un proiect care să fie promovat, este decizia Curții că textul nu este constituțional și atunci, textul care vine îl trecem din nou în toamnă prin Comisia comună de regulament și suntem de acord. Promisiunea este că vine astăzi, dacă nu, asta e, rămânem până în septembrie cu el. Ce să facem? Așa sunteți de acord, domnule deputat Mate, așa este bine?

Domnul Mate Andras-Levente:

Eu cred că da.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Păi, spuneți-ne dacă nu este bine așa.

Domnul Mate Andras-Levente:

După ce avem decizia Curții vedem și motivarea și putem modifica textul, că dacă ați fi ascultat de noi, modificați doar cheltuielile și deja era în vigoare în februarie.

Domnule președinte, am ridicat și în plen problema aceasta. Și domnul Mártona ieșit de multe ori și a zis: domnule președinte, nu este bine că va fi declarat neconstituțional. Ați zis: nu este nici o problemă, mergem așa, că nu va fi. Uite că, din păcate, am avut dreptate și la cheltuieli toți avem probleme, nu numai dumneavoastră ca președinte, toți deputații până la urmă, pentru că sunt cheltuieli pe care nu le putem susține.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mergem mai departe.

Mai sunt alte chestiuni pe ordinea de zi? Domnul Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Am depus o solicitare, știți foarte bine că la cererea președintelui privind un aviz pentru referendum, nu știu cum a putut să treacă, este o hotărâre care prevedea un aviz pozitiv, a fost respins, deci, teoretic ar fi trebuit să fie aviz negativ. Faptul că hotărârea prevedea în text numai aviz pozitiv și nu a trecut, eu vă solicit în numele celor două grupuri - Cameră și Senat - să reluăm practic, să dăm o hotărâre a Parlamentului care să prevadă ambele situații: aviz pozitiv sau aviz negativ. Trece avizul pozitiv, este în regulă, trece negativ e-n regulă, că nu a existat niciodată decât dacă nu am avut cvorum, să nu se închidă o astfel de situație.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Dumitrescu, după care domnul Nicolicea.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Domnule președinte, ce cereți dumneavoastră nu se poate.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

De ce?

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Vă explic, dar nu ar fi trebuit să vă explic la experiența pe care o aveți.

Deci, noi am supus la vot o hotărâre a Parlamentului ca urmare a ce? A avizului primit din partea Comisiilor juridice care ne propuneau avizarea favorabilă, da? Această solicitare, deci, această hotărâre a fost respinsă. Pe cale de consecință, nu înseamnă că dacă a fost respinsă, hotărârea adică nu a fost adoptată, înseamnă că trebuie să adoptăm o hotărâre de respingere, pentru că este o hotărâre, nu este o lege. Dacă vrem, trebuie să ridicăm din nou un raport în care, de data asta - și nu văd logic cum ar putea comisiile - de data asta - să-l dea de respingere, pentru că ele s-au pronunțat odată, deci, opinia lor rămâne consecventă și să spunem nu, acum este de respingere.

Ce vreți dumneavoastră, nu se poate în logică juridică, dar noi suntem într-o altă logică, suntem în logica constituțională unde se prevede că acest aviz din partea Parlamentului este consultativ. Parlamentul, în 20 de zile, este obligat, nu este obligat, trebuie să dea acest aviz sau poate să dea acest aviz. Dacă dă acest aviz, favorabil/nefavorabil, avizul este emis. Dacă însă acest aviz nu este nici favorabil nici nefavorabil, legea spune foarte clar, președintele merge mai departe cu procedura lui.

Deci, lucrurile sunt clare. Faptul că Parlamentul s-a exprimat odată, nu putem să-l mai rechemăm să se exprime încă odată, mai ales în logica celor două elemente de care v-am spus. Comisia juridică a analizat din punct de vedere juridic, ei zic: dom’le a fost favorabil, dacă plenul a procedat ca atare... Deci, singura ieșire este să rămânem în situația actuală. Așteptăm președintele după 20 de zile să facă ce decide el.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Da, domnule președinte, ca motivație tot așa cum spuneți dumneavoastră. Luăm ca orice hotărâre sau ca orice inițiativă legislativă care votul este negativ, ea este respinsă. Faptul că noi am scris acolo: hotărâre de avizare și nu a trecut, logic era: se respinge solicitarea președintelui. Adică nu poți să spui că Parlamentul... Mai bine spui: n-am avut cvorum și nu ne-am adunat.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Toader, am și eu o rugăminte.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Vă rog.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dacă îmi permiteți să conduc ședința.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Am ridicat mâna.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Știu, dar rămâneți cu ea ridicată, pentru că și domnul Nicolicea dorește să ia cuvântul.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

A.., mă scuzați!

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc. Deci, până la un anumit punct sunt de acord cu domnul vicepreședinte Dumitrescu. De aici încolo, trec de partea domnului Toader, putem să reluăm în termenul celor 20 de zile, să ne schimbăm opinia, dar acest lucru se poate face dacă trimitem lucrurile la Comisiile reunite cu propunerea PDL-ului de respingere a solicitării președintelui.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunt de acord, termen: 15 septembrie.

Domnul Eugen Nicolicea:

Dar trebuie să existe o propunere de respingere. Dacă PDL-ul face această propunere, da, dacă nu, nu avem ce discuta.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu propun să meargă la Comisiile juridice și Comisiile să facă raportul, nu face Biroul permanent raportul. Dacă îl face pozitiv sau negativ, niciodată nu poți să anticipezi. Trimitem la Comisia juridică.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule președinte, ne ascundem după degete. Parcă nu știm ce este. De ce nu facem... Eu v-am propus hotărârea invers ce spune raportul. Trebuie să spunem foarte clar. Dacă are vot pentru, e pentru, dacă are vot împotrivă, împotrivă. Ce să spunem noi, se aprobă aia și nu iese cealaltă. Dacă vreți neapărat stenograma, dumneavoastră ați spus: măi, colegilor de la PSD ați votat și acolo și acolo, hotărâți-vă unde votați!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul vicepreședinte Mitrea.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Zău dacă vă înțeleg. Chiar ne-am hotărât să fim de acord cu dumneavoastră și nu sunteți de acord acum. Chiar să hotărâm noi aici cum să voteze Camera? Este complicat.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Nu. Nu am spus asta. Am spus să reluăm.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Reluăm, iar procedura reluată înseamnă trimiterea la Comisiile juridice. Bun, le-am trimis acolo, e-n regulă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul senator Hașotti.

Domnul Puiu Hașotti:

Domnule președinte, eu știam că cineva a spus PDL-ului : "la revedere!" Nu înțeleg. Ce se întâmplă aici? Procedura este îndeplinită, s-a trimis la Comisiile juridice. Mie mi se părea mai corect să solicitați votul Birourilor reunite.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Propun Biroului permanent reunit să trimitem această scrisoare din partea celor doi lideri pe care eu îi respect și îi apreciez și cum a reieșit din dezbaterea Biroului permanent și a dumneavoastră, au dreptate parțial da, parțial nu, mergem pe varianta de la Comisia juridică, dacă ne trimit raportul se încheie.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

O observație. Dacă se vor înțelege să ne dea mâine un răspuns, îl băgăm pe ordinea de zi sau nu?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

După ce terminăm ce avem de făcut.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Domnule președinte, vreau să țineți cont de faptul că la Comisia juridică, de disciplină și imunități, sesiunea aceasta, practic numai putem să discutăm nimic în afara celor care se află pe ordinea de zi.

Acum, domnul Toader făcea propunerea să discutăm astăzi sau mâine... este imposibil.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu, nu. Am aprobat în BPR ceva ?

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Este imposibil până în septembrie.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bugetul, cel târziu mâine după amiază. După ce terminați bugetul, aveți tot timpul să vă exprimați un punct de vedere.

Mulțumesc, 1 septembrie - termen la comisie.

Domnul Moga.

Domnul Nicolae Moga:

Domnule președinte, am fost solicitat personal de domnul Geoană. Știți foarte bine că am înființat Comisia Schengen. Vă rog domnilor președinți, să permiteți secretarilor generali să asigure logistica necesară pentru funcționarea acestei comisii pe perioada verii.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Pe perioada verii?

Domnul Nicolae Moga:

Și nu numai, permanent.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Păi, ce să facem? Este un președinte al Comisiei de politică externă. Are tot ce-i trebuie acolo, îi mai dăm ceva în plus? Încălcăm regulamentele comune.

Domnul Ilie Sârbu:

Dacă a fost votat în plen, să-i dăm și logistică și atribuții.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Să-i dăm, dar... logistică, logistică, dar noi nu avem logistică pentru membri.

Bine. Secretarii generali cu președinții celor două Camere să găsească o soluție pentru logistică: creioane, hârtie, ce vrea domnul președinte.

Vă mulțumesc.

O zi frumoasă!

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 20 ianuarie 2022, 1:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro