Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe nov. 2005 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 21 noiembrie 2005 ora 13:10

10. Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe

1. Participarea la a doua parte a celei de-a 51-a sesiuni a Adunării Uniunii Europei Occidentale (Paris, 5-7 decembrie 2005)

Domnul Adrian Năstase:

Sunt observații?

Domnul Ioan Oltean:

Dacă îmi permiteți. M-am uitat peste componența delegației. Sunt reprezentanții absolut ai tuturor grupurilor parlamentare, mai puțin ai Grupului minorităților naționale altele decât cea maghiară și ai Partidului Democrat. Nu înțeleg, apar la alte grupuri și câte doi reprezentanți și din partea Partidului Democrat nu este nici un reprezentant în această delegație.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Partidul Democrat pleacă în delegație cu Președintele României.

Domnul Ioan Oltean:

E o explicație care nu rezistă.

Domnul Adrian Năstase:

Rugămintea mea, domnule Chebeleu, este să transmitem acest comentariu la delegația noastră și să țină seama, dacă se poate, de această repartizare echilibrată, în vederea unei repartizări echilibrate pe grupurile politice. Deci, vă rog să verificați.

Cu această observație, memorandumul este aprobat.

2. Vizita oficială la Atena a delegației Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Elenă, condusă de domnul deputat Sotiris Fotopolos, președintele grupului (Grecia, 28 noiembrie - 2 decembrie)

Domnul Adrian Năstase:

Sunt observații? Nu sunt. Aici este reprezentat Partidul Democrat. Memorandumul este aprobat.

3. Informare privind participarea Delegației Parlamentului României la reuniunea Adunării Parlamentare a Inițiativei Central-Europene (Bratislava, 3-5 noiembrie 2005)

S-a luat act.

4. Raport privind participarea la lucrările reuniunii rețelei artistice "Balcan Expres". Platforma balcanică itinerantă a dansului contemporan (Scoplje - Republica Macedonia, 3-6 noiembrie 2005)

S-a luat act.

.............................
Domnul Miron Ignat:

Domnule președinte, avem și un punct de "Diverse", dacă îmi permiteți.

Domnul Adrian Năstase:

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Miron Ignat:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Imaginea Parlamentului este arhicunoscută. La această imagine poate contribuim noi cu toții, dar și presa ne ajută substanțial. Aș vrea să vă prezint un articol dintr-un ziar. "Dezmăț porcesc la Parlament". Acesta este titlul unui articol. Ce se întâmplă? În ziarul "Ziarul", ce s-a întâmplat? În prima zi de post, în meniul restaurantului Camerei Deputaților se găseau și produse de dulce: carne de porc, cârnăciori, frigărui, ciorbă de burtă și așa mai departe. Și acest ziarist, în baza meniului existent, intitulează așa articolul: "Dezmăț porcesc la Parlament". Chipurile, colegi deputați s-au servit de dulce în prima zi de post.

Domnule președinte,

Că ne critică presa că nu avem cvorum este adevărat, că ne critică că nu am luat cuvântul, sau altele, dar, chiar în această situație, oamenii sau alegătorii noștri să citească în presă "Dezmăț porcesc în Parlament", cine poate să-și închipuie văzând acest titlu.

Vă propun, domnule președinte, stimați colegi, să ridicăm acreditarea atât ziaristului cât și ziarului respectiv, pe o perioadă de cel puțin 6 luni de zile.

Domnul Adrian Năstase:

Eu v-aș ruga să mergem în etape. Ar trebui acum să trimitem o scrisoare către ziar, către conducerea ziarului, să arătăm că am discutat în Biroul permanent acest articol, că ni se pare incalificabil și titlul și tonul și spiritul acestui articol și că dacă o astfel de conduită - poate că ziaristul respectiv nu este capabil să facă anchete decât la restaurant - poate să fie repartizat pe o altă zonă de activitate. Parlamentul, în special, se ocupă de legi și poate că acest lucru ar trebui să fie semnalat și dacă acest lucru se va întâmpla, vom lua măsurile prevăzute de Regulament.

Doamna Avram și apoi domnul Popa.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Aveți temeiul, art.103 și alin.4.

Domnul Adrian Năstase:

Da, știu....

Doamna Avram.

Doamna Rodica Avram:

Permiteți-mi să vă aduc la cunoștință că a două zi, după apariția acestui articol, am fost în redacția ziarului "Ziarul", am avut o discuție la conducere și ziaristul care a semnat acest articol a fost retras de la noi.

Domnul Adrian Năstase:

Felicitări!

Haideți, deocamdată, să nu reacționăm foarte nervos, mai ales dacă conducerea ziarului deja l-a retras pe ziaristul respectiv.

Vă rog, domnule Ignat.

Domnul Miron Ignat:

Domnule președinte,

Cred că a procedat corect ziarul respectiv, deci a retras acreditarea ziaristului respectiv, dar redactorul șef, înainte de a publica acest titlu, oare nu l-a văzut?

Domnul Adrian Năstase:

Sau șeful de ...

Domnul Miron Ignat:

... șeful de rubrică, ce este, de pagină... ce este acolo...

Și, domnule președinte, noi și în alte dăți când am avut asemenea articole în presă, nu "Dezmăț porcesc", alte titluri, tot așa am mers cu duhul blândeții. Haideți măcar odată să arătăm nu că suntem împotriva ziariștilor, dar nici să ne facă așa, în stilul acesta de "Dezmăț porcesc". Putea să scrie că deputații nu respectă prima zi de post.

Eu, spre exemplu, țin pe vechi, domnule președinte, și pentru mine postul începe pe 27. Și, mă rog, Gelil și așa mai departe.

Eu, totuși, susțin să ridicăm și acreditarea ziarului respectiv, cel puțin pentru 6 luni de zile.

Domnul Adrian Năstase:

Domnul Popa.

Domnul Nicolae Popa:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Noi în săptămâna trecută ne-am confruntat cu o situație inedită. Aveam cvorum, nu aveam secretar. Datorită unor disfuncționalități a apărut această situație. A trebuit să așteptăm vreo două ore până când să găsim un secretar înlocuitor. Mie mi se pare chestiunea aceasta destul de penibilă și, în cazul acesta, cel care este desemnat în săptămâna respectivă să ocupe postul de secretar acolo să o facă cu seriozitate și responsabilitate, să nu mai ne confruntăm cu asemenea situații. Nu funcționează ceva. Deci, trebuie să trateze... și nu este prima dată.

Domnule președinte,

Noi am mai avut situații din acesta când secretarul nu a fost prezent la lucrările când el a fost desemnat, și atunci trebuie să luăm niște măsuri în situația asta.

Vă mulțumesc.

Domnul Adrian Năstase:

Domnul Márton Árpád.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Aici, în legătură cu problema secretarului, probabil va trebui să vedem și la Regulament una dintre problemele - zic eu - destul de importante pentru că mi se pare prezența atât din partea Opoziției, cât și din partea Puterii, a câte unui secretar, este o problemă de drept, în primul rând, și dacă acea parte crede că nu are nevoie să fie prezent un secretar este foarte ușor să fie de partea cealaltă prezent un secretar. Că, altfel, într-adevăr, să pot bloca lucrările plenului. Dar, în mod evident, până când nu vom rezolva asta prin Regulament trebuie să ne ținem de ea...

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Noul Regulament nu prevede și nici vechiul Regulament această stabilire.

Domnul Adrian Năstase:

Este o cutumă...

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Este o cutumă pe care ne străduim să o respectăm. Atâta tot. Însă, noul Regulament prevede - și asta trebuie precizat acum - prezența secretarului la ședințele în plen. Deci, va trebui să fie secretar și la întrebări și interpelări, va trebui să fie secretar și la declarațiile politice. Asta este problema cu secretarii.

Domnul Adrian Năstase:

În ceea ce privește problema ridicată de domnul Ignat, deocamdată vă propun, totuși, să trimitem și o scrisoare, pentru că am discutat această chestiune și să atragem atenția redactorului-șef, directorului, ce este acolo, asupra acestui articol, să spunem că am fost informați de faptul că a fost retras ziaristul respectiv, să sperăm că astfel de articole nu vor mai apare. Altfel, va trebui să punem în aplicare Regulamentul Camerei.

Dacă sunteți de acord cu această formulă? Da.

Deci, înțeleg că nu sunt obiecții. Mergem pe această variantă deocamdată.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 15 aprilie 2021, 21:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro