S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de luni, 12 iunie 2006

 

Şedinţa a început la ora 13,05.

Lucrările au fost conduse de domnul Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Au participat: domnii Miron Tudor Mitrea, Valer Dorneanu, Lucian Augustin Bolcaş (ora 13,20), doamna Daniela Popa – vicepreşedinţi; Victor Viorel Ponta, Dan-Radu Ruşanu, Gelil Eserghep – secretari; Ioan Oltean, Kelemen Hunor, Miron Ignat – chestori; Vladimir Alexandru Mănăstireanu  – PSD, Ion Mînzînă –  PRM, Valeriu Tabără – PD, Crin Laurenţiu George Antonescu – PNL, Márton Árpád-Francisc – UDMR, Bogdan Pascu – Partidul Conservator, Varujan Pambuccian – Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale şi doamna Georgeta Ionescu, secretar general al Camerei Deputaţilor.

Invitaţi: doamna Cristina Pocora - secretar de stat la Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul; domnii Mihai Unghianu - secretar general adjunct; domnul Mihai Şaptefraţi - Cancelaria Preşedintelui Camerei Deputaţilor; doamna Cecilia Păduroiu - director general al Departamentului pentru activităţi parlamentare; Georgică Tobă, Gabriel Stecoza - Direcţia Secretariatului tehnic; Gheorghe Popescu - Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen; Constantin Bantaş - Direcţia pentru lucrări în comisii; Traian Chebeleu - Direcţia generală pentru relaţii externe şi protocol; Mihai George Haritinian - Direcţia de Achiziţii; doamna Rodica Avram - Direcţia pentru comunicare, presă şi relaţii publice.

 

*

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Bună ziua! Vă propun să începem, fiind în cvorum.

Dacă există obiecţii sau observaţii referitor la ordinea de zi a şedinţei Biroului permanent şi a Comitetului liderilor, cu toate notele suplimentare pe care le avem aici? Nu sunt.

 

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru şedinţele Camerei Deputaţilor

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Observaţii, comentarii? Vă rog, domnule Mănăstireanu.

 

Domnul Vladimir Alexandru Mănăstireanu:

Mulţumesc, domnule preşedinte. În primul rând, Bună ziua!, stimaţi colegi.

Domnule preşedinte, aş avea o rugăminte din partea Grupului PSD, să aducem mai în faţă, de la poziţia 49, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.28/2006 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, undeva pe poz.10-11, să intre mâine la votul final. Avem nişte chestiuni deosebit de importante pentru producătorii de carne.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Da. A fost de altfel o discuţie de principiu şi săptămâna trecută.

 

Domnul Vladimir Alexandru Mănăstireanu:

Atunci a fost ordonanţă de urgenţă şi s-a făcut o anumită confuzie.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Dacă există obiecţii sau observaţii? Nu sunt. Atunci, îl punem în faţă, undeva după ratificări.

 

Domnul Vladimir Alexandru Mănăstireanu:

După ratificări; vine undeva la poz. 11-12.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Poz.12, pentru că la poz.11 este ratificare.

 

 

Domnul Vladimir Alexandru Mănăstireanu:

La 12! Vă mulţumesc frumos.

 

Domnul Valer Dorneanu:

Stimaţi colegi, vă amintiţi că la şedinţa trecută aţi fost de acord să trecem problema cu Statutul aparatului în faţă.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Da. Şi eu îmi amintesc aceasta.

 

Domnul Valer Dorneanu:

Văd că a rămas tot acolo.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Am decis deja că îl trecem în faţă. O să vă rog să-l puneţi după procedurile de urgenţă. Deci, la sfârşit, la procedurile de urgenţă.

Alte observaţii? Domnişoara secretar de stat. Vă rog.

 

Domnişoara Cristina Pocora:

Mulţumesc. Dacă îmi permiteţi, am o solicitare din partea Ministerului Comunicaţiilor. Ei au la poz.22, 45 şi 57 de pe ordinea de zi trei proiecte de lege. Întrucât astăzi nici domnul ministru şi nici cei doi secretari de stat nu sunt, rugămintea ministerului ar fi să intre mâine pe ordinea de zi.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Da, fiind pe poz.22…

 

Domnul Varujan Pambuccian:

Ar fi bine dacă le-am putea şi grupa, tot din acest motiv. Nu numai aici, este bine în general să grupăm legile în funcţie de ministere, dacă putem. Am văzut miniştri alergând între Senat şi Cameră destul de dizgraţios…

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Să le punem la 22, pentru că nu intră luni în dezbatere.

Alte observaţii la ordinea de zi? Nu sunt. O supun aprobării Biroului permanent. Mulţumesc. Comitetul liderilor? Mulţumesc.

 

PUNCTUL 2

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă reamintesc că miercuri dimineaţă avem şedinţă comună de plen. Marţi dimineaţă, ceea ce nu se regăseşte aici, la ora 9,00, avem şedinţa Birourilor permanente reunite, aici, pentru pregătirea şedinţei Camerelor reunite de miercuri, care oricum va fi o şedinţă scurtă.

Dacă există observaţii sau comentarii la programul de lucru? Nu sunt.

Aveam pe nota suplimentară câteva proiecte. Dacă există obiecţii sau observaţii? Dacă nu sunt, le încadrăm unde le este locul.

 

PUNCTUL 3

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Obiecţii, observaţii? Nu sunt. Avem şi nota suplimentară. Am luat act. Mulţumesc.

 

PUNCTUL 4

Scrisoare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Este vorba de Legea minorităţilor, Statutul minorităţilor, faptul că se lucrează în trei comisii şi că nu fac faţă dezbaterilor şi Comisia pentru drepturile omului propune ca acest proiect de lege să fie dezbătut pe fond numai de Comisia pentru drepturile omului, celelalte să fie sesizate pentru aviz.

Comentarii, observaţii? Domnul Marton.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:

În mod evident nu se doreşte aprobarea acestei legi. Este clar că PRM-ul are o astfel de opţiune; nu este un mare secret, face parte din sistemul lui de gândire. În cazul celorlalte partide este mai interesant, dar este aceeaşi problemă: nu se doreşte.

Ca atare, s-a votat acest sistem în care aproape jumătate din Cameră dezbate un proiect de lege, unde mai tot timpul, din varii motive, nu se poate avansa.

Există evident această variantă propusă de Comisia pentru drepturile omului. Ar trebui, într-adevăr, să găsim o posibilitate regulamentară. De interzis nu interzice Regulamentul, dar nici nu prevede o astfel de procedură.

Există însă alta, pe care am mai propus-o şi o s-o mai propun, pentru că începe să se cristalizeze un record de non-combat în comisie în dezbaterea acestui proiect de lege: să-l punem pe ordinea de zi fără raport. Dacă aceasta se doreşte…, pentru că iarăşi va fi soluţia celor două partide care se ocupă cu această problemă, blocarea întregii activităţi a celor două Camere, este alegerea celor două partide. Probabil va trebui să avem o astfel de solicitare, pentru că ceea ce se întâmplă este, din punctul nostru de vedere, inacceptabil.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă propun să ne mai gândim până miercuri. Poate că marţi la cele trei comisii se va întâmpla o minune. Avem chiar şi încurajări din partea Grupului PRM… Vă rog, domnule Eserghep.

 

Domnul Gelil Eserghep:

Îi mulţumim domnului Arpad că şi-a dat seama că există şi un grup parlamentar care este consecvent, în afară de cel al lor, bineînţeles. Dar nu avem nici un fel de interes să tărăgănăm acest lucru, ci noi vrem doar să iasă foarte bine, această lege să reprezinte exact ceea ce ne cere Uniunea Europeană în mod real, nu în mod distorsionat, cum se prezintă de anumiţi parlamentari. Şi aceasta este singura noastră problemă. Sunt convins - mai ales că s-a pronunţat despre două grupuri… Cu privire la PSD, faptul că sunt de aceeaşi părere cu noi ne bucură. Înseamnă că sunt mai multe forţe care şi-au dat seama de ceea ce este bun pentru minorităţi, într-adevăr. Eu fac parte şi dintr-o minoritate - şi am mai zis şi într-o şedinţă precedentă că legea în forma actuală nu este exact ceea ce ar vrea minorităţile. Aşa că este bine să ne mai gândim şi sunt convins că mâine, marţi, o să avanseze lucrările foarte mult, mai ales că se apropie vacanţa.

 

 

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulţumesc. Dacă nu mai există alte comentarii, am luat act de această notă. Înţeleg că mai discutăm miercuri.

 

PUNCTUL 5

Solicitare din partea Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Este vorba de Legea privind paza obiectivelor. Au avut termen pe 7 iunie şi solicită să depună raportul în sesiunea următoare.

Doamna secretar general.

 

Doamna Georgeta Ionescu:

Proiectul pe care comisia îl invocă, faptul că îl aşteaptă să vină de la Senat, a venit între timp, se află pe nota cu iniţiativele de astăzi şi termenul său este 19 septembrie.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Atunci le dăm amândurora 19 septembrie. Înţeleg că nu este pe integrare. Deci, Guvernul nu consideră că este pe integrare. Atunci, dacă sunteţi de acord, le dăm termen 19 septembrie. Mulţumesc.

 

PUNCTUL 6

Solicitare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Doresc să-şi concentreze eforturile împreună cu deputaţii din Comisia juridică pentru finalizarea dezbaterilor la proiectele de Lege privind discriminarea şi Cultele. A fost convenit un program de lucru susţinut pentru data de 14 iunie. Pentru 14 iunie după-masă, pentru că dimineaţă sunt Camerele reunite. Oricum, vă propun să-i informăm că dimineaţă sunt Camerele reunite. Pe de altă parte, dat fiind că nu sunt voturi majore, putem să le permitem eventual să lucreze şi dimineaţă în comisii.

 

Domnul Gheorghe Popescu:

Sunt numiri…

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu vreau să vă atrag atenţia că sunt conştienţi de responsabilităţile Parlamentului ce derivă din programul legislativ prioritar pentru integrarea României în UE, deci sunt convins că vor lucra fără oprire.

Luăm act de această solicitare. Eu nu înţeleg foarte clar că este solicitare, pentru că nu văd ce se cere… Este informare, dar are titlu “solicitare” şi încercam să găsesc obiectul solicitării.

 

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Spre deosebire de alţii, ei vor să muncească.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă propun să le permitem. Dacă sunteţi de acord, le permitem. Vă mulţumim.

