Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe sep. 2008 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 22 septembrie 2008 ora 17:15

1. Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților
aprobată consultă

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților Domnul Bogdan Olteanu:

Stimați colegi, declar deschisă această ședință extraordinară a Biroului permanent și a Comitetului liderilor. S-a ridicat în sală o chestiune de modificare a ordinii de zi, invocându-se o situație excepțională. Ca atare, potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, Biroul permanent trebuie să facă o propunere Comitetului liderilor. Înțeleg că propunerea este să punem proiectul la 22 pe ordinea de zi după procedurile de urgență.

Domnul Anghel Stanciu:

Punctul 56.

Domnul Bogdan Olteanu:

Dacă mai există alte intervenții la acest punct. Dacă nu, vă întreb și la altele.

Domnul Ioan Oltean:

Dacă îmi permiteți.

Domnul Bogdan Olteanu:

Da, vă rog, domnul vicepreședinte.

Domnul Ioan Oltean:

Din sală s-au degajat două variante: punctul 22 de pe ordinea de zi să ajungă pe poziția 8, și punctul 56 de pe ordinea de zi...

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu vă propun să lucrăm după ordinea de zi pe care am primit-o astăzi și să ne lămurim dacă mai este vreo problemă.

Domnul Ioan Oltean:

Domnul președinte, vă cer scuze. Ordinea care s-a depus nu este cea pe care am făcut-o în sala de ședințe?

Domnul Bogdan Olteanu:

Dar ce ni s-a depus aici?

Domnul secretar general, domnul Ionescu, ce ni s-a depus? Ce avem în față?

Domnul Ștefan Cristian Ionescu:

Este cea care a fost aprobată săptămâna trecută.

Domnul Bogdan Olteanu:

La mine scrie 22.09.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Nu vă supărați, ce material ni s-a distribuit în casete este altul.

Domnul Ioan Oltean:

Sunt două ordini diferite.

Domnul Titu Nicolae Gheorghiof:

Astăzi la ora 15,00, proiectul care a fost... Scrie proiect, dar el a fost aprobat miercuri. Dumneavoastră trebuia să îl reîntăriți. O practică veche a acestui Birou. Pentru că, de obicei, proiectul pe săptămâna care urmează se aprobă miercuri. Deci dumneavoastră aveți în față ceea ce trebuia să întăriți astăzi la ora 15,00.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog, doamna Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnul secretar general, ceea ce am avut pe site, pentru că după aceea am lucrat, deoarece nu a fost ședință de Birou permanent, este lucrarea pe care au avut-o toți - liderul de grup pentru ședința de astăzi. Ceea ce am primit acum nu bate cu ceea ce am lucrat noi.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog.

Domnul Titu Nicolae Gheorghiof:

Potrivit practicii, tot ceea ce se lucrează la comisii în perioada până luni se introduce pe ordinea de zi. Asta este practica.

Domnul Bogdan Olteanu:

Haideți, domnul secretar general, ca să ne ușurăm viața: dați-ne ce a fost pe site, ca să lucrăm pe ceea ce știm. Că, altfel, dacă începem acum iar să discutăm ordinea de zi...

Deci distribuiți, vă rog, la toată lumea materialul care a fost astăzi pe site și discutăm pe el, și nu mai introducem noi proiecte pe ordinea de zi.

Domnul Daniel Buda:

Putem discuta de principiu, domnule președinte, chiar dacă nu avem numărul efectiv. Putem discuta de principiu.

Și mai am eu încă o propunere, domnule președinte.

Domnul Bogdan Olteanu:

Nici o grijă, că este domnul vicepreședinte Oltean înainte. Dar nu doriți să așteptăm totuși ordinea de zi, ca să știm pe ce discutăm? Că totuși suntem un pic în ceață în acest moment.

V-aș propune să stăm puțin să vină materialul, să știm ce discutăm.

Vă rog, domnule vicepreședinte.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, până se multiplică, eu zic că putem să intrăm. Avem ordinea de zi care a fost difuzată în sală. Sunt două chestiuni care au fost puse în discuție, le putem discuta și putem să ne întoarcem în sală.

Deci din sală, și voi ruga liderii de grup să mă urmărească, se degajă două propuneri: poziția 20 pe materialul pe care l-am avut noi în sala de ședință, PLx 180/2008, Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare, să ajungă la poziția 8.

Și poziția 56 din materialul din sală, dar nu știu pe cât este aici - este vorba de Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.15/2008 privind creșterile salariale ce se acordă în anul 2008, PLx 263 - deci pe acesta să îl ducem la poziția 9.

Dacă acestea două se aprobă, nu mai sunt alte probleme.

Domnul Bogdan Olteanu:

Stimați colegi, este o chestiune de principiu - conform Regulamentului, procedurile de urgență și prioritățile legislative se discută cu precădere și se pun mai întâi pe ordinea de zi. Le discutăm de la poziția, dacă nu mă înșel, 22 în jos.

Domnul Daniel Buda:

Vă informez cu respect: ce aveți dumneavoastră la punctul 48, care este un proiect de lege care este în procedură de urgență, ar trebui să fie mai în față.

Domnul Bogdan Olteanu:

Și la 47 este unul în procedură de urgență.

Stimați colegi, am și eu totuși o întrebare la dumneavoastră, secretariatul general: toate procedurile de urgență care sunt înșirate de la punctul 39 la vale, pe baza cărui articol din Regulament au fost puse după diverse proiecte care nu sunt în procedură de urgență?

Eu, dacă nu mă înșel, scrie aici, la procedura de urgență, că se discută, se pun pe ordinea de zi cu precădere. Păi, haideți să lucrăm totuși un pic mai coerent, că, altfel, începem după aceea să negociem între noi niște lucruri care sunt de fapt prevederi regulamentare.

Eu înțeleg că, desigur, Comitetul liderilor are dreptul de a lua decizii politice, dar, atunci când avem niște prevederi regulamentare, acestea trebuie aplicate.

Ia uitați ce scrie aici: 117 - Biroul permanent, după primirea raportului comisiei sesizate în fond, înscrie cu prioritate în proiectul ordinii de zi proiectul de lege.

Stimați colegi, dar dacă le căutăm și le găsim de la 100 în sus că n-am fost atenți, este și vina noastră, trebuie să recunoaștem, că nu-i prima oară când ne uităm prea puțin pe ordinea de zi, dar am rugămintea și la secretariatul general, totuși, să fim un pic mai coerenți din punctul acesta de vedere.

Deci eu vă rog să începem să discutăm pe un proiect în care procedurile de urgență și prioritățile legislative aprobate se găsesc cu prioritate pe ordinea de zi, după care discutăm prioritatea între ele și discutăm prioritatea proiectelor de lege care nu sunt în procedură de urgență sau priorități legislative.

Dar, deocamdată, iertați-mă, suntem într-un haos al acestei ordini de zi pe care îl constat cu jale pentru fiecare dintre noi.

Vă rog, doamna Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnul președinte, ca să putem ieși din situație, că vă dați seama, ne-am pregătit și noi pentru ședințele de plen, vă propun până la ședința de miercuri să lucrăm după această ordine de zi, deci cea cu care am intrat în sală, și deci fac excepție de ce mi-a dat secretariatul în acest moment. Și să discutăm în acest moment cele trei situații: situația de la poziția 20 privind PLx-ul 309 și 180, cea legată de grupele de pensii, poziția 56 - PLx-ul 263 privind Ordonanța nr.15, și lucrul care rămăsese în discuție - poziția 62 - PLx-ul 680. Să discutăm despre ele acum, și nu despre altele, urmând ca la ședința de Birou de miercuri să discutăm încă odată, să pregătim pentru săptămâna cealaltă.

Domnul Bogdan Olteanu:

Și să venim cu o ordine de zi potrivit Regulamentului.

Singura mea problemă este că în acest moment mi-aș dori totuși să am ordinea de zi pe care o hotărâm că discutăm.

Dacă secretariatul general ne dă acel material, eu aș fi îndatorat.

Domnul Titu Nicolae Gheorghiof:

Domnule președinte, vă rog să așteptați două minute. Este greșeala secretariatului general. Sigur se vor lua măsuri. Nu accept să fiu făcut aici, în fața colegilor mei, că nu știu Regulamentul Camerei Deputaților. Funcționarul care a greșit sau funcționarii care au greșit...

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte, nu este de vină nici un funcționar, și nici secretarul general. Vă readuc aminte dumneavoastră și colegilor că la ultima ședință, așa, de-a valma, noi am aprobat introducerea unor alte proiecte de legi chiar înainte de proceduri de urgență. Vă aduc aminte că au fost cerute.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă dau dreptate, dar eu îmi amintesc că am cerut să le punem după procedurile de urgență.

Doamna Aurelia Vasile:

Or, cred eu că nu este de vină nici secretarul general, și nici un salariat.

Domnul Bogdan Olteanu:

Sancțiunile la Camera Deputaților sunt drastice și se pierd la ieșirea din această sală. Dacă este să-mi amintesc doar despre sancționarea Direcției de pază pentru ziaristul care a dormit aici noaptea și noi n-am știut decât după ce i-am văzut pozele în ziar.

Deci, din punctul acesta de vedere, suntem o instituție cu frica lui Dumnezeu și cu milă creștină.

Domnul Tabără, vă rog.

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte, îmi permit doar o exprimare de poziție. Cred că nu este vinovat nimeni. Suntem vinovați noi, Biroul permanent, pentru că noi am discutat foarte serios ordinea de zi la ședința Biroului de data trecută. Iar ceea ce a apărut în sală este exact ceea ce am discutat noi aici. Numai dacă vrem să facem altceva, că mai facem noi și alte lucruri pentru care ni se pare că vinovați sunt alții.

Domnul Bogdan Olteanu:

Ce am discutat noi aici va trebui pus pentru ședința viitoare în acord cu prevederile regulamentare.

Până una, alta, însă, de îndată ce ni se va multiplica acel material începem să discutăm.

Vă rog, domnul vicepreședinte Dorneanu.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnule președinte, mai umplem timpul până vine materialul.

Eu aș vrea să-l citez pe domnul Gheorghiof. Domnul secretar general, vreau să vă citez și vreau să vă reamintesc tuturor că după ce s-au făcut toate propunerile cu privire la ordinea de zi a rămas că astăzi noi vom face o mică ședință de Birou în care să confirmăm această nouă ordine de zi, ceea ce n-am făcut. Și, atunci, haideți să discutăm în termenii aceștia și noua ordine de zi, nu aceea mondială, ci aceasta, a noastră.

După o scurtă pauză:

Domnul Bogdan Olteanu:

Ordinea de zi.

Haideți să fim realiști: proceduri de urgență și priorități legislative sunt și mai încolo. Într-un mod absolut interesant, un proiect de lege important pentru țară a ajuns pe punctul 9 pe ordinea de zi fără să aibe ce să caute acolo - acela cu trasul cu tunul în noi. Pe acesta cine l-a pus taman acolo, înaintea procedurilor de urgență și a priorităților legislative?

Deci, stimați colegi, eu, dacă îmi amintesc bine, la ultima ședință am stabilit că după Proiectul de lege de ratificare a protocolului aceluia cu Macedonia erau două protocoale, da? Am hotărât că le lăsăm, le dezbatem și imediat după aceea punem niște proiecte de legi. S-a consemnat, bănuiesc, la stenogramă. Sunt puse după aceea? Eu nu le văd. Ba da, Parcul Bordei este, Legea cu cercetarea-dezvoltarea este, deci aici s-au pus.

Asigurarea este pusă la 10, după înțeleptul proiect cu trasul în noi, pe care, stimați colegi, vă rog să-l puneți la locul lui.

Vă rog, domnul secretar.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule președinte, singura mea rugăminte care a fost data trecută și a fost acceptată a fost propunere pe poziția 8 care este lege ordinară, în care sunt și șoferii noștri.

Domnul Bogdan Olteanu:

Da, acela a rămas.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

De acolo trebuia să vină asigurarea obligatorie.

Domnul Bogdan Olteanu:

Normal. Procedurile de urgență.

Până la 15, stimați colegi, unde avem procedurile de urgență. Nu mă mai uit la celelalte proceduri de urgență, acelea cu taxele consulare de care tot vorbim și așa mai departe și care s-au pierdut la vale. Pe acelea le discutăm luni, când reordonăm ordinea de zi, o repunem, potrivit Regulamentului - adică mai întâi procedurile de urgență, apoi prioritățile legislative, și apoi celelalte proiecte.

Deocamdată, dacă sunteți de acord, pe discuția pe care am avut-o în ultima ședință de Birou permanent, am ajuns la punctul 15, după care am adăugat câteva proiecte, și înțeleg că se dorește să mai adăugăm câteva proiecte după 15.

Vă rog.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

În total sunt cele patru legi. Am avut această înțelegere: punctele 16, 17, 18 și 19...

Domnul Bogdan Olteanu:

Sunt de acord cu dumneavoastră.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

...care au fost adăugate după 15.

Eu cred că cel de la poziția 9 trebuie să fie dat mai la spate...

Domnul Bogdan Olteanu:

Asta eu cred că este o eroare de dactilografie, stimați colegi.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

...și, atunci, ajunge imediat 15 la 14, și celelalte care tot sunt de urgență rămân așa.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog, domnul vicepreședinte Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Deci după prioritățile și ordinea pe care ați stabilit-o dumneavoastră eu v-aș ruga, dacă se poate, să punem proiectul de la poziția 62 - este un proiect pentru modificarea Codului fiscal, mai pe scurt este acela cu acciza la țuică.

Domnul Bogdan Olteanu:

Deci înțeleg că după 19, nu?

Domnul Eugen Nicolicea:

Da.

Domnul Bogdan Olteanu:

Sau după 20? Da, vă rog.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte, pentru a nu încurca, că pentru urmă n-o să mai știm ce facem, haideți să discutăm unde așezăm trei proiecte de legi - deci cel care este cu grupele de muncă, învățământul și țuica. Acestea trei.

Domnul Bogdan Olteanu:

Înțeleg că proiectul cu grupele de muncă este un proiect fericit așezat - unde am stabilit săptămâna trecută. Nu este nici o supărare cu el.

Mai departe.

Domnul Nicolae Popa:

Acesta cu accizele cu țuica, ar putea să ajungă la 27.

Doamna Aurelia Vasile:

Stați un pic, că discutăm învățământul.

Am spus așa: lăsăm 20 ce este cu grupele de muncă.

Și să lăsăm. Să nu mai schimbăm.

Domnul Bogdan Olteanu:

Da. Deci până la 20 rămâne valabil, da?

Doamna Aurelia Vasile:

Da.

Domnul Bogdan Olteanu:

Bun. Mulțumesc.

21 rămâne valabil? Că ne-a rugat domnul Stanciu pentru el.

Doamna Aurelia Vasile:

Deci introducem la poziția 21 - poziția 56 Ordonanța 15.

Domnul Bogdan Olteanu:

Stați puțin.

21 rămâne acolo că ne-a rugat domnul Stanciu pentru el.

Doamna Aurelia Vasile:

Da.

Domnul Bogdan Olteanu:

Bun.

Doamna Aurelia Vasile:

Și 22...

Domnul Bogdan Olteanu:

...poziția 56. Bun.

Doamna Aurelia Vasile:

Și pe urmă rămâne cum e.

Domnul Bogdan Olteanu:

Stați un pic. Deci le luăm la rând, stimați colegi.

Deci avem o propunere ca pe punctul 22 să se pună 56.

Supun votului Biroului permanent mai întâi această propunere.

Cine este pentru? 7 voturi. Adoptat.

Supun votului Comitetului liderilor această propunere a Biroului permanent.

Cine este pentru? Vă rog să votați unul singur pe grup.

S-a adoptat. Vă mulțumesc.

Există alte propuneri la ordinea de zi.

Era domnul Popa, și după aceea domnul Tabără.

Dacă se votează, le punem.

Domnul Popa.

Domnul Nicolae Popa:

Poziția 62 - Proiectul de lege privind accizarea țuicii - să treacă pe poziția 23.

Domnul Bogdan Olteanu:

Biroul permanent. Cine este pentru? Mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri? Două abțineri. (Domnii Bogdan Olteanu și Lucian Augustin Bolcaș)

Supun votului Comitetului liderilor această propunere importantă. Cine este pentru? Mulțumesc.

Voturi împotrivă? Abțineri?

Alte propuneri.

Domnul Buda, vă rog.

Eu am o rugăminte: să facă Biroul permanent propunerile, că este propunerea Biroului.

Domnul Daniel Buda:

Dar eu îl rog să facă această propunere.

Domnul Bogdan Olteanu:

Deci în numele domnului Oltean faceți o propunere.

Domnul Daniel Buda:

Da.

Domnule președinte, la punctul 48 pe proiectul vechi al ordinii de zi, deci pe cel vechi, că nu se regăsește în noua propunere, și vă dau citire titlului legii - Proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr.198/2004 privind unele măsuri prealabile lucrărilor de construcții de pe autostrăzi și drumuri naționale - PLx 800/2007...

Domnul Bogdan Olteanu:

Unde este pe ordinea de zi pe care o avem în față?

A, este cea cu măsurile prealabile la exproprieri. Este și procedură de urgență.

Domnul Daniel Buda:

Este procedură de urgență.

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu sunt de acord, dar numai haideți să îl găsim, ca să știm despre ce vorbim.

Bun. Stimați colegi, este cineva care nu știe despre ce vorbim? Nu.

Am ajuns la 24? Da.

Supun aprobării Biroului permanent. Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă? Abțineri? Unanimitate.

Supunem aprobării Comitetului liderilor.

Domnul Anghel Stanciu:

Deci avem 21 Statutul, 22 cel cu 15 și cel cu țuica pe 23.

Domnul Bogdan Olteanu:

Și 24 cu exproprierile.

Alte propuneri? Nu mai sunt alte propuneri.

Am încheiat ordinea de zi.

În câte minute, domnul secretar general, începe ședința de plen? Că trebuie să dați și ordine de zi.

Deci, stimați colegi, în 5 minute la plen.

Conferința de presă? Domnul Zgonea.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 15 aprilie 2021, 18:09
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro