Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2006 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 12 iunie 2006 ora 13:00

Ședința a început la ora 13,05.

Lucrările au fost conduse de domnul Bogdan Olteanu, președintele Camerei Deputaților.

Au participat: domnii Miron Tudor Mitrea, Valer Dorneanu, Lucian Augustin Bolcaș (ora 13,20), doamna Daniela Popa - vicepreședinți; Victor Viorel Ponta, Dan-Radu Rușanu, Gelil Eserghep - secretari; Ioan Oltean, Kelemen Hunor, Miron Ignat - chestori; Vladimir Alexandru Mănăstireanu - PSD, Ion Mînzînă - PRM, Valeriu Tabără - PD, Crin Laurențiu George Antonescu - PNL,Márton Árpád-Francisc - UDMR, Bogdan Pascu - Partidul Conservator, Varujan Pambuccian - Grupul parlamentar al Minorităților Naționale și doamna Georgeta Ionescu, secretar general al Camerei Deputaților.

Invitați: doamna Cristina Pocora - secretar de stat la Departamentul pentru relația cu Parlamentul; domnii Mihai Unghianu - secretar general adjunct; domnul Mihai Șaptefrați - Cancelaria Președintelui Camerei Deputaților; doamna Cecilia Păduroiu - director general al Departamentului pentru activități parlamentare; Georgică Tobă, Gabriel Stecoza - Direcția Secretariatului tehnic; Gheorghe Popescu - Direcția pentru organizarea lucrărilor în plen; Constantin Bantaș - Direcția pentru lucrări în comisii; Traian Chebeleu - Direcția generală pentru relații externe și protocol; Mihai George Haritinian - Direcția de Achiziții; doamna Rodica Avram - Direcția pentru comunicare, presă și relații publice.

*

Domnul Bogdan Olteanu:

Bună ziua! Vă propun să începem, fiind în cvorum.

Dacă există obiecții sau observații referitor la ordinea de zi a ședinței Biroului permanent și a Comitetului liderilor, cu toate notele suplimentare pe care le avem aici? Nu sunt.

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților

Domnul Bogdan Olteanu:

Observații, comentarii? Vă rog, domnule Mănăstireanu.

Domnul Vladimir Alexandru Mănăstireanu:

Mulțumesc, domnule președinte. În primul rând, Bună ziua!, stimați colegi.

Domnule președinte, aș avea o rugăminte din partea Grupului PSD, să aducem mai în față, de la poziția 49, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.28/2006 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, undeva pe poz.10-11, să intre mâine la votul final. Avem niște chestiuni deosebit de importante pentru producătorii de carne.

Domnul Bogdan Olteanu:

Da. A fost de altfel o discuție de principiu și săptămâna trecută.

Domnul Vladimir Alexandru Mănăstireanu:

Atunci a fost ordonanță de urgență și s-a făcut o anumită confuzie.

Domnul Bogdan Olteanu:

Dacă există obiecții sau observații? Nu sunt. Atunci, îl punem în față, undeva după ratificări.

Domnul Vladimir Alexandru Mănăstireanu:

După ratificări; vine undeva la poz. 11-12.

Domnul Bogdan Olteanu:

Poz.12, pentru că la poz.11 este ratificare.

Domnul Vladimir Alexandru Mănăstireanu:

La 12! Vă mulțumesc frumos.

Domnul Valer Dorneanu:

Stimați colegi, vă amintiți că la ședința trecută ați fost de acord să trecem problema cu Statutul aparatului în față.

Domnul Bogdan Olteanu:

Da. Și eu îmi amintesc aceasta.

Domnul Valer Dorneanu:

Văd că a rămas tot acolo.

Domnul Bogdan Olteanu:

Am decis deja că îl trecem în față. O să vă rog să-l puneți după procedurile de urgență. Deci, la sfârșit, la procedurile de urgență.

Alte observații? Domnișoara secretar de stat. Vă rog.

Domnișoara Cristina Pocora:

Mulțumesc. Dacă îmi permiteți, am o solicitare din partea Ministerului Comunicațiilor. Ei au la poz.22, 45 și 57 de pe ordinea de zi trei proiecte de lege. Întrucât astăzi nici domnul ministru și nici cei doi secretari de stat nu sunt, rugămintea ministerului ar fi să intre mâine pe ordinea de zi.

Domnul Bogdan Olteanu:

Da, fiind pe poz.22...

Domnul Varujan Pambuccian:

Ar fi bine dacă le-am putea și grupa, tot din acest motiv. Nu numai aici, este bine în general să grupăm legile în funcție de ministere, dacă putem. Am văzut miniștri alergând între Senat și Cameră destul de dizgrațios...

Domnul Bogdan Olteanu:

Să le punem la 22, pentru că nu intră luni în dezbatere.

Alte observații la ordinea de zi? Nu sunt. O supun aprobării Biroului permanent. Mulțumesc. Comitetul liderilor? Mulțumesc.

Programul de lucru al Camerei Deputaților

PUNCTUL 2

Programul de lucru al Camerei Deputaților

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă reamintesc că miercuri dimineață avem ședință comună de plen. Marți dimineață, ceea ce nu se regăsește aici, la ora 9,00, avem ședința Birourilor permanente reunite, aici, pentru pregătirea ședinței Camerelor reunite de miercuri, care oricum va fi o ședință scurtă.

Dacă există observații sau comentarii la programul de lucru? Nu sunt.

Aveam pe nota suplimentară câteva proiecte. Dacă există obiecții sau observații? Dacă nu sunt, le încadrăm unde le este locul.

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților

PUNCTUL 3

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților

Domnul Bogdan Olteanu:

Obiecții, observații? Nu sunt. Avem și nota suplimentară. Am luat act. Mulțumesc.

Scrisoare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale

PUNCTUL 4

Scrisoare din partea Comisieipentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale

Domnul Bogdan Olteanu:

Este vorba de Legea minorităților, Statutul minorităților, faptul că se lucrează în trei comisii și că nu fac față dezbaterilor și Comisia pentru drepturile omului propune ca acest proiect de lege să fie dezbătut pe fond numai de Comisia pentru drepturile omului, celelalte să fie sesizate pentru aviz.

Comentarii, observații? Domnul Marton.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

În mod evident nu se dorește aprobarea acestei legi. Este clar că PRM-ul are o astfel de opțiune; nu este un mare secret, face parte din sistemul lui de gândire. În cazul celorlalte partide este mai interesant, dar este aceeași problemă: nu se dorește.

Ca atare, s-a votat acest sistem în care aproape jumătate din Cameră dezbate un proiect de lege, unde mai tot timpul, din varii motive, nu se poate avansa.

Există evident această variantă propusă de Comisia pentru drepturile omului. Ar trebui, într-adevăr, să găsim o posibilitate regulamentară. De interzis nu interzice Regulamentul, dar nici nu prevede o astfel de procedură.

Există însă alta, pe care am mai propus-o și o s-o mai propun, pentru că începe să se cristalizeze un record de non-combat în comisie în dezbaterea acestui proiect de lege: să-l punem pe ordinea de zi fără raport. Dacă aceasta se dorește..., pentru că iarăși va fi soluția celor două partide care se ocupă cu această problemă, blocarea întregii activități a celor două Camere, este alegerea celor două partide. Probabil va trebui să avem o astfel de solicitare, pentru că ceea ce se întâmplă este, din punctul nostru de vedere, inacceptabil.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă propun să ne mai gândim până miercuri. Poate că marți la cele trei comisii se va întâmpla o minune. Avem chiar și încurajări din partea Grupului PRM... Vă rog, domnule Eserghep.

Domnul Gelil Eserghep:

Îi mulțumim domnului Arpad că și-a dat seama că există și un grup parlamentar care este consecvent, în afară de cel al lor, bineînțeles. Dar nu avem nici un fel de interes să tărăgănăm acest lucru, ci noi vrem doar să iasă foarte bine, această lege să reprezinte exact ceea ce ne cere Uniunea Europeană în mod real, nu în mod distorsionat, cum se prezintă de anumiți parlamentari. Și aceasta este singura noastră problemă. Sunt convins - mai ales că s-a pronunțat despre două grupuri... Cu privire la PSD, faptul că sunt de aceeași părere cu noi ne bucură. Înseamnă că sunt mai multe forțe care și-au dat seama de ceea ce este bun pentru minorități, într-adevăr. Eu fac parte și dintr-o minoritate - și am mai zis și într-o ședință precedentă că legea în forma actuală nu este exact ceea ce ar vrea minoritățile. Așa că este bine să ne mai gândim și sunt convins că mâine, marți, o să avanseze lucrările foarte mult, mai ales că se apropie vacanța.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc. Dacă nu mai există alte comentarii, am luat act de această notă. Înțeleg că mai discutăm miercuri.

Solicitare din partea Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională

PUNCTUL 5

Solicitare din partea Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională

Domnul Bogdan Olteanu:

Este vorba de Legea privind paza obiectivelor. Au avut termen pe 7 iunie și solicită să depună raportul în sesiunea următoare.

Doamna secretar general.

Doamna Georgeta Ionescu :

Proiectul pe care comisia îl invocă, faptul că îl așteaptă să vină de la Senat, a venit între timp, se află pe nota cu inițiativele de astăzi și termenul său este 19 septembrie.

Domnul Bogdan Olteanu:

Atunci le dăm amândurora 19 septembrie. Înțeleg că nu este pe integrare. Deci, Guvernul nu consideră că este pe integrare. Atunci, dacă sunteți de acord, le dăm termen 19 septembrie. Mulțumesc.

Solicitare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale

PUNCTUL 6

Solicitare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale

Domnul Bogdan Olteanu:

Doresc să-și concentreze eforturile împreună cu deputații din Comisia juridică pentru finalizarea dezbaterilor la proiectele de Lege privind discriminarea și Cultele. A fost convenit un program de lucru susținut pentru data de 14 iunie. Pentru 14 iunie după-masă, pentru că dimineață sunt Camerele reunite. Oricum, vă propun să-i informăm că dimineață sunt Camerele reunite. Pe de altă parte, dat fiind că nu sunt voturi majore, putem să le permitem eventual să lucreze și dimineață în comisii.

Domnul Gheorghe Popescu:

Sunt numiri...

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu vreau să vă atrag atenția că sunt conștienți de responsabilitățile Parlamentului ce derivă din programul legislativ prioritar pentru integrarea României în UE, deci sunt convins că vor lucra fără oprire.

Luăm act de această solicitare. Eu nu înțeleg foarte clar că este solicitare, pentru că nu văd ce se cere... Este informare, dar are titlu "solicitare" și încercam să găsesc obiectul solicitării.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Spre deosebire de alții, ei vor să muncească.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă propun să le permitem. Dacă sunteți de acord, le permitem. Vă mulțumim.

Solicitare din partea Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport

PUNCTUL 7

Solicitare din partea Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport

Domnul Bogdan Olteanu:

Solicită prelungirea termenului de depunere a raportului cu 30 de zile la Legea fondului național pentru tineri. Suntem Cameră decizională, înțeleg. Dacă sunteți de acord? Mulțumim. Se aprobă. Înțeleg că vor un termen care expiră în vacanță, deci vor lucra în vacanță. Putem să notăm.