 

PUNCTUL 7

Solicitare din partea Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Solicită prelungirea termenului de depunere a raportului cu 30 de zile la Legea fondului naţional pentru tineri. Suntem Cameră decizională, înţeleg. Dacă sunteţi de acord? Mulţumim. Se aprobă. Înţeleg că vor un termen care expiră în vacanţă, deci vor lucra în vacanţă. Putem să notăm.

 

PUNCTUL 8

Sinteza declaraţiilor politice prezentate de deputaţi în şedinţa din 23 mai 2006

 

PUNCTUL 9

Sinteza declaraţiilor politice prezentate de deputaţi în şedinţa din 23 mai 2006

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Observaţii, comentarii? Nu sunt. Luăm act.

 

PUNCTUL 10

Lista dotărilor independente şi a altor cheltuieli asimilate investiţiilor pe anul 2006

 

PUNCTUL 11

Lista dotărilor independente pentru activitatea Centrului Internaţional de Conferinţe pe anul 2006

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Doamna secretar general.

 

Doamna Georgeta Ionescu:

Conform uzanţelor, în baza propunerilor venite de la direcţiile de specialitate, s-a alcătuit această listă care, în urma aprobării de către Biroul permanent, devine operaţională. Justificarea se găseşte în anexă. Facem însă precizarea că, faţă de suma alocată în buget, respectiv 2,3 mil., lista cuprinzând nevoile reale ale direcţiilor este mult mai amplă, motiv pentru care vom mai veni cu o listă suplimentară, în ideea în care se suplimentează şi bugetul.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

S-a semnat de către chestori? Nu. Rugămintea este să trimitem şi pct.10 şi pct.11 la chestori şi să reluăm discuţia luni, cu punctul dumnealor de vedere. De acord? Mulţumesc.

 

Domnul Kelemen Hunor:

Şi mai avem pe lista suplimentară încă o notă cu etapa a doua, tot pentru dotări.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Dacă este aceeaşi situaţie, merge la chestori şi discutăm miercuri.

 

PUNCTUL 12

Declaraţia şi recomandările celei de-a 20-a reuniuni a Comitetului parlamentar mixt Uniunea Europeană - România

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Luăm act.

 

PUNCTUL 13

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe

 

1. Vizita la Damasc a  unei delegaţii a Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Arabă Siriană din Parlamentul României, condusă de domnul deputat Voinea Florea, preşedintele Grupului (16-23 iunie 2006)

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule Chebeleu, eu vă propun să faceţi o discuţie cu grupul, poate facem şi noi o delegaţie onorabilă, formată din unu, doi-trei! Chiar şase?

Am vorbit că avem prioritate pe Uniunea Europeană.

 

Domnul Valeriu Tabără:

Este vorba de un număr redus, în comparaţie cu numărul grupului. Practic, rămân cinci, pentru că eu am o altă solicitate şi nu mă pot duce.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Supun memorandumul aprobării dumneavoastră.

Cine este pentru aprobarea acestui memorandum?

Cu două voturi pentru, memorandumul a fost respins. (Au votat pentru domnii Miron Ignat şi Kelemen Hunor).

 

2. Participarea la lucrările Adunării generale anuale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, 21-25 iunie 2006, Veneţia, Italia

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Participarea la lucrările Adunării generale anuale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, 21-15 iunie 2006, Veneţia, Italia. Parcă am mai aprobat-o o dată!

Luăm act de propunerea făcut de conducerea grupului din care face parte unul dintre parlamentari că îl retrage….

Vă rog să spuneţi la microfon propunerile!

 

 

Domnul Victor Viorel Ponta:

 Eu am spus şi data trecută, de aceea am şi votat împotriva memorandumului, să meargă un singur reprezentant.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Supun la vot propunerea să meargă un singur reprezentant.

Domnul Ignat.

 

Domnul Miron Ignat:

Domnule preşedinte, acum este prea târziu! Atunci, s-a hotărât de principiu, s-a angajat mijloc de transport, s-a renunţat la bilete, acum nu mai pot fi luate bilete de deplasare, s-a hotărât deplasarea cu mijlocul de transport! Mai ales că, organizatorii suportă toate celelalte cheltuieli.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Bun, s-a aprobat în principiu, o aprobăm.

Observaţii, obiecţii? Nu sunt.

 

3. Participarea la reuniunile comisiilor pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi pentru probleme economice şi dezvoltare şi la a treia parte a Sesiunii ordinare 2006 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Paris, 22-23 iunie a.c., Strasbourg, 26-30 iunie a.c.)

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Participarea la reuniunile comisiilor pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi pentru probleme economice şi dezvoltare şi la a treia parte a Sesiunii ordinare 2006 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Observaţii, comentarii?

 

Domnul Kelemen Hunor:      

Ar fi o problemă, eu am înţeles că domnul Fenechiu şi domnul Glăvan sunt specialişti în cultură şi în educaţie, ştiinţă şi nu numai pe dezvoltare, dar doamna Nadia Ionescu de ce se duce?

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule Chebeleu!

 

Domnul Traian Chebeleu: 

Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Vreau să spun că, aşa cum rezultă din acest memorandum, în continuarea acestor reuniuni este sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi la sesiunea ordinară, de regulă, secretarul delegaţiei participă.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Atunci, să meargă la sesiune, de ce merge şi la reuniune?

Înţeleg că s-a ridicat problema să nu meargă consilierul.

Supun aprobării dumneavoastră, mai întâi această chestiune.

Cine este pentru deplasarea consilierului? Vă rog să votaţi!

 

Doamna Daniela Popa:

Dacă-mi permiteţi, domnule preşedinte, sunt delegaţii permanente ale Parlamentului României care, în componenţa delegaţiei, cuprind şi un secretar administrativ. Am făcut parte vreo şapte ani, de exemplu, din AIPLF-Adunarea Francofonă, secretarul, de asemenea, la francofone face parte din delegaţie. Aşa şi la Consiliul Europei, că e Popescu sau Ionescu, indiferent cum se numeşte acel secretar administrativ, trebuie să însoţească delegaţia.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu aştept de la domnul Chebeleu să primim şi propunerea aceea de reguli cadru pentru stabilirea oportunităţii, pentru că am stabilit miercuri, dacă nu mă înşel, că veniţi cu o propunere.

 

Domnul Kelemen Hunor:      

Domnule preşedinte, dacă-mi daţi voie, sigur, aici scrie de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi reuniunile Comisiile pentru cultură, ştiinţă ş.a.m.d., dar nu ştim exact dacă doamna Ionescu se duce doar la sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare – dacă se duce doar acolo este OK – dar din notă nu este clar, dacă se duce din 22 până în 30 sau din 26 până în 30.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule Kelemen, mie îmi spune foarte clar, propunem să se ducă domnul Fenechiu, domnul Glăvan şi doamna Ionescu, după următorul program, 21-24 la Paris şi 24-1 la Strasbourg, ceea ce mi se pare cât se poate de clar!

Eu înţeleg raţiunea pentru care doamna Nadia Ionescu merge la Strasbourg şi înţeleg că este normal să se aprobe deplasarea, nu înţeleg ce să caute la Paris, cu o săptămână înainte!

Vă propun, atunci, conform deciziilor anterioare, ca doamna Ionescu să meargă la Strasbourg, la sesiunea plenară, iar domnii deputaţi să meargă mai întâi la Paris, dacă sunt invitaţi la o comisie şi, după aceea, să meargă la Strasbourg.

Dacă sunt observaţii, comentarii?

Vă rog, domnule Tabără!

 

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule preşedinte, am participat şi eu în toate sesiunile care au fost, eu nu cred că o delegaţie, chiar de doi parlamentari, să nu fie însoţită, chiar la comisii, dacă vreţi, pentru că, sunt alte probleme pe care le rezolvă acest personal auxiliar acolo! Altfel, lăsăm parlamentarii să umble ei, să intre în contact cu celelalte delegaţii, care nu sunt, uneori, de nivelul lor. Este o chestiune pe care eu cred că trebuie să o judecăm din acest punct de vedere al aşezării delegaţiei noastre la nivelul celorlalte delegaţii care sunt prezente acolo.

E economie, cred că se poate face din alte părţi, e o părere!

Am condus delegaţii, ştiu cât de importante sunt, de la Grupul Uniunii Interparlamentare, este formidabil câtă muncă este pentru personalul pe care îl ai lângă tine şi, practic, nu ai avea timpul necesar să te duci să discuţi şi cu ceilalţi, datorită problemelor pe care trebuie să le faci acolo!

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Bun.

Eu vă propun, mai întâi, participarea celor doi parlamentari la ambele reuniuni.

Dacă există obiecţii sau comentarii? Nu există!

În ceea ce priveşte participarea doamnei Nadia Ionescu la Paris, la şedinţa comisiilor. Cine este pentru? Două voturi, insuficient. (Au votat pentru doamna Daniela Popa şi domnul Valer Dorneanu).

Participarea la Strasbourg, la şedinţa de plen, cine este pentru?

Vă mulţumesc, s-a aprobat, doamna Nadia Ionescu o să meargă numai la Strasbourg!

Apreciem faptul că am discutat atât acest subiect!

 

4. Participarea la seminarul AP NATO “Rusia – NATO: Cooperare şi securitate în Caucazul de Sud” (Soci, Federaţia Rusă, 22-24 iunie 2006)

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Participarea la seminarul Adunării Parlamentare NATO “Rusia – NATO: Cooperare şi securitate în Caucazul de Sud”, Soci, Federaţia Rusă, 22-24 iunie 2006.

Observaţii, comentarii? Nu sunt. Mulţumesc.

Cu un vot împotrivă s-a aprobat. Am notat votul împotrivă al domnului Ponta.

 

5. Participarea la cea de-a XV-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Bruxelles, 3-7 iulie 2006)

Se aprobă.

 

6. Participarea Delegaţiei parlamentare permanente a secţiunii române la cea de a XXXII-a sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), Rabat, 29-06-3.07.2006

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Participarea Delegaţiei parlamentare permanente a secţiunii române la cea de a XXXII-a sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei Rabat.

A cerut cuvântul domnul Ponta.

 

Domnul Victor Viorel Ponta:

Este frumos la Rabat! Eu propun să meargă un parlamentar din banii Parlamentului, că merg doi parlamentari şi un secretar.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

E în 29 iunie, domnule Chebeleu, regândiţi, poate că veniţi cu o propunere mai redusă! Avem timp să mai discutăm şi miercuri.

 

7. Plata pentru anularea cazării la Hotelul Orlyonok din Moscova

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Plata pentru anularea cazării la Hotelul Orlyonok din Moscova.

Observaţii, comentarii?

 

Domnul Ioan Oltean:

Nu înţeleg de ce, eu am anunţat din timp, înainte de a se cumpăra biletele.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog  să verificaţi care este contractul sau care sunt clauzele contractuale cu DANCO şi dacă s-a anunţat din timp, nu s-a anunţat!

 

Doamna Georgeta Ionescu:

Noi nu avem, în momentul de faţă, un contract cu DANCO!

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Dar orice fel de ofertă pe care o vor face, trebuie să fie o steluţă mică şi un text scris cu litere mici de tot, care sunt clauzele contractuale. Pentru că zice, în conformitate cu condiţiile în care s-a făcut rezervarea.

Vedeţi care sunt condiţiile în care s-a făcut rezervarea, în mod normal, trebuie să vină cu fiecare ofertă undeva, anexate pe dos!

Domnul Oltean ne-a spus de la început că nu merge.

 

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Ca om care am mai lucrat cu chestiile astea, când este vorba de hotel tranzit, cum se numesc ele, rar există clauză de 48 de ore, rar. De obicei, clauza de anulare este valabilă cu 12 ore înainte, iar la hotelurile foarte pretenţioase este de 24 de ore. La 48 de ore, deja sunt hoteluri mari! Iar la clauza de rezervare şi anulare este zero lei, zero bani! Eu cum pot să îmi anulez, când e vorba de privat, zero lei şi zero bani!

 

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog să cereţi acele condiţii şi să vedeţi că vi le-au şi comunicat înainte. Dacă nu le-au comunicat, multă sănătate, să ne dea în judecată!

Domnul Chebeleu.

 

Domnul Traian Chebeleu: 

Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

La memorandumul acesta, este a treia sau a patra foaie, comunicare de la DANCO, din 17 aprilie, prin care ne comunică în ce condiţii s-a făcut rezervarea şi spun, dacă până în 22 mai anulăm unul dintre aceste bilete, penalizarea este o noapte de cazare, dacă anulăm după 22 mai, penalizarea este completă. Astea sunt condiţiile care au fost comunicate de DANCO. Deci noi ne încadrăm în comunicare până în 22 mai, deci ar trebui să plătim penalizare o noapte de cazare.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Când faceţi selecţia de oferte, genul acesta de chestiuni, că anularea se penalizează cu o noapte de cazare, nu se iau în considerare? Că am constatat, din experienţa de doar două luni, de când sunt aici, că se fac foarte des genul acesta de anulări, din motive absolut obiective, de natură politică ş.a.m.d., nu mai vorbesc de problemele medicale, atunci când apar! Mi se pare că asta este o chestiune fundamental de luat în considerare, mai ales că, aşa cum spune şi domnul vicepreşedinte Mitrea, condiţiile de la hotel vă asigur că nu sunt astea, astea sunt, probabil, condiţiile firmei!

Acum, aţi primit-o, nu aveţi ce să faceţi, dar, vă rog, să transmiteţi o notificare tuturor firmelor care trimit oferte de acum înainte, că asta este o condiţie, posibilitatea de a anula un tichet, fără plata de despăgubiri.

 

8. Informare privind participarea la reuniunile Biroului şi comisiei Permanente ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Moscova, 29 iunie 2006

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Informare privind participarea la reuniunile Biroului şi comisiei Permanente ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Vă rog, domnule deputat Ponta.

 

Domnul Victor Viorel Ponta:

Eu doream doar să-i felicit şi pe domnul Preda şi pe doamna Nadia Ionescu, care au reuşit, deja, să meargă pe 29 iunie, având în vedere că astăzi suntem în 12 iunie! Eu cred că dânşii pot să facă chiar şi chestia asta, să meargă, în timp, pe 29 iunie la Moscova şi, este o chestiune care trebuie trecută în analele Parlamentului!

 

Domnul Gelil Eserghep:

Dar asta ne arată cum se fac aceste rapoarte, le-au făcut din timp, să-l păstrăm până pe 29 şi îl băgăm pe 29!

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule Chebeleu, vă rog să corectaţi!

 

9. Informare privind vizita oficială în România a delegaţiei parlamentare chineze conduse de domnul Wu Bangguo, preşedinte al Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare a R.P.Chineze, 17-20 mai 2006

S-a luat act.

 

PUNCTUL 14

Proiect de răspuns la sesizarea doamnei deputat Anca Petrescu adresată Biroului permanent

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Proiect de răspuns la sesizarea doamnei deputat Anca Petrescu adresată Biroului permanent.

Dacă nu există observaţii sau comentarii, rămâne aşa.

Vă mulţumesc.

 

Lista suplimentară

 

Notă privind Lista de dotări independente şi alte cheltuieli asimilate investiţiilor pe anul 2006

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Lista dotărilor independente s-a trimis la chestori, da? Bun.

 

Punctul de vedere al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice cu privire la procedură aplicată în vederea asigurării serviciilor de cazare şi transport în străinătate pentru 2006

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Punctul de vedere al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice cu privire la procedură.

Doamna secretar general.

 

Doamna Georgeta Ionescu:

Punctul de vedere al Autorităţii reiterat, întrucât noi am mai avut o solicitare în acest sens, este că singura modalitate legală pentru a achiziţiona aceste servicii rămâne doar licitaţia.

Ceea ce mai putem noi să operăm din acest moment este reluarea licitaţiei, conform şi datelor prezentate în şedinţa anterioară de Birou permanent.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Dar eu, din ceea ce citesc aici, văd că decizia de anulare a licitaţiei nu se regăseşte în prevederile art.68 din Ordonanţă.

 

Doamna Georgeta Ionescu:

Dacă s-ar dori anularea licitaţiei; în acest sens.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Şi nu se anulează?

 

Doamna Georgeta Ionescu:

Nu. Se repetă.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Se repetă. Dacă există o bază legală…

Domnul Ponta.

 

Domnul Victor Viorel Ponta:

Rugămintea mea pentru cei care întocmesc caietul de sarcini, pentru că eu am încercat să aflu de ce se prezintă numai DANCO, poate este o informaţie greşită şi de aceea vă rog să o verificaţi, am înţeles că este o prevedere acolo că au voie să se prezinte numai cei care au avut un contract anterior în valoare de 500.000, parcă, şi de aceea ei sunt singurii. Vă rog să verificaţi. Mulţumesc.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog să verificaţi şi să ne informaţi. Vă rog.

 

Domnul Mihai George Haritinian:

La această procedură au participat doi ofertanţi; nu numai DANCO, ci şi TUDOR, care nu este un nume pe piaţă şi a îndeplinit cerinţa de experienţă similară, care nu este la valoarea maximă a contractului estimată, conform legii; este la jumătatea acelei valori. Deci, dacă TUDOR a îndeplinit acea cerinţă, presupun că ceilalţi cumpărători ai documentaţiei terminau cu brio…

 

Domnul Victor Viorel Ponta:

Dar există sau nu?

 

Domnul Mihai Unghianu:

Nu există în mod direct.

 

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Să vă traduc propunerea domnului secretar, îmi pare rău să funcţionez ca traducător, propunerea este să dispară această condiţie, nu să ne spuneţi cum a fost îndeplinită de TUDOR sau de altcineva. Mai tânărul meu coleg e foarte clar: propunerea lui a fost să dispară această condiţie. Şi noi am fost de acord. Deci, să dispară.

 

Doamna Daniela Popa:

Dar mai este o chestiune. Această situaţie s-a mai discutat înainte de sărbătorile de iarnă şi Biroul permanent a fost înştiinţat legal că această chestiune a fost reziliată din caietul de sarcini. Consultaţi stenogramele şi o să vedeţi că aşa am fost informaţi.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul Unghianu.

 

 

Domnul Mihai Unghianu:

Îmi pare foarte rău, este o prevedere expresă în Ordonanţa nr.60 - forma standard a caietului pentru licitaţii - trebuie să spună valoarea. Noi am spus să nu punem cea mai mare valoare. În cel mai rău caz, daţi-ne o dispoziţie să punem 10%, pentru că trebuie să punem ceva.

 

Domnul Dan-Radu Ruşanu:

Eu ştiu că există o precizare a Finanţelor care spune pentru agenţiile de turism că se ia în calcul la cifra de afaceri numai valoarea comisionului, nu a întregii cifre de afaceri. Aşa aţi luat în calcul pentru DANCO? Nu. Eu ştiu că există această precizare, numai valoarea comisionului se ia în rulaj în cifra de afaceri, nu totalul. Atunci, mai analizaţi o dată.

 

Domnul Mihai Unghianu:

Pentru societăţile de turism nu poate fi mai mare de 8%. Punem 8% din valoarea totală.

 

Domnul Dan-Radu Ruşanu:

Nu, nu, altceva vreau să spun. Aţi pus acolo ca o condiţie să aibă o anumită cifră de afaceri, iar cifra aceea de afaceri, repet, nu se ia la totalul valorilor biletelor vândute, ci numai al comisionului respectiv.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul Ponta.

 

Domnul Victor Viorel Ponta:

Eu încă o dată cred, totuşi, că DANCO este un ONG, că pierde bani cu noi tot timpul şi noi tot nu vrem să-i lăsăm să piardă bani… Eu am spus că există o condiţie şi voiam să vă întreb doar dacă există o condiţie ca anterior să fi avut un contract de 500.000 de euro. Nu vorbeam de acum. Nu mai există condiţia aceasta? Poate vă coordonaţi…

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog să mai aduceţi o dată caietul de sarcini membrilor Biroului permanent. Să-l comunicaţi din nou şi mai discutăm o dată miercuri. Oricum, înţeleg că este vorba de organizarea unei noi licitaţii, aşa că avem tot timpul să ne gândim.

 

Doamna Georgeta Ionescu:

Îmi cer scuze. Este vorba de repetarea aceleiaşi licitaţii. Nu putem să organizăm o nouă licitaţie.

 

Participarea la seminarul Adunării Parlamentare NATO privind securitatea în zona Mediteranei şi a Orientului Mijlociu (Neapole, 2-7 iulie 2006))

 

Domnul Bogdan Olteanu:

S-a aprobat de principiu, dacă nu greşesc. Domnule Chebeleu, ce s-a aprobat în principiu?

 

Domnul Traian Chebeleu:

Aprobarea iniţială de principiu era exact în aceeaşi  componenţă, cu domnii parlamentari şi Irina Bojin ca secretar al delegaţiei. Raţiunea pentru care am venit cu el cu titlu de urgenţă este că, dacă nu confirmăm rezervarea de avion, iar intrăm în penalizări.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Dacă este aprobat în principiu, atunci înţeleg că de data aceasta este vorba doar de sumă.

Referitor la cea de-a IV-a Adunare Generală a Asociaţiei Internaţionale a parlamentarilor pentru tehnologia informaţiilor, înţeleg că este o revenire la solicitarea de a participa la Rabat la a IV-a Adunare Generală a Asociaţiei Internaţionale a parlamentarilor pentru IT, solicitare făcută de doamna deputat Monica Mihaela Ştirbu.

S-a mai votat o dată. Dânsa revine şi ne informează că la Senat s-au trimis şi că noi, care avem şi comisie, nu trimitem.

Eu supun aprobării dumneavoastră din nou acest memorandum. Cine este pentru? 3 voturi pentru. S-a respins.

 

Deplasarea în Germania a domnului deputat Valeriu Tabără, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camera Deputaţilor (19-25 iunie 2006)

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Observaţii, comentarii? Nu sunt. Mulţumesc.

Domnul Gheorghe Albu ne solicită o zi liberă, fără indemnizaţie, din motive personale. Dacă nu mă înşel, domnul Albu era de serviciu…

 

Domnul Gheorghe Popescu:

Domnul Ruşanu…

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Nu este? OK! Altfel, trebuia să rugăm un alt secretar să-i ţină locul. S-a aprobat.

 

Propunere privind sancţionarea nerespectării Regulamentului Camerei Deputaţilor

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Stimaţi colegi, v-am pus la dispoziţie câteva CD-uri pe care le-am primit, într-o discuţie extrem de plăcută pe care am avut-o cu câteva posturi de televiziune, care mi-au pus filmuleţe, este vorba de votul la mai multe mâini. Propunerea mea este să sesizăm Comisia juridică, care este competentă. Cunoaşteţi altă procedură regulamentară decât să sesizăm Comisia juridică, care să propună sancţiuni şi să le votăm în plen? Eu alta nu cunosc. Sunt mai multe filmuleţe, mai mulţi colegi de-ai noştri.

Domnul Marton.

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule preşedinte, eu cred, totuşi, că ar trebui să începem să fim o ţară democratică, deci nu un bantustan sau o dictatură semiparlamentară sub o autoritate oarecare. Nicăieri în lume, nicăieri în lume presa nu are acces în sala de şedinţe, în acel spectru unde stau deputaţii sau senatorii. Nicăieri în lume! Sus, la balcon. Deci, toată chestiunea trebuie să înceapă de aici.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

De acolo au filmat, să ştiţi.

 

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Eu nu vorbesc despre aceste filmări. Eu stau într-o zonă în care sunt practic incomodat de prezenţa acestor persoane. Câteodată nu sunt văzut, nu văd eu, pentru că stau în faţa mea; deşi avem o prevedere referitoare la intrarea în spate, ei stau tot timpul în faţă. Deci, trebuie să avem cumva un sistem normal. Trebuie să avem un sistem în care să existe nişte locuri unde nu are acces presa.

 

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Eu aş completa, pentru că eu când am condus ultima oară, a trebuit să mă rog de câţiva colegi de la anumite grupuri să scoată secretarele din sală, de la grup… Era chiar după scandalul cu nepoata. (Râsete) Erau patru fete care stăteau de vorbă, simpatice şi drăguţe, de altfel; oricum mai frumoase ca noi, parlamentarii. Dar, totuşi, nu este în regulă. În aulă ar trebui să intre doar parlamentarii.

 

Domnul Dan-Radu Ruşanu:

În aulă, numai parlamentarii, nu altcineva, indiferent că este presă, că este secretară, că este nepoată, soacră; nu au voie.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă rog, domnule Bolcaş.

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:

Eu am un proiect care ţine şi de oportunitate. În primul rând, la această oră, pentru că s-a hotărât să se aloce rândul din spate sau estrada din spate pentru ziarişti, nu cred că este oportun să hotărâm acum schimbarea acestei hotărâri. Ar fi ca o măsură de represiune, ceea ce noi nu vrem să facem.

Doi. Problema aşezării lor şi problema intrării secretarelor este problema oamenilor de ordine. Nu este problema chestorilor. Chestorii se ocupă numai de deputaţi. Deci, clar, cert şi categoric, serviciul acesta de pază şi ordine să fie instruit, nu se intră, decât deputaţii, ziariştii stau la locurile lor şi iau măsuri. Aceasta este problema.

Vom regândi, spun eu, la începutul sesiunii viitoare, şi aici are dreptate colegul nostru, când nu vor fi aceste ecouri ale unor acţiuni şi contra-acţiuni, vom regândi modul de aşezare corectă şi echitabilă a ziariştilor. Ideea cu balconul este foarte bună, dar nu este oportună acum. (Discuţii)

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu vă sugerez să diferenţiem între cele două lucruri. Dacă se degajă de aici această idee, eu sunt absolut de acord, o discutăm, o supunem la vot şi decidem că în sala de plen nu mai intră decât parlamentarii. Miniştrii stau la banca miniştrilor şi merg parlamentarii la ei, nu mai umblă secretarii de stat prin sală, că stau secretarii de stat prin bănci, de nu au nici o treabă, i-am văzut, dacă ne uităm de sus…

 

Domnul Valer Dorneanu:

Eu mă refeream la persoane străine!

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Staţi un pic! Consilierii… Acestea sunt categoriile. Sunt cei care stau în banca Guvernului şi care sunt de la ministru până la director de minister, sunt consilierii parlamentari ai diverselor grupuri. Dacă luăm o asemenea decizie, nu este nici o problemă, dar este şi cealaltă chestiune, să nu ne ascundem…

 

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Referitor la respectarea ordinii, mie mi s-a întâmplat de câteva ori să fi solicitat un material de care aveam nevoie şi expertul să nu poată să intre la mine să-mi aducă materialul. A trebuit să ies. Dar onor cameramanul putea să vină chiar în gura mea cu camera şi nimeni nu l-a oprit. Deci, să ne facem într-adevăr ordine în ogradă. Cei puşi acolo să verifice şi această mişcare a fiecărei persoane. Dacă vom considera într-adevăr că cei care ne aduc un material trebuie să aştepte afară, noi să ieşim să luăm materialul, în perioada respectivă nu votăm, mă rog, cu tot ceea ce rezultă, e corect.

Acest material într-adevăr să fie văzut de Comisia juridică, pentru că nu avem ce face. Poate mai citim şi Regulamentul, cine şi ce se poate constata. Şi să se aplice prevederile, exact aşa cum prevede Regulamentul.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu de fapt vă propuneam să disociem cele două discuţii. Deci, una din discuţii este legată de parlamentari şi de votul la una sau mai multe cartele şi altă discuţie este despre cine intră în sală. Există o regulă care este stabilită, că nu se dau declaraţii în sală. Aceasta ţine de preşedinţii de şedinţă. Şi eu, când am condus şedinţele, am mai cerut operatorilor să stea acolo unde au locul dumnealor, iar declaraţiile se dau, bineînţeles, pe hol, pentru că nu putem să facem în paralel cu desfăşurarea lucrărilor Camerei, stăm şi dăm interviuri în sală… De aceea avem holul Parlamentului, de unde se poate da orice declaraţie.

Dar, dincolo de chestiunea aceasta, haideţi să fim serioşi, sunt parlamentari cei care sunt aici, să ştiţi, nu consilieri.

 

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule preşedinte, dacă-mi permiteţi!

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Da, vă rog, domnule Tabără!

 

Domnul Valeriu Tabără:

Ideea dumneavoastră cred că este foarte bună, cu reglementarea celor care pătrund, iar cei care sunt asistenţi, care vin cu materiale, să primească un ecuson de identificare, cu care să poată fi uşor lăsaţi să intre, să aducă materialul şi să plece!

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Pot să intre, să nu aşeze pe nici un scaun…

 

Domnul Valeriu Tabără:

Să intre, să lase materialul, să nu aşeze pe nici un scaun şi să plece!

Şi, este foarte bună ideea şi cu miniştri, secretari de stat şi directori, care să nu plece de la locul lor.

Şi este o măsură care poate fi luată şi chiar cu un anumit grad de eficienţă.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Atunci, înţeleg că este o propunere pe care pot să o propun spre adoptare? Să stabilim că de la fiecare grup parlamentar se va permite accesul în sala de plen a unui singur reprezentant al personalului grupului, care să poată să facă serviciile de curierat.

 

Domnul Miron Mitrea:

E mai bine să nu mai intre nimeni!

Să ne mai gândim până luni!

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Vom lua o decizie pe această temă, luni.

Materialul merge, înţeleg, la Comisia juridică, asta este procedura.

Domnule Chebeleu, mai aveţi o chestiune! Vă rog.

 

Domnul Traian Chebeleu: 

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Îmi cer scuze că intervin, se află în vizită la noi domnul Mihail Honkok, raportor al Comisiei pentru probleme sociale a Consiliului Europei, care vine la noi şi face un raport pe probleme privind situaţia copiilor infectaţi de HIV. Vizita aceasta a fost aprobată în Biroul permanent la 8 mai, urma să se decidă primirea, într-o vizită protocolară, a raportorului, la unul dintre membrii Biroului permanent şi am omis, la vremea respectivă, să ridic această problemă. Şi, rugămintea mea, cum raportorul este deja în ţară, undeva după amiază sau mâine dimineaţă, în funcţie de programul disponibil, aş ruga ca unul dintre membrii Biroului permanent să-l primească pe acest domn raportor.

Discuţiile se poartă la comisie cu domnul Ifrim, cu domnul Glăvan, dar ar fi necesară şi această întâlnire.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule Bolcaş, are domnul Ifrim invitat un raportor, îl primiţi  dumneavoastră din partea Biroului, vă rugăm!

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaş:

De acord.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

Alte chestiuni, diverse?

Nu mai există!

Conferinţa de presă, cine o ţine în această săptămână?

Domnul Albu, lipseşte astăzi, deci domnul Eserghep ţine conferinţa de presă şi domnul Ruşanu îi ţine locul domnului Albu.

Vă mulţumesc.

*

Şedinţa s-a încheiat la ora 14,25.