S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de marți, 16 noiembrie 2021

 

 

 

Şedinţa a început la ora 11,59.

 Lucrările au fost conduse de domnul Florin-Claudiu Roman vicepreședinte  al  Camerei Deputaţilor.

 

Au participat: domnul Alexandru Rafila (on-line) și doamna Cristina-Mădălina Prună (până la ora 12,20) -  vicepreședinți, domnul Vasile-Daniel Suciu (până la ora 12,25), domnul Cristian Buican (on-line), domnul Andrei-Răzvan Lupu și domnul Ovidiu-Victor Ganţ (on-line) - secretari, domnul Marius-Constantin Budăi (on-line), domnul George-Cristian Tuță (on-line), domnul Antonio Andruşceac și domnul Seres Denes - chestori, domnul Alfred-Robert Simonis și domnul Ciprian-Constantin Șerban - Grupul parlamentar al PSD, domnul Gabriel Andronache - Grupul parlamentar al PNL, domnul Liviu-Ionuț Moșteanu - Grupul parlamentar al USR, domnul George-Nicolae Simion (până la ora 12,19) - Grupul parlamentar al AUR, domnul Csoma Botond - Grupul parlamentar al UDMR, și domnul George Ionuț Dumitrică - Secretarul general al Camerei Deputaţilor.

 

Invitaţi: domnul Nini Săpunaru (on-line) - Secretar de stat, Departamentul pentru relația cu Parlamentul, doamna Silvia-Claudia Mihalcea - Secretar general-adjunct, domnul Istvan Gaspar - Secretar general-adjunct, domnul Cătălin Mihalache - Secretar general-adjunct, domnul Georgică Tobă - Departamentul Legislativ, domnul Gabriel Stecoza și domnul Ștefan Lagunovschi - Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu - Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Cristian Constantin - Direcţia pentru lucrările şi secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea - Direcția comunicare și relații publice, doamna Andreea Cleras - Direcția generală afaceri externe, doamna Andreea Stăncescu - Director general la Cabinet Secretar general, doamna Anca-Mihaela Spiridon - Direcţia secretariate tehnice, registratură şi arhivă, domnul Constantin-Cătălin Canangiu - Direcţia procedură legislativă, sinteze şi evaluări, și domnul Alexandru Tănase - Centrul de Dezvoltare Tehnologică.

 

*

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Bună ziua, stimați colegi!

Vă propun să începem și vă informez... Nicio problemă, că așteptăm.

Vă întreb, stimați colegi, dacă la ordinea de zi a ședinței sunt observații?

Nu sunt observații.

Prin urmare, supun votului Biroului permanent proiectul ordinii de zi.

Cine este pentru?

Dacă e cineva împotrivă? Nu.

Abțineri? Nu.

Mulțumesc.

Doresc să vă informez că au mai fost depuse două materiale suplimentare acum, unul din partea Grupului parlamentar al USR, prin care colegii din USR propun și solicită extinderea termenului de dezbatere de la 45 de zile calendaristice la 60, ca termen pentru Plx 328/2021. E o propunere legislativă pentru abrogarea articolului 210 din Ordonanța de Urgență a Guvernului 57/2019 privind Codul administrativ; și, conform procedurii, o vom trimite la plen pentru ca plenul să decidă prin vot asupra acestui lucru.

Și mai avem pentru Comitetul liderilor o solicitare tot din partea Grupului parlamentar al USR ca doamna deputat Murariu Oana să ocupe locul de membru în Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților în locul domnului deputat Sas Lorant-Zoltan.

Deci, asta o să-i rog pe colegii din Comitetul liderilor să abordeze această solicitare.

 

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților

·       din zilele de luni, 22 și miercuri, 24 noiembrie 2021

·       din ziua de marți, 23 noiembrie 2021

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Stimați colegi, vă întreb dacă la ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților din zilele de luni, 22, și miercuri, 24, și marți, 23... deci vom avea adoptări și respingeri, sunt propuneri de modificare și de completare?

Forma finală la Comitetul liderilor.

Supun votului Biroului permanent această ordine de zi.

Cine este pentru?

Dacă e cineva împotrivă? Nu.

Abțineri? Nu.

Mulțumesc.

 

PUNCTUL 2

Programul de lucru al Camerei Deputaților

·       Secretari de ședință

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Programul de lucru.

Dacă sunt propuneri de modificare sau completare?

Aici, stimați colegi, dacă-mi permiteți, o să am și eu o rugăminte către Comitetul liderilor: dacă cumva luați decizia sau gândiți pentru Ziua Națională a României să avem acea perioadă de activitate în circumscripții. Fiind ultima săptămână înainte de debutul evenimentelor marcate Zilei Naționale, poate veți îngădui să avem și acele intervenții pe fiecare grup de 3-4 minute, cât decideți fiecare dumneavoastră, pentru a marca Ziua Națională a României.

Nu putem să facem o ședință solemnă, fiind în stare de alertă, exact aceeași situație ca și ieri în cazul Revoltei de la Brașov, dar cred că fiecare grup poate, dacă dumneavoastră decideți, la începutul ședinței, să avem aceste intervenții.

Vă rog, dacă sunt...

 

Domnul Gabriel Andronache:

Da. Am discutat preliminar chestiunea aceasta, urmează să ne mai consultăm și vom găsi o soluție.

Mulțumim pentru sugestie.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Da. Vă mulțumesc și eu, și o să vă rog să țineți cont de aceste observații.

Dacă nu mai sunt alte intervenții, supun Biroului permanent programul de lucru al Camerei pentru perioada 22-27.

Cine este pentru?

Dacă e cineva împotrivă? Nu.

Abțineri?

Urmează ca ai noștri colegi din Comitetul liderilor să decidă asupra formei finale.

Secretarii de ședință: domnul deputat Ovidiu Victor Ganț și domnul deputat Buican.

Vă rog, domnul secretar Lupu.

 

Domnul Andrei-Răzvan Lupu:

Domnule președinte de ședință, am discutat cu domnul secretar Ganț, îl voi înlocui eu săptămâna viitoare.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

În regulă.

 

Domnul Andrei-Răzvan Lupu:

Mulțumesc.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

O să-i rog pe colegii de la Secretariat să opereze modificarea, domnul Lupu în locul domnului Ganț; iar vicepreședintele care conduce lucrările consacrate răspunsurilor la întrebări și prezentării interpelărilor precum și la lucrările consacrate declarațiilor politice doamna deputat Cristina Mădălina Prună, vicepreședinte al Camerei. Vă permite timpul? Rămâne doamna vicepreședinte Prună.

 

PUNCTUL 3

Solicitare din partea Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO de a lucra în paralel cu plenul Camerei Deputaților din data de 16.11.2021

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

3 - Solicitare din partea Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO de a lucra în paralel cu plenul Camerei Deputaților din data de 16.11.2021.

Luăm act de această solicitare.

 

PUNCTUL 4

Informare din partea unor deputați neafiliați privind delegarea reprezentantului acestora în calitate de observator fără drept de vot la lucrările Comitetului liderilor grupurilor parlamentare

·       Solicitare din partea unor deputați neafiliați privind acordarea drepturilor prevăzute la art. 14 alin.(2) din Regulament

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Informare din partea unor deputați neafiliați privind delegarea reprezentantului acestora în calitate de observator fără drept de vot la lucrările Comitetului liderilor grupurilor parlamentare.

Solicitare din partea unor deputați neafiliați privind acordarea drepturilor prevăzute la articolul 14, alineatul (2) din Regulament.

De ce nu scrieți, domnii din Secretariat, mașină, secretară? Ca să știe toată lumea ce vor. Spațiu, și așa mai departe.

E bine să întăriți, ca să știe toți colegii.

Informarea este de competența Comitetului liderilor.

Solicitarea se încadrează în ceea ce noi am aprobat în Biroul permanent, nu pentru cei de acum, ci pentru cei de dinainte, dar de regulă nu e pentru cine se solicită, e pentru cei care vin după cei care solicită.

5 - Scrisoare din partea domnului ...

Vă rog.

 

Domnul Gabriel Andronache:

Domnule președinte, ca să nu se creeze o confuzie.

Aceste efecte, adică mașină, secretară, spațiu, sunt puse la dispoziție pentru deputații neafiliați.

După cum știți, ieri am dat curs unei solicitări din partea a 4 colegi neafiliați, dacă-mi aduc bine aminte.

Astăzi ați luat act și bineînțeles că, potrivit Regulamentului, le vom pune la dispoziție și celorlalți 10 sau 12 colegi care au semnat această solicitare.

Însă, să se precizeze în clar că este vorba despre toți deputații neafiliați care beneficiază de aceleași facilități. Nu separat pe grupul de 4 și grupul de 10.

Mulțumesc.

Deci, ele oricum au fost puse la dispoziție de ieri către Grupul neafiliaților, practic în baza deciziei de ieri ar trebui să li se comunice și celorlalți colegi care au semnat această adresă, că beneficiază de spațiu, autoturism și secretară.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc.

Dacă mai sunt alte intervenții? Nu.

Mergem mai departe, stimați colegi.

 

PUNCTUL 5

Scrisoare din partea domnului Tiberiu Horațiu Gorun, Secretarul general al Guvernului, prin care transmite:

·       Raportul privind creanțele României la 31 decembrie 2020 provenite din activitatea de export, cooperare economică internațională și alte acțiuni externe, derulate înainte de 31 decembrie 1989, elaborat de Ministerul Finanțelor Publice

·       Raportul privind creanțele României la 30 iunie 2021 provenite din activitatea de export, cooperare economică internațională și alte acțiuni externe, derulate înainte de 31 decembrie 1989, elaborat de Ministerul Finanțelor Publice

 

Punctul 5 - Scrisoare din partea domnului Tiberiu Horațiu Gorun, Secretarul general al Guvernului, prin care transmite: Raportul privind creanțele României la 31 decembrie 2020 provenite din activitatea de export, cooperare economică internațională și alte acțiuni externe, derulate înainte de 31 decembrie '89, elaborat de MFP și Raportul privind creanțele României la 30 iunie 2021 provenite din activitatea de export, cooperare economică internațională și alte acțiuni externe, derulate înainte de 31 decembrie '89, elaborat de MFP.

Vă propun să le transmitem către Comisia de buget-finanțe-bănci, spre informare.

 

PUNCTUL 6

Solicitare din partea domnului deputat Andi-Gabriel Grosaru de sancționare a domnului Iulius Marian Firczak

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

6 - Solicitare din partea domnului deputat Andi-Gabriel Grosaru de sancționare a domnului Iulius Marian Firczak.

Sunt invocate fapte care au avut loc în două ședințe ale Grupului Minorităților.

O scrisoare similară a fost depusă de domnul deputat Grosaru și la Comisia juridică.

Scrisoarea domnului deputat Grosaru, din punctul nostru de vedere, e trimisă către Comisia juridică, e o problemă... sunt probabil discuții interne ale colegilor noștri și vor analiza și colegii de la Comisia juridică, nu cred că e în cazul ăsta...

 

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Domnul președinte?

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Vă rog.

 

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Domnul președinte, nu am nimic împotrivă, putem să trimitem la Comisia juridică, însă totuși, asta e o comisie importantă în Parlamentul României.

O comisie care are multe atribuții și are mult de lucru, dacă de fiecare dată când se ceartă 2 parlamentari în privat și se reclamă între ei, noi trimitem la Comisia juridică să analizeze habar nu am ce, pentru că oamenii înțeleg că au avut discuție în bancă și s-au certat.

Vă dați seama că am avea toată ziua la Comisia juridică să judecăm sesizări făcute între noi, nu știu, poate că noi putem să ne uităm și la ce reclamație e făcută și să mai clasăm, să mai respingem, să spunem că luăm act de ea.

Nu știu, Varujan dacă poate să spună ceva.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Așteptăm propuneri din partea colegilor. Foarte deschis la chestiunea asta, mai ales că observăm că se repetă cam aceleași situații.

 

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Adică atunci când sunt conflicte în plenul Camerei, în văzul tuturor, când auzim cu toți sau vedem aceste conflicte, înțeleg, dar, dacă doi colegi de bancă se ceartă între ei, se înjură și după aia fac reclamații, cum Dumnezeu facem noi dreptate?

Eu aș lua act de această solicitare și...

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Faceți și o propunere în sensul ăsta?

 

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Da. Aș lua act de această solicitare și n-aș transmite-o mai departe către Comisia juridică.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Da. Întreb colegii dacă sunt discuții pe această propunere.

Dacă nu, stimați colegi...

Vă rog, doamna Prună.

 

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Da. Vă mulțumesc frumos.

Eu aș vrea totuși să avem o abordare unitară pe genul acesta de chestiuni; adică, dacă decidem acum un mod de lucru, să putem să-l menținem, să nu existe diferențe de abordare.

Parcă în trecut aceasta era practica, dacă îmi aduc bine aminte, să trimitem genul acesta de solicitări la Comisia juridică.

Dacă decidem acum altceva, putem s-o facem.

 

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Eu spuneam că putem să le trimitem pe toate la Comisia juridică, însă s-ar putea să împovărăm Comisia juridică numai cu astfel de sesizări. Și că am putea să trecem printr-un filtru al Biroului permanent aceste solicitări care să nu țină cont de majoritatea politică, ci, atunci când este un conflict între doi oameni acasă, eventual, să n-ajungem să judecăm de la Comisia juridică.

Să încercăm, atunci când sunt conflictele astea sunt publice, sunt în văzul tuturor, să le trimitem la Juridică, atunci când au ce analiza. Or, înțeleg că aici, fiind colegi de bancă, și-au spus niște lucruri unul altuia, la ureche.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc.

Doamna Prună, vă rog.

 

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă mulțumesc frumos.

Haideți să lăsăm discuția la nivelul liderilor de grup și să amânăm o decizie pe subiectul acesta și, după ce discută liderii de grup între ei, putem să reluăm și noi discuția.

 

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Dacă-mi permiteți, domnule președinte!

Ovidiu Ganț sunt.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Vă rog, domnul Ganț.

 

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

În primul rând, bună ziua!

Vreau să vă spun care e opinia mea în această chestiune.

Eu cred că trebuie să diferențiem între lucruri care se întâmplă în plen și care vizează Parlamentul, în integralitatea sa, și respectiv lucruri și discuții care se produc în interiorul grupurilor parlamentare.

Și, așa cum am mai discutat noi, ce se întâmplă în interiorul grupurilor parlamentare, deciziile grupurilor și discuțiile de acolo nu privesc terți.

În consecință, susțin opinia domnului deputat Simonis.

Eu cred că astfel de plângeri trebuie puse în discuția Comisiei juridice, dar dacă privesc întregul Parlament, nicidecum dacă sunt discuții din interiorul unui grup parlamentar.

Mulțumesc.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Da. Dacă mai sunt alte intervenții?

 

Domnul Antonio Andrușceac:

Da.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Vă rog, domnul Andrușceac.

 

Domnul Antonio Andrușceac:

Nu pot să fiu de acord cu poziția domnului Ganț, pentru că e ca și cum am spune că, dacă cineva își bate copilul sau nevasta pe stradă, poate fi sancționat și, dacă o face în casă, nu.

Este o solicitare care face apel la Regulamentul Camerei Deputaților.

Eu nu cred că Biroul permanent are atribuții de mediere în acest caz.

Înțeleg apropierea în acest moment a grupului minorităților de cei cu care va merge la guvernare, dar consider că este dreptul colegului nostru să meargă mai departe cu cererea pe care a formulat-o, și avem în vedere toate celelalte cazuri în care dumneavoastră v-ați adresat Comisiei juridice.

Deci, nu consider că acum trebuie să începem să schimbăm această abordare, în cazul celor care au făcut sau fac parte din grupul minorităților.

Regulamentul e unul pentru toți.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Domnul Simonis, ultima intervenție, vă rog.

 

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Domnul președinte, aș vrea să le reamintesc colegilor noștri, faptul că eu în numele grupului pe care-l reprezint aici, am fost constant împotriva sancționării colegilor parlamentari, de către colegii parlamentari din Comisia juridică. Și am fost împotriva sancționării domnului Andrușceac de exemplu, acum trei săptămâni în Comisia juridică.

Este un paradox, o chestiune pe care o înțeleg greu, de ce cei care au fost supuși unei astfel de sentințe în cadrul Comisiei juridice, susțin că atunci când e vorba de alții, ajungem în același punct. Deși, atunci când erau ei cei judecați, dacă doriți, contestau legitimitatea și dreptul comisiei de a analiza acele fapte.

Eu cred că indiferent cine-i la Putere, cine-i în Opoziție, trebuie să (...) pe noi și de a ne judeca între noi, pentru că vom ajunge ca toți să fim judecați, să ne judecăm cu toții între noi până la urmă.

Dacă această solicitare merge la Comisia juridică, poimâine voi depune o reclamație împotriva fiecărui membru USR din Parlamentul României, și trebuie toate să meargă la Comisia juridică. Și Comisia juridică să analizeze faptele fiecărui coleg deputat din grupul USR.

Oameni buni, înțeleg când sunt chestiuni grave, când se bat, când se ridică unii pe alții de pe scaun, când se împing, când se jignesc la microfon, putem lua în calcul, că avem un Regulament!   

Dar o discuție în șoaptă, în bancă, între doi colegi ai aceluiași grup, să meargă să fie analizate?! Ce să analizeze Comisia juridică?

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnul Simonis.

 

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Numai o secundă că o să închei. Și fac și o propunere.

Propunerea pe care o fac este aceea de a trimite acea solicitare liderului Grupului parlamentar al minorităților pentru a media această chestiune în cadrul grupului pe care-l coordonează. Pentru că e un conflict între doi membri ai aceluiași grup. Până acum nu am mai avut asta!

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc.

Cu acordul dumneavoastră o să vă fac și eu câteva precizări, pentru că am citit foarte atent textul care ne este adresat.

Deci nu discutăm de un conflict în interiorul Parlamentului. Discutăm despre o ședință de grup a colegilor noștri, care a avut loc pe platformă on-line, iar ulterior ni se reclamă că urmare acestei ședințe, a avut loc o altercație verbală care nu știm că a fost telefonică, a fost on-line, a fost față-n față între cei doi colegi.

Deci incidentul reclamat nu are legătură cu activitatea parlamentară, nici cu plenul, nici cu ceea ce se întâmplă ca program de lucru în Parlamentul României.

Din acest punct de vedere, cred și eu și sunt de acord cu dumneavoastră, că fiind vorba de o, nu știu, o sesizare a unui coleg împotriva altui coleg din cadrul aceluiași grup, să o redirecționăm către Grupul minorităților și poate reușesc colegii noștri să-și regleze intern această problemă care, repet, nu are nicio legătură cu activitatea parlamentară.

Mulțumesc.

Domnul Denes.

 

Domnul Seres Denes:

În aceeași idee, stimați colegi.

Fiecare grup parlamentar presupun eu că are un regulament de funcționare, pentru că altfel nu ar putea funcționa.

În interiorul acestui regulament, n-au decât să-și rezolve fiecare problemele interne ale grupului.

Deci nici într-un caz noi nu putem să facem dreptate în fiecare grup, relațiile fiecărui coleg cu fiecare coleg.

Deci, sunt de acord cu propunerea făcută.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc.

Domnul Simion, vă rog.

 

Domnul George-Nicolae Simion:

Sau dacă nu, dacă nu, îl așteptăm pe domnul Grosaru în Grupul AUR. Nu știu dacă are voie ca reprezentant al minorităților, rezolvăm o problemă.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Da. O să vă rog să faceți aceste demersuri.

Până atunci, stimați colegi, vă supun votului dumneavoastră propunerea ca această sesizare să fie transmisă către Grupul minorităților naționale în vederea medierii unui conflict iscat între cei doi colegi.

Cine este pentru?

Dacă e cineva împotrivă?

Dumneavoastră sunteți împotrivă, domnul Andrușceac?

Vă abțineți.

Deci voturi împotrivă nu sunt.

Domnul Andrușceac - abținere.

Rog colegii de la Secretariatul General, domnul Dumitrică, să redirecționați adresa către colegii noștri de la Grupul minorităților - domnul lider Pambuccian.

Bun, mergem mai departe.

 

PUNCTUL 7

Memorandum intern: Aprobarea bugetului pentru desfășurarea la Palatul Parlamentului a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT)

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

7 - Memorandum intern: Aprobarea bugetului pentru desfășurarea la Palatul Parlamentului a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.

Dacă sunt observații?

Vă rog, domnul Dumitrică.

 

Domnul George Ionuț Dumitrică:

Avem acest eveniment, aprobat de Biroul permanent.

Vorbim de un buget care va fi suplimentat față de bugetul Camerei Deputaților, buget care se referă strict la desfășurarea și pregătirea acestui eveniment.

Banii sunt din bugetul ANCOM și, într-o primă fază, în urma unei rectificări bugetare, ei vor trebui să ajungă la Camera Deputaților, pentru că acele acțiuni se desfășoară pe spațiul Camerei Deputaților și suntem singurii care putem face acest lucru.

În ceea ce privește sala de conferințe pe care cei de la ANCOM au luat-o în discuție, sala permanentă, construcția permanentă în spatele Palatului Parlamentului, în urma analizei colegilor mei de la Departamentul Tehnic și în urma discuțiilor cu cei de la ANCOM, cu Primăria Sectorului 5, din păcate, această sală nu poate avea un caracter permanent. Și atunci vă cerem acordul pentru a transmite celor de la ANCOM să găsească soluții alternative pentru această sală de conferințe.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Am reținut, domnul Dumitrică.

Stimați colegi, supun votului Biroului permanent această solicitare.

Cine este pentru?

Dacă e cineva împotrivă? Nu.

Abțineri? Nu.

Mulțumesc.

 

PUNCTUL 8

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe.

 

1. Memorandum intern privind participarea la EU Clean Air Forum (Madrid, Spania, 18 - 19 noiembrie 2021)

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Avem un memorandum privind participarea la Madrid, la Clean Air Forum, a doamnei Oana Alexandru Cambera, grupul USR. Cambera? Bine am zis, domnul Moșteanu?

Acțiunea are caracter parlamentar.

Cine este pentru?

Dacă e cineva împotrivă? Nu.

Abțineri? Nu.

Mulțumesc.

  

2. Memorandum intern privind deplasarea domnului deputat Valentin-Ilie Făgărășian în Italia și Marea Britanie, pentru a participa la o serie de evenimente dedicate Zilei Naționale a României (22 noiembrie - 3 decembrie 2021)

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Memorandum intern privind deplasarea domnului Făgărășian în Italia și Marea Britanie, pentru a participa la o serie de evenimente dedicate Zilei Naționale a României, deputat de Diaspora.

Dacă sunteți de acord cu această solicitare?

Cine este pentru?

Dacă e cineva împotrivă? Nu.

Abțineri? Nu.

Mulțumesc.

 

3. Memorandum intern privind participarea la lucrările celei de-a 143-a Adunări a Uniunii Interparlamentare (UIP) și la reuniunile asociate (Madrid, Spania, 26 - 30 noiembrie 2021)

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Madrid, 26-30 noiembrie, a 143-a Adunare a Uniunii Interparlamentare și la reuniunile asociate, doamna Dinu, PSD, domnul Florea, PSD, doamna Calista, PNL.

Acțiunea are caracter parlamentar.

Cine este pentru?

Dacă e cineva împotrivă? Nu.

Abțineri? Nu.

Mulțumesc. 

 

4. Memorandum intern privind participarea la cel de-al 21-lea Forum Parlamentar Transatlantic  (Washington, 27 noiembrie - 1 decembrie 2021)

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Și mai avem, la 4, un Memorandum privind participarea la Forumul Parlamentar Transatlantic, Washington; unii sărbătoresc Ziua Națională peste ocean, colegii Ben Oni Ardelean, Nicu Fălcoiu, USR, domnul Nicu Macovei, PSD, Dan Moldovan, PNL, Pavel Popescu, PNL.

Acțiunea are caracter parlamentar.

Cine este pentru?

Dacă e cineva împotrivă? Nu.

Abțineri? Nu.

Mulțumesc. 

 

5. Informare privind participarea la cea de-a 58-a reuniune a Comisiei pentru probleme juridice și politice a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (4 octombrie 2021)

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Și mai avem, stimați colegi, o Informare privind participarea la cea de-a 58-a reuniune a Comisiei pentru probleme juridice și politice a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre.

Declar închisă ședința.

Vă rog, domnul Denes.

 

Domnul Seres Denes:

Stimați colegi, eu ridic o problemă care ar ușura într-un fel întocmirea rapoartelor la nivelul comisiilor.

La repartizare, dacă-s mai multe de două comisii la raport de fond, se îngreunează extraordinar de mult activitatea. Sunt și patru comisii sesizate. În aceste condiții, se tergiversează, nu se întâlnesc comisiile, părerile sunt diferite, până se armonizează trece foarte, foarte mult timp.

Dacă s-ar putea, să nu sesizăm pe fond mai mult de două comisii, și restul să le sesizăm la avize. Că altfel, este extrem de greoi ca să putem face rapoartele.

Asta e constatarea mea și a tuturor colegilor care lucrează la aceste comisii.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Da, domnul Andronache.

Doriți să interveniți?

 

Domnul Gabriel Andronache:

Da. E interesantă propunerea colegului nostru, dar, din păcate, așa sunt definite atribuțiile comisiilor, în prezent, în Regulament.

După o eventuală modificare a obiectului de activitate al fiecărei comisii, vom putea face și chestiunea aceasta.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Da. Mulțumesc.

Și eu găsesc propunerea domnului Denes nu neapărat interesantă, cât normală, pentru că ne ajută să ne facem treaba, să legiferăm în termenele constituționale, și dânsul are dreptate, pentru că dacă o împingem în șapte locuri e foarte greu să respectăm termenele, exact, constituționale, de raport și de mediere și așa mai departe.

Poate totuși discutați sub formă de cutumă măcar, așa, la nivel general, și sigur că pot fi excepții, pentru că dacă nu, vă repet, ne vom trezi... Vedeți și dumneavoastră că votăm... de exemplu, astăzi am avut la vot final Plx-uri din 2014, din 2015, din 2016, ceea ce e cam absurd. Ca să nu mai vorbesc că am avut ordonanță de... lege de aprobare a ordonanței de urgență a Guvernului Cioloș, de exemplu, 2016. Adică unde ne... Nu, dar știți foarte bine că ne lovim de tot felul de situații de genul acesta la fiecare ședință de vot final în care ne întoarcem mult în spate.

Vă rog, domnul Simonis.

 

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Da, e o chestiune asupra căreia trebuie să reflectăm.

Totuși, eu... Poate mă lași pe mine să vorbesc acum.

E o chestiune... Parlamentul ăsta în România funcționează sau e construit în așa fel încât să nu fie foarte eficient din punct de vedere al timpului, să nu fie foarte eficiente dezbaterile și modul în care se adoptă din punct de vedere al timpului, primând, zic eu, calitatea actului pe care îl face fiecare comisie în parte în Parlament.

De aceea avem două Camere, de aceea avem multe comisii, de aceea se poate întoarce între cele două Camere.

Înțeleg nevoia de a prioritiza într-un fel sau de a încerca să adoptăm în regim mai rapid anumite acte normative, de inițiative, însă important e și modul în care ies acestea din comisii. De aia trebuie să găsim echilibrul între ele. Până la urmă, s-a dovedit în Parlament faptul că, atunci când grupurile parlamentare majoritare sau că există o majoritate pe o anumită inițiativă, atunci când se dorește, pot și dacă sunt două, 3, 4, 5 comisii, se poate adopta în regim de urgență. Deci, acolo e cheia.

Mă rog, mai discutăm.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

În regulă.

Eu declar închisă ședința Biroului permanent.

Rămâneți dumneavoastră la Comitetul liderilor și vă mai povestiți.

Mulțumesc.

 

*

 

Ședința s-a încheiat la ora 12,27.