Sinteza declarațiilor politice prezentate de deputați în ședința din 23 mai 2006

PUNCTUL 8

Sinteza declarațiilor politice prezentate de deputați în ședința din 23 mai 2006

Sinteza declarațiilor politice prezentate de deputați în ședința din 30 mai 2006

PUNCTUL 9

Sinteza declarațiilor politice prezentate de deputați în ședința din 23 mai 2006

Domnul Bogdan Olteanu:

Observații, comentarii? Nu sunt. Luăm act.

Lista dotărilor independente și a altor cheltuieli asimilate investițiilor pe anul 2006

PUNCTUL 10

Lista dotărilor independente și a altor cheltuieli asimilate investițiilor pe anul 2006

Lista dotărilor independente pentru activitatea Centrului Internațional de Conferințe pe anul 2006

PUNCTUL 11

Lista dotărilor independente pentru activitatea Centrului Internațional de Conferințe pe anul 2006

Domnul Bogdan Olteanu:

Doamna secretar general.

Doamna Georgeta Ionescu :

Conform uzanțelor, în baza propunerilor venite de la direcțiile de specialitate, s-a alcătuit această listă care, în urma aprobării de către Biroul permanent, devine operațională. Justificarea se găsește în anexă. Facem însă precizarea că, față de suma alocată în buget, respectiv 2,3 mil., lista cuprinzând nevoile reale ale direcțiilor este mult mai amplă, motiv pentru care vom mai veni cu o listă suplimentară, în ideea în care se suplimentează și bugetul.

Domnul Bogdan Olteanu:

S-a semnat de către chestori? Nu. Rugămintea este să trimitem și pct.10 și pct.11 la chestori și să reluăm discuția luni, cu punctul dumnealor de vedere. De acord? Mulțumesc.

Domnul Kelemen Hunor:

Și mai avem pe lista suplimentară încă o notă cu etapa a doua, tot pentru dotări.

Domnul Bogdan Olteanu:

Dacă este aceeași situație, merge la chestori și discutăm miercuri.

Declarația și recomandările celei de-a 20-a reuniuni a Comitetului parlamentar mixt Uniunea Europeană - România

PUNCTUL 12

Declarația și recomandările celei de-a 20-a reuniuni a Comitetului parlamentar mixt Uniunea Europeană - România

Domnul Bogdan Olteanu:

Luăm act.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe

PUNCTUL 13

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Vizita la Damasc a unei delegații a Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Arabă Siriană din Parlamentul României, condusă de domnul deputat Voinea Florea, președintele Grupului (16-23 iunie 2006)

1. Vizita la Damasc a unei delegații a Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Arabă Siriană din Parlamentul României, condusă de domnul deputat Voinea Florea, președintele Grupului (16-23 iunie 2006)

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule Chebeleu, eu vă propun să faceți o discuție cu grupul, poate facem și noi o delegație onorabilă, formată din unu, doi-trei! Chiar șase?

Am vorbit că avem prioritate pe Uniunea Europeană.

Domnul Valeriu Tabără:

Este vorba de un număr redus, în comparație cu numărul grupului. Practic, rămân cinci, pentru că eu am o altă solicitate și nu mă pot duce.

Domnul Bogdan Olteanu:

Supun memorandumul aprobării dumneavoastră.

Cine este pentru aprobarea acestui memorandum?

Cu două voturi pentru, memorandumul a fost respins. (Au votat pentru domnii Miron Ignat și Kelemen Hunor).

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Participarea la lucrările Adunării generale anuale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, 21-25 iunie 2006, Veneția, Italia

2. Participarea la lucrările Adunării generale anuale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, 21-25 iunie 2006, Veneția, Italia

Domnul Bogdan Olteanu:

Participarea la lucrările Adunării generale anuale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, 21-15 iunie 2006, Veneția, Italia. Parcă am mai aprobat-o o dată!

Luăm act de propunerea făcut de conducerea grupului din care face parte unul dintre parlamentari că îl retrage....

Vă rog să spuneți la microfon propunerile!

Domnul Victor Viorel Ponta:

Eu am spus și data trecută, de aceea am și votat împotriva memorandumului, să meargă un singur reprezentant.

Domnul Bogdan Olteanu:

Supun la vot propunerea să meargă un singur reprezentant.

Domnul Ignat.

Domnul Miron Ignat:

Domnule președinte, acum este prea târziu! Atunci, s-a hotărât de principiu, s-a angajat mijloc de transport, s-a renunțat la bilete, acum nu mai pot fi luate bilete de deplasare, s-a hotărât deplasarea cu mijlocul de transport! Mai ales că, organizatorii suportă toate celelalte cheltuieli.

Domnul Bogdan Olteanu:

Bun, s-a aprobat în principiu, o aprobăm.

Observații, obiecții? Nu sunt.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Participarea la reuniunile comisiilor pentru cultură, știință, educație și pentru probleme economice și dezvoltare și la a treia parte a Sesiunii ordinare 2006 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Paris, 22-23 iunie a.c., Strasbourg, 26-30 iunie a.c.)

3. Participarea la reuniunile comisiilor pentru cultură, știință, educație și pentru probleme economice și dezvoltare și la a treia parte a Sesiunii ordinare 2006 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Paris, 22-23 iunie a.c., Strasbourg, 26-30 iunie a.c.)

Domnul Bogdan Olteanu:

Participarea la reuniunile comisiilor pentru cultură, știință, educație și pentru probleme economice și dezvoltare și la a treia parte a Sesiunii ordinare 2006 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Observații, comentarii?

Domnul Kelemen Hunor:

Ar fi o problemă, eu am înțeles că domnul Fenechiu și domnul Glăvan sunt specialiști în cultură și în educație, știință și nu numai pe dezvoltare, dar doamna Nadia Ionescu de ce se duce?

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule Chebeleu!

Domnul Traian Chebeleu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Vreau să spun că, așa cum rezultă din acest memorandum, în continuarea acestor reuniuni este sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și la sesiunea ordinară, de regulă, secretarul delegației participă.

Domnul Bogdan Olteanu:

Atunci, să meargă la sesiune, de ce merge și la reuniune?

Înțeleg că s-a ridicat problema să nu meargă consilierul.

Supun aprobării dumneavoastră, mai întâi această chestiune.

Cine este pentru deplasarea consilierului? Vă rog să votați!

Doamna Daniela Popa:

Dacă-mi permiteți, domnule președinte, sunt delegații permanente ale Parlamentului României care, în componența delegației, cuprind și un secretar administrativ. Am făcut parte vreo șapte ani, de exemplu, din AIPLF-Adunarea Francofonă, secretarul, de asemenea, la francofone face parte din delegație. Așa și la Consiliul Europei, că e Popescu sau Ionescu, indiferent cum se numește acel secretar administrativ, trebuie să însoțească delegația.

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu aștept de la domnul Chebeleu să primim și propunerea aceea de reguli cadru pentru stabilirea oportunității, pentru că am stabilit miercuri, dacă nu mă înșel, că veniți cu o propunere.

Domnul Kelemen Hunor:

Domnule președinte, dacă-mi dați voie, sigur, aici scrie de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și reuniunile Comisiile pentru cultură, știință ș.a.m.d., dar nu știm exact dacă doamna Ionescu se duce doar la sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare - dacă se duce doar acolo este OK - dar din notă nu este clar, dacă se duce din 22 până în 30 sau din 26 până în 30.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule Kelemen, mie îmi spune foarte clar, propunem să se ducă domnul Fenechiu, domnul Glăvan și doamna Ionescu, după următorul program, 21-24 la Paris și 24-1 la Strasbourg, ceea ce mi se pare cât se poate de clar!

Eu înțeleg rațiunea pentru care doamna Nadia Ionescu merge la Strasbourg și înțeleg că este normal să se aprobe deplasarea, nu înțeleg ce să caute la Paris, cu o săptămână înainte!

Vă propun, atunci, conform deciziilor anterioare, ca doamna Ionescu să meargă la Strasbourg, la sesiunea plenară, iar domnii deputați să meargă mai întâi la Paris, dacă sunt invitați la o comisie și, după aceea, să meargă la Strasbourg.

Dacă sunt observații, comentarii?

Vă rog, domnule Tabără!

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte, am participat și eu în toate sesiunile care au fost, eu nu cred că o delegație, chiar de doi parlamentari, să nu fie însoțită, chiar la comisii, dacă vreți, pentru că, sunt alte probleme pe care le rezolvă acest personal auxiliar acolo! Altfel, lăsăm parlamentarii să umble ei, să intre în contact cu celelalte delegații, care nu sunt, uneori, de nivelul lor. Este o chestiune pe care eu cred că trebuie să o judecăm din acest punct de vedere al așezării delegației noastre la nivelul celorlalte delegații care sunt prezente acolo.

E economie, cred că se poate face din alte părți, e o părere!

Am condus delegații, știu cât de importante sunt, de la Grupul Uniunii Interparlamentare, este formidabil câtă muncă este pentru personalul pe care îl ai lângă tine și, practic, nu ai avea timpul necesar să te duci să discuți și cu ceilalți, datorită problemelor pe care trebuie să le faci acolo!

Domnul Bogdan Olteanu:

Bun.

Eu vă propun, mai întâi, participarea celor doi parlamentari la ambele reuniuni.

Dacă există obiecții sau comentarii? Nu există!

În ceea ce privește participarea doamnei Nadia Ionescu la Paris, la ședința comisiilor. Cine este pentru? Două voturi, insuficient. (Au votat pentru doamna Daniela Popa și domnul Valer Dorneanu).

Participarea la Strasbourg, la ședința de plen, cine este pentru?

Vă mulțumesc, s-a aprobat, doamna Nadia Ionescu o să meargă numai la Strasbourg!

Apreciem faptul că am discutat atât acest subiect!

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Participarea la seminarul AP NATO Rusia - NATO: Cooperare și securitate în Caucazul de Sud (Soci, Federația Rusă, 22-24 iunie 2006)

4. Participarea la seminarul AP NATO "Rusia - NATO: Cooperare și securitate în Caucazul de Sud" (Soci, Federația Rusă, 22-24 iunie 2006)

Domnul Bogdan Olteanu:

Participarea la seminarul Adunării Parlamentare NATO "Rusia - NATO: Cooperare și securitate în Caucazul de Sud", Soci, Federația Rusă, 22-24 iunie 2006.

Observații, comentarii? Nu sunt. Mulțumesc.

Cu un vot împotrivă s-a aprobat. Am notat votul împotrivă al domnului Ponta.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Participarea la cea de-a XV-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Bruxelles, 3-7 iulie 2006)

5. Participarea la cea de-a XV-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Bruxelles, 3-7 iulie 2006)

Se aprobă.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Participarea Delegației parlamentare permanente a secțiunii române la cea de a XXXII-a sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), Rabat, 29-06-3.07.2006

6. Participarea Delegației parlamentare permanente a secțiunii române la cea de a XXXII-a sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), Rabat, 29-06-3.07.2006

Domnul Bogdan Olteanu:

Participarea Delegației parlamentare permanente a secțiunii române la cea de a XXXII-a sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei Rabat.

A cerut cuvântul domnul Ponta.

Domnul Victor Viorel Ponta:

Este frumos la Rabat! Eu propun să meargă un parlamentar din banii Parlamentului, că merg doi parlamentari și un secretar.

Domnul Bogdan Olteanu:

E în 29 iunie, domnule Chebeleu, regândiți, poate că veniți cu o propunere mai redusă! Avem timp să mai discutăm și miercuri.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Plata pentru anularea cazării la Hotelul Orlyonok din Moscova

7. Plata pentru anularea cazării la Hotelul Orlyonok din Moscova

Domnul Bogdan Olteanu:

Plata pentru anularea cazării la Hotelul Orlyonok din Moscova.

Observații, comentarii?

Domnul Ioan Oltean:

Nu înțeleg de ce, eu am anunțat din timp, înainte de a se cumpăra biletele.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog să verificați care este contractul sau care sunt clauzele contractuale cu DANCO și dacă s-a anunțat din timp, nu s-a anunțat!

Doamna Georgeta Ionescu :

Noi nu avem, în momentul de față, un contract cu DANCO!

Domnul Bogdan Olteanu:

Dar orice fel de ofertă pe care o vor face, trebuie să fie o steluță mică și un text scris cu litere mici de tot, care sunt clauzele contractuale. Pentru că zice, în conformitate cu condițiile în care s-a făcut rezervarea.

Vedeți care sunt condițiile în care s-a făcut rezervarea, în mod normal, trebuie să vină cu fiecare ofertă undeva, anexate pe dos!

Domnul Oltean ne-a spus de la început că nu merge.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Ca om care am mai lucrat cu chestiile astea, când este vorba de hotel tranzit, cum se numesc ele, rar există clauză de 48 de ore, rar. De obicei, clauza de anulare este valabilă cu 12 ore înainte, iar la hotelurile foarte pretențioase este de 24 de ore. La 48 de ore, deja sunt hoteluri mari! Iar la clauza de rezervare și anulare este zero lei, zero bani! Eu cum pot să îmi anulez, când e vorba de privat, zero lei și zero bani!

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog să cereți acele condiții și să vedeți că vi le-au și comunicat înainte. Dacă nu le-au comunicat, multă sănătate, să ne dea în judecată!

Domnul Chebeleu.

Domnul Traian Chebeleu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

La memorandumul acesta, este a treia sau a patra foaie, comunicare de la DANCO, din 17 aprilie, prin care ne comunică în ce condiții s-a făcut rezervarea și spun, dacă până în 22 mai anulăm unul dintre aceste bilete, penalizarea este o noapte de cazare, dacă anulăm după 22 mai, penalizarea este completă. Astea sunt condițiile care au fost comunicate de DANCO. Deci noi ne încadrăm în comunicare până în 22 mai, deci ar trebui să plătim penalizare o noapte de cazare.

Domnul Bogdan Olteanu:

Când faceți selecția de oferte, genul acesta de chestiuni, că anularea se penalizează cu o noapte de cazare, nu se iau în considerare? Că am constatat, din experiența de doar două luni, de când sunt aici, că se fac foarte des genul acesta de anulări, din motive absolut obiective, de natură politică ș.a.m.d., nu mai vorbesc de problemele medicale, atunci când apar! Mi se pare că asta este o chestiune fundamental de luat în considerare, mai ales că, așa cum spune și domnul vicepreședinte Mitrea, condițiile de la hotel vă asigur că nu sunt astea, astea sunt, probabil, condițiile firmei!

Acum, ați primit-o, nu aveți ce să faceți, dar, vă rog, să transmiteți o notificare tuturor firmelor care trimit oferte de acum înainte, că asta este o condiție, posibilitatea de a anula un tichet, fără plata de despăgubiri.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Informare privind participarea la reuniunile Biroului și comisiei Permanente ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Moscova, 29 iunie 2006

8. Informare privind participarea la reuniunile Biroului și comisiei Permanente ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Moscova, 29 iunie 2006

Domnul Bogdan Olteanu:

Informare privind participarea la reuniunile Biroului și comisiei Permanente ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Vă rog, domnule deputat Ponta.

Domnul Victor Viorel Ponta:

Eu doream doar să-i felicit și pe domnul Preda și pe doamna Nadia Ionescu, care au reușit, deja, să meargă pe 29 iunie, având în vedere că astăzi suntem în 12 iunie! Eu cred că dânșii pot să facă chiar și chestia asta, să meargă, în timp, pe 29 iunie la Moscova și, este o chestiune care trebuie trecută în analele Parlamentului!

Domnul Gelil Eserghep:

Dar asta ne arată cum se fac aceste rapoarte, le-au făcut din timp, să-l păstrăm până pe 29 și îl băgăm pe 29!

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule Chebeleu, vă rog să corectați!

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Informare privind vizita oficială în România a delegației parlamentare chineze conduse de domnul Wu Bangguo, președinte al Comitetului Permanent al Adunării Naționale Populare a R.P.Chineze, 17-20 mai 2006

9. Informare privind vizita oficială în România a delegației parlamentare chineze conduse de domnul Wu Bangguo, președinte al Comitetului Permanent al Adunării Naționale Populare a R.P.Chineze, 17-20 mai 2006

S-a luat act.

Proiect de răspuns la sesizarea doamnei deputat Anca Petrescu adresată Biroului permanent

PUNCTUL 14

Proiect de răspuns la sesizarea doamnei deputat Anca Petrescu adresată Biroului permanent

Domnul Bogdan Olteanu:

Proiect de răspuns la sesizarea doamnei deputat Anca Petrescu adresată Biroului permanent.

Dacă nu există observații sau comentarii, rămâne așa.

Vă mulțumesc.

Notă privind Lista de dotări independente și alte cheltuieli asimilate 
investițiilor pe anul 2006

Lista suplimentară

Notă privind Lista de dotări independente și alte cheltuieli asimilate investițiilor pe anul 2006

Domnul Bogdan Olteanu:

Lista dotărilor independente s-a trimis la chestori, da? Bun.

Punctul de vedere al Autorității Naționale pentru Reglementarea și 
Monitorizarea Achizițiilor Publice cu privire la procedură aplicată în 
vederea asigurării serviciilor de cazare și transport în străinătate pentru 
2006

Punctul de vedere al Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice cu privire la procedură aplicată în vederea asigurării serviciilor de cazare și transport în străinătate pentru 2006

Domnul Bogdan Olteanu:

Punctul de vedere al Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice cu privire la procedură.

Doamna secretar general.

Doamna Georgeta Ionescu :

Punctul de vedere al Autorității reiterat, întrucât noi am mai avut o solicitare în acest sens, este că singura modalitate legală pentru a achiziționa aceste servicii rămâne doar licitația.

Ceea ce mai putem noi să operăm din acest moment este reluarea licitației, conform și datelor prezentate în ședința anterioară de Birou permanent.

Domnul Bogdan Olteanu:

Dar eu, din ceea ce citesc aici, văd că decizia de anulare a licitației nu se regăsește în prevederile art.68 din Ordonanță.

Doamna Georgeta Ionescu :

Dacă s-ar dori anularea licitației; în acest sens.

Domnul Bogdan Olteanu:

Și nu se anulează?

Doamna Georgeta Ionescu :

Nu. Se repetă.

Domnul Bogdan Olteanu:

Se repetă. Dacă există o bază legală...

Domnul Ponta.

Domnul Victor Viorel Ponta:

Rugămintea mea pentru cei care întocmesc caietul de sarcini, pentru că eu am încercat să aflu de ce se prezintă numai DANCO, poate este o informație greșită și de aceea vă rog să o verificați, am înțeles că este o prevedere acolo că au voie să se prezinte numai cei care au avut un contract anterior în valoare de 500.000, parcă, și de aceea ei sunt singurii. Vă rog să verificați. Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog să verificați și să ne informați. Vă rog.

Domnul Mihai George Haritinian:

La această procedură au participat doi ofertanți; nu numai DANCO, ci și TUDOR, care nu este un nume pe piață și a îndeplinit cerința de experiență similară, care nu este la valoarea maximă a contractului estimată, conform legii; este la jumătatea acelei valori. Deci, dacă TUDOR a îndeplinit acea cerință, presupun că ceilalți cumpărători ai documentației terminau cu brio...

Domnul Victor Viorel Ponta:

Dar există sau nu?

Domnul Mihai Unghianu :

Nu există în mod direct.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Să vă traduc propunerea domnului secretar, îmi pare rău să funcționez ca traducător, propunerea este să dispară această condiție, nu să ne spuneți cum a fost îndeplinită de TUDOR sau de altcineva. Mai tânărul meu coleg e foarte clar: propunerea lui a fost să dispară această condiție. Și noi am fost de acord. Deci, să dispară.

Doamna Daniela Popa:

Dar mai este o chestiune. Această situație s-a mai discutat înainte de sărbătorile de iarnă și Biroul permanent a fost înștiințat legal că această chestiune a fost reziliată din caietul de sarcini. Consultați stenogramele și o să vedeți că așa am fost informați.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul Unghianu.

Domnul Mihai Unghianu :

Îmi pare foarte rău, este o prevedere expresă în Ordonanța nr.60 - forma standard a caietului pentru licitații - trebuie să spună valoarea. Noi am spus să nu punem cea mai mare valoare. În cel mai rău caz, dați-ne o dispoziție să punem 10%, pentru că trebuie să punem ceva.

Domnul Dan-Radu Rușanu:

Eu știu că există o precizare a Finanțelor care spune pentru agențiile de turism că se ia în calcul la cifra de afaceri numai valoarea comisionului, nu a întregii cifre de afaceri. Așa ați luat în calcul pentru DANCO? Nu. Eu știu că există această precizare, numai valoarea comisionului se ia în rulaj în cifra de afaceri, nu totalul. Atunci, mai analizați o dată.

Domnul Mihai Unghianu :

Pentru societățile de turism nu poate fi mai mare de 8%. Punem 8% din valoarea totală.

Domnul Dan-Radu Rușanu:

Nu, nu, altceva vreau să spun. Ați pus acolo ca o condiție să aibă o anumită cifră de afaceri, iar cifra aceea de afaceri, repet, nu se ia la totalul valorilor biletelor vândute, ci numai al comisionului respectiv.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul Ponta.

Domnul Victor Viorel Ponta:

Eu încă o dată cred, totuși, că DANCO este un ONG, că pierde bani cu noi tot timpul și noi tot nu vrem să-i lăsăm să piardă bani... Eu am spus că există o condiție și voiam să vă întreb doar dacă există o condiție ca anterior să fi avut un contract de 500.000 de euro. Nu vorbeam de acum. Nu mai există condiția aceasta? Poate vă coordonați...

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog să mai aduceți o dată caietul de sarcini membrilor Biroului permanent. Să-l comunicați din nou și mai discutăm o dată miercuri. Oricum, înțeleg că este vorba de organizarea unei noi licitații, așa că avem tot timpul să ne gândim.

Doamna Georgeta Ionescu :

Îmi cer scuze. Este vorba de repetarea aceleiași licitații. Nu putem să organizăm o nouă licitație.

Participarea la seminarul Adunării Parlamentare NATO privind securitatea în zona Mediteranei și a Orientului Mijlociu (Neapole, 2-7 iulie 2006)

Participarea la seminarul AP NATO privind 
securitatea în zona Mediteranei și a Orientului Mijlociu (Neapole, 2-3 iulie 
2006) Domnul Bogdan Olteanu:

S-a aprobat de principiu, dacă nu greșesc. Domnule Chebeleu, ce s-a aprobat în principiu?

Domnul Traian Chebeleu:

Aprobarea inițială de principiu era exact în aceeași componență, cu domnii parlamentari și Irina Bojin ca secretar al delegației. Rațiunea pentru care am venit cu el cu titlu de urgență este că, dacă nu confirmăm rezervarea de avion, iar intrăm în penalizări.

Domnul Bogdan Olteanu:

Dacă este aprobat în principiu, atunci înțeleg că de data aceasta este vorba doar de sumă.

Memorandum intern: Participarea la cea de-a IV-a Adunare Generală a 
Asociației Internaționale a parlamentarilor pentru tehnologia informațiilor 
Rabat, Maroc, 22-24 iunie 2006

Referitorla cea de-a IV-a Adunare Generală a Asociației Internaționale a parlamentarilor pentru tehnologia informațiilor, înțeleg că este o revenire la solicitarea de a participa la Rabat la a IV-a Adunare Generală a Asociației Internaționale a parlamentarilor pentru IT, solicitare făcută de doamna deputat Monica Mihaela Știrbu.

S-a mai votat o dată. Dânsa revine și ne informează că la Senat s-au trimis și că noi, care avem și comisie, nu trimitem.

Eu supun aprobării dumneavoastră din nou acest memorandum. Cine este pentru? 3 voturi pentru. S-a respins.

Memorandum intern: Deplasarea în Germania a domnului deputat Valeriu 
Tabără, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, 
industrie alimentară și servicii specifice a Camera Deputaților (19-25 iunie 
2006)

Deplasarea în Germania a domnului deputat Valeriu Tabără, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camera Deputaților (19-25 iunie 2006)

Domnul Bogdan Olteanu:

Observații, comentarii? Nu sunt. Mulțumesc.

Cererea domnului deputat Gheorghe Albu prin care acesta solicită o zi 
liberă, fără indemnizație, din motive personale

Domnul Gheorghe Albu ne solicită o zi liberă, fără indemnizație, din motive personale. Dacă nu mă înșel, domnul Albu era de serviciu...

Domnul Gheorghe Popescu:

Domnul Rușanu...

Domnul Bogdan Olteanu:

Nu este? OK! Altfel, trebuia să rugăm un alt secretar să-i țină locul. S-a aprobat.

Memorandum intern: Propunere privind sancționarea nerespectării 
Regulamentului Camerei Deputaților

Propunere privind sancționarea nerespectării Regulamentului Camerei Deputaților

Domnul Bogdan Olteanu:

Stimați colegi, v-am pus la dispoziție câteva CD-uri pe care le-am primit, într-o discuție extrem de plăcută pe care am avut-o cu câteva posturi de televiziune, care mi-au pus filmulețe, este vorba de votul la mai multe mâini. Propunerea mea este să sesizăm Comisia juridică, care este competentă. Cunoașteți altă procedură regulamentară decât să sesizăm Comisia juridică, care să propună sancțiuni și să le votăm în plen? Eu alta nu cunosc. Sunt mai multe filmulețe, mai mulți colegi de-ai noștri.

Domnul Marton.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule președinte, eu cred, totuși, că ar trebui să începem să fim o țară democratică, deci nu un bantustan sau o dictatură semiparlamentară sub o autoritate oarecare. Nicăieri în lume, nicăieri în lume presa nu are acces în sala de ședințe, în acel spectru unde stau deputații sau senatorii. Nicăieri în lume! Sus, la balcon. Deci, toată chestiunea trebuie să înceapă de aici.

Domnul Bogdan Olteanu:

De acolo au filmat, să știți.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Eu nu vorbesc despre aceste filmări. Eu stau într-o zonă în care sunt practic incomodat de prezența acestor persoane. Câteodată nu sunt văzut, nu văd eu, pentru că stau în fața mea; deși avem o prevedere referitoare la intrarea în spate, ei stau tot timpul în față. Deci, trebuie să avem cumva un sistem normal. Trebuie să avem un sistem în care să existe niște locuri unde nu are acces presa.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Eu aș completa, pentru că eu când am condus ultima oară, a trebuit să mă rog de câțiva colegi de la anumite grupuri să scoată secretarele din sală, de la grup... Era chiar după scandalul cu nepoata. (Râsete) Erau patru fete care stăteau de vorbă, simpatice și drăguțe, de altfel; oricum mai frumoase ca noi, parlamentarii. Dar, totuși, nu este în regulă. În aulă ar trebui să intre doar parlamentarii.

Domnul Dan-Radu Rușanu:

În aulă, numai parlamentarii, nu altcineva, indiferent că este presă, că este secretară, că este nepoată, soacră; nu au voie.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog, domnule Bolcaș.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Eu am un proiect care ține și de oportunitate. În primul rând, la această oră, pentru că s-a hotărât să se aloce rândul din spate sau estrada din spate pentru ziariști, nu cred că este oportun să hotărâm acum schimbarea acestei hotărâri. Ar fi ca o măsură de represiune, ceea ce noi nu vrem să facem.

Doi. Problema așezării lor și problema intrării secretarelor este problema oamenilor de ordine. Nu este problema chestorilor. Chestorii se ocupă numai de deputați. Deci, clar, cert și categoric, serviciul acesta de pază și ordine să fie instruit, nu se intră, decât deputații, ziariștii stau la locurile lor și iau măsuri. Aceasta este problema.

Vom regândi, spun eu, la începutul sesiunii viitoare, și aici are dreptate colegul nostru, când nu vor fi aceste ecouri ale unor acțiuni și contra-acțiuni, vom regândi modul de așezare corectă și echitabilă a ziariștilor. Ideea cu balconul este foarte bună, dar nu este oportună acum. (Discuții)

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu vă sugerez să diferențiem între cele două lucruri. Dacă se degajă de aici această idee, eu sunt absolut de acord, o discutăm, o supunem la vot și decidem că în sala de plen nu mai intră decât parlamentarii. Miniștrii stau la banca miniștrilor și merg parlamentarii la ei, nu mai umblă secretarii de stat prin sală, că stau secretarii de stat prin bănci, de nu au nici o treabă, i-am văzut, dacă ne uităm de sus...

Domnul Valer Dorneanu:

Eu mă refeream la persoane străine!

Domnul Bogdan Olteanu:

Stați un pic! Consilierii... Acestea sunt categoriile. Sunt cei care stau în banca Guvernului și care sunt de la ministru până la director de minister, sunt consilierii parlamentari ai diverselor grupuri. Dacă luăm o asemenea decizie, nu este nici o problemă, dar este și cealaltă chestiune, să nu ne ascundem...

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Referitor la respectarea ordinii, mie mi s-a întâmplat de câteva ori să fi solicitat un material de care aveam nevoie și expertul să nu poată să intre la mine să-mi aducă materialul. A trebuit să ies. Dar onor cameramanul putea să vină chiar în gura mea cu camera și nimeni nu l-a oprit. Deci, să ne facem într-adevăr ordine în ogradă. Cei puși acolo să verifice și această mișcare a fiecărei persoane. Dacă vom considera într-adevăr că cei care ne aduc un material trebuie să aștepte afară, noi să ieșim să luăm materialul, în perioada respectivă nu votăm, mă rog, cu tot ceea ce rezultă, e corect.

Acest material într-adevăr să fie văzut de Comisia juridică, pentru că nu avem ce face. Poate mai citim și Regulamentul, cine și ce se poate constata. Și să se aplice prevederile, exact așa cum prevede Regulamentul.

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu de fapt vă propuneam să disociem cele două discuții. Deci, una din discuții este legată de parlamentari și de votul la una sau mai multe cartele și altă discuție este despre cine intră în sală. Există o regulă care este stabilită, că nu se dau declarații în sală. Aceasta ține de președinții de ședință. Și eu, când am condus ședințele, am mai cerut operatorilor să stea acolo unde au locul dumnealor, iar declarațiile se dau, bineînțeles, pe hol, pentru că nu putem să facem în paralel cu desfășurarea lucrărilor Camerei, stăm și dăm interviuri în sală... De aceea avem holul Parlamentului, de unde se poate da orice declarație.

Dar, dincolo de chestiunea aceasta, haideți să fim serioși, sunt parlamentari cei care sunt aici, să știți, nu consilieri.

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte, dacă-mi permiteți!

Domnul Bogdan Olteanu:

Da, vă rog, domnule Tabără!

Domnul Valeriu Tabără:

Ideea dumneavoastră cred că este foarte bună, cu reglementarea celor care pătrund, iar cei care sunt asistenți, care vin cu materiale, să primească un ecuson de identificare, cu care să poată fi ușor lăsați să intre, să aducă materialul și să plece!

Domnul Bogdan Olteanu:

Pot să intre, să nu așeze pe nici un scaun...

Domnul Valeriu Tabără:

Să intre, să lase materialul, să nu așeze pe nici un scaun și să plece!

Și, este foarte bună ideea și cu miniștri, secretari de stat și directori, care să nu plece de la locul lor.

Și este o măsură care poate fi luată și chiar cu un anumit grad de eficiență.

Domnul Bogdan Olteanu:

Atunci, înțeleg că este o propunere pe care pot să o propun spre adoptare? Să stabilim că de la fiecare grup parlamentar se va permite accesul în sala de plen a unui singur reprezentant al personalului grupului, care să poată să facă serviciile de curierat.

Domnul Miron Mitrea:

E mai bine să nu mai intre nimeni!

Să ne mai gândim până luni!

Domnul Bogdan Olteanu:

Vom lua o decizie pe această temă, luni.

Materialul merge, înțeleg, la Comisia juridică, asta este procedura.

Domnule Chebeleu, mai aveți o chestiune! Vă rog.

Domnul Traian Chebeleu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Îmi cer scuze că intervin, se află în vizită la noi domnul Mihail Honkok, raportor al Comisiei pentru probleme sociale a Consiliului Europei, care vine la noi și face un raport pe probleme privind situația copiilor infectați de HIV. Vizita aceasta a fost aprobată în Biroul permanent la 8 mai, urma să se decidă primirea, într-o vizită protocolară, a raportorului, la unul dintre membrii Biroului permanent și am omis, la vremea respectivă, să ridic această problemă. Și, rugămintea mea, cum raportorul este deja în țară, undeva după amiază sau mâine dimineață, în funcție de programul disponibil, aș ruga ca unul dintre membrii Biroului permanent să-l primească pe acest domn raportor.

Discuțiile se poartă la comisie cu domnul Ifrim, cu domnul Glăvan, dar ar fi necesară și această întâlnire.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule Bolcaș, are domnul Ifrim invitat un raportor, îl primiți dumneavoastră din partea Biroului, vă rugăm!

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

De acord.

Domnul Bogdan Olteanu:

Alte chestiuni, diverse?

Nu mai există!

Conferința de presă, cine o ține în această săptămână?

Domnul Albu, lipsește astăzi, deci domnul Eserghep ține conferința de presă și domnul Rușanu îi ține locul domnului Albu.

Vă mulțumesc.

*

Ședința s-a încheiat la ora 14,25.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 21 octombrie 2020, 19:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro