Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2006 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 12 iunie 2006 ora 13:00

4. Scrisoare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale
amânat: pentru miercuri, 14.06.2006

Scrisoare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale Domnul Bogdan Olteanu:

Este vorba de Legea minorităților, Statutul minorităților, faptul că se lucrează în trei comisii și că nu fac față dezbaterilor și Comisia pentru drepturile omului propune ca acest proiect de lege să fie dezbătut pe fond numai de Comisia pentru drepturile omului, celelalte să fie sesizate pentru aviz.

Comentarii, observații? Domnul Marton.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

În mod evident nu se dorește aprobarea acestei legi. Este clar că PRM-ul are o astfel de opțiune; nu este un mare secret, face parte din sistemul lui de gândire. În cazul celorlalte partide este mai interesant, dar este aceeași problemă: nu se dorește.

Ca atare, s-a votat acest sistem în care aproape jumătate din Cameră dezbate un proiect de lege, unde mai tot timpul, din varii motive, nu se poate avansa.

Există evident această variantă propusă de Comisia pentru drepturile omului. Ar trebui, într-adevăr, să găsim o posibilitate regulamentară. De interzis nu interzice Regulamentul, dar nici nu prevede o astfel de procedură.

Există însă alta, pe care am mai propus-o și o s-o mai propun, pentru că începe să se cristalizeze un record de non-combat în comisie în dezbaterea acestui proiect de lege: să-l punem pe ordinea de zi fără raport. Dacă aceasta se dorește..., pentru că iarăși va fi soluția celor două partide care se ocupă cu această problemă, blocarea întregii activități a celor două Camere, este alegerea celor două partide. Probabil va trebui să avem o astfel de solicitare, pentru că ceea ce se întâmplă este, din punctul nostru de vedere, inacceptabil.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă propun să ne mai gândim până miercuri. Poate că marți la cele trei comisii se va întâmpla o minune. Avem chiar și încurajări din partea Grupului PRM... Vă rog, domnule Eserghep.

Domnul Gelil Eserghep:

Îi mulțumim domnului Arpad că și-a dat seama că există și un grup parlamentar care este consecvent, în afară de cel al lor, bineînțeles. Dar nu avem nici un fel de interes să tărăgănăm acest lucru, ci noi vrem doar să iasă foarte bine, această lege să reprezinte exact ceea ce ne cere Uniunea Europeană în mod real, nu în mod distorsionat, cum se prezintă de anumiți parlamentari. Și aceasta este singura noastră problemă. Sunt convins - mai ales că s-a pronunțat despre două grupuri... Cu privire la PSD, faptul că sunt de aceeași părere cu noi ne bucură. Înseamnă că sunt mai multe forțe care și-au dat seama de ceea ce este bun pentru minorități, într-adevăr. Eu fac parte și dintr-o minoritate - și am mai zis și într-o ședință precedentă că legea în forma actuală nu este exact ceea ce ar vrea minoritățile. Așa că este bine să ne mai gândim și sunt convins că mâine, marți, o să avanseze lucrările foarte mult, mai ales că se apropie vacanța.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc. Dacă nu mai există alte comentarii, am luat act de această notă. Înțeleg că mai discutăm miercuri.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 29 septembrie 2020, 5:24
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro