Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2006 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 29 martie 2006 ora 12:22

16. Introducerea stenogramelor ședințelor Biroului permanent pe site-ul Camerei Deputaților
nu a fost aprobat

Introducerea stenogramelor ședințelor Biroului permanent pe site-ul Camerei Deputaților Domnul Bogdan Olteanu:

Doamna secretar general.

Doamna Georgeta Ionescu :

Propunem să se solicite Comisiei de Regulament o interpretare, întrucât formularea din actualul Regulament este una ambiguă. Se solicită, atât la art.31, ca dezbaterile să se consemneze în stenograme, care se introduc pe site, cu excepția celor declarate confidențial, precum și faptul că la art.153 se prevede ca sinteze lucrărilor Biroului permanent să se publice pe site, în termen de cel mult zece zile. Oarecum, aceste dispoziții se suprapun , cele ale art.31 cu cele ale art.153. Stenogramele cuprind mai multe elemente decât ar putea fi cuprinse într-o sinteză. Și rugăm, dacă se poate, Biroul permanent să trimită acest memorandum Comisiei pentru Regulament, ca să ne clarifice procedura de lucru.

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu cred, doamnă secretar general, că din aceste prevederi rezultă că trebuie să publicăm stenogramele și sintezele. Stenogramele pentru cei mai interesați și mai preocupați de detaliu și sinteze pentru cei care vor să vadă doar ce s-a decis. Stenograma cuprinde și dezbaterile de la fiecare punct. Nu știu dacă există o problemă, pentru că site-ul este încăpător. Putem să punem și pe unele și pe altele.

Doamna Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc.

Haideți să dăm curs solicitării doamnei secretar general și să trimitem la Comisia de Regulament, pentru a avea dânsa o justă interpretare.

Putem să facem și cum ați propus dumneavoastră, dar să aibă și o acoperire, dacă vreți, printr-un înscris al Comisiei de Regulament și cu aprobarea plenului.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Sintezele sunt suficiente.

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu vă citesc din art.31, alin.3: "Dezbaterile din Biroul permanent se consemnează în stenograme și se introduc pe site-ul Camerei Deputaților".

Eu vreau să vă întreb, cu toată deschiderea, dacă vrem să nu introducem stenogramele pe site. Dacă există cel mai mic argument în acest sens, merită să purtăm discuția. Dacă nu există nici un argument - și până acum stenogramele au fost pe site și nu a fost nici o supărare și ni s-a părut chiar normal tuturor - atunci nu văd de ce am încerca să nu le mai punem pe site. Este o problemă tehnică? Este un efort tehnic presupus de introducerea lor pe site? Eu cred că merită făcut.

Eu v-aș propune să nu dăm curs acestei propuneri, pentru că mi se pare că este o propunere care va stârni foarte multe dezbateri și nemulțumiri, fără a ne aduce nimic de folos, cu excepția unei reduceri de efort din partea unor colegi din aparatul tehnic.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Iertați-mă, domnule președinte, se sesizează Comisia de regulament cu o inadvertență între două articole și cu ideea găsirii modalității de a se pune articolul o sută cincizeci și nu știu cât, în concordanță cu dispozițiile articolului 39, alineatul trei, care sunt aplicabile. Scurt! Și atunci nu este nici o interpretare.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul Eserghep.

Domnul Gelil Eserghep:

Asta spuneam și eu, dar a mai detaliat puțin domnul Bolcaș, că nu s-a spus absolut nimic cu privire la faptul că va spune presa că noi nu suntem de acord cu acest lucru. Noi suntem de acord cu acest lucru, dar este bine să se lămurească toate aceste chichițe. Și mai sunt încă asemenea chichițe în regulament, am înțeles, și astfel le și lămurim, una câte una. Nu e mai bine să apară clar, tot timpul sunt dezbateri, apar noi subterfugii, dăm și o sinteză, dăm și o dezbatere, când apar dezbaterile integral.

Domnul Bogdan Olteanu:

Dacă Secretariatul general e nelămurit, le stau și eu la dispoziție, pentru explicarea distincției dintre stenograme și sinteze. E normal că sintezele se pun mai târziu, pentru că sintezele trebuie lucrate, ele extrag practic, esența discuțiilor. E normal că sintezele, la ședințele de comisii, nu se pot publica imediat pe site, pentru că, comisiile realizează ele însele un raport, un proces verbal și apoi o sinteză, pe care trebuie să le și comunice.

Eu vă spun că eu, personal, nu văd nici un fel de contradicție între cele două articole, cred că ele se completează reciproc și vizează două lucruri diferite. Dar sigur că discuția este deschisă.

Doamna secretar general.

Doamna Georgeta Ionescu :

Noi nu am pus nici o clipă în discuție dacă publicăm stenogramele, dar în acest caz am dorit o clarificare, dacă mai sunt necesare și se doresc a fi publicate și aceste sinteze.

Domnul Bogdan Olteanu:

La momentul la care vom sesiza Comisia de regulament pe mai multe inadvertențe considerate a se regăsi în regulament, sigur că, Comisia de regulament este liberă să aprecieze modul în care poate sistematiza aceste obligații.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 30 martie 2020, 23:29
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